Monday, November 30, 2020

PENANGGUHAN URUS NIAGA ASB DAN ASN 2020/2021

Hai semua. Hari ini hari terakhir Bulan November 2020. Hari Isnin pulak tu. Isnin Eza memang selalu busy sebab time ni la nak catch up balik semua benda yang telah terjadi dan akan terjadi yang memerlukan tindakan segera. Isnin yang penat, tapi biasalah tu. Eza sempat blogwalking mana yang sempat je lah tadi. 😄

SAVE THE DATE YA.

Okay kita berbalik semula ke tajuk kita iaitu Penangguhan Urus Niaga bagi Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Amanah Saham Nasional (ASN). 

Tarikh-tarikh penting adalah:

22 Disember 2020 - 3 Januari 2021 ☝

Tempoh penangguhan urus niaga. Time ini jangan pulak nak masuk dan keluar duit ya. Kena sabar dan tunggu dengan berhemah. Mereka nak kira duit tu berbillion-billion. Kita bagi mereka masa ya. 

4 Januari 2020 ✌

Pembukaan semula urus niaga. Masa ini barulah korang boleh pergi pejabat ASNB yang berdekatan. Maklumlah dividen keluar. Entah berapa ya kita akan dapat tahun ini? Semoga percentagenya tidak begitu mengecewakan. 

Eza memang menyimpan di ASB everymonth tanpa gagal. Guna je auto labur, senang dan pantas transaksi yang dibuat. 

Bila dunia kini diduga dengan pandemik, sentiasalah beringat akan tabungan di hari kemudian. Ramai yang susah mencari sesuap nasi demi kelangsungan hidup. Bagi kita yang mempunyai kerjaya, beringatlah sebelum terlambat. Wujudkan simpanan dan ingatlah masa depan bukan perkara yang boleh dijangka. 

We should save money. Jimat okay!

Sunday, November 29, 2020

THROWBACK KOLEKSI HEADER BLOG DAHULU

 Assalamualaikum dan hai semua. 😊

Entry malam ini mengenai kenangan blog Eza dulu-dulu. Kita mengimbau kembali pada tahun 2011. Masa ni Eza masih study diploma dekat UiTM dihatiku 😉. Header blog penting bagi Eza sebab ianya merupakan pandangan pertama (first impression) pembaca kepada pemilik blog. 

Nak dijadikan cerita, banyak kali jugak la Eza tukar-tukar header pada zaman itu. Dari tema warna oren ke hitam putih dan sebagainya. Dalam dunia blogging ni kena berani try and error. Sebab Eza rasa takda orang kisah pun design blog kita macam mana, yang paling utama sejuk mata kita sendiri yang memandangnya 👀. Setuju tak?

Eza felt very thankful kepada blogger yang sangat baik hati pada ketika itu sehingga sudi design header blog Eza secara percuma mahupun berbayar. Semuanya Eza kenang hingga ke tahun 2020 dan insyaAllah selamanya 😊.


Pertama [1]:

Terima kasih kepada blogger Geekzster's world atas header free ini.

Kedua [2]:


Terima kasih kepada blogger Nurulain1101 atas design header ini. 


Ketiga [3]:

Header ketiga ni Eza dah tak ingat siapa yang tolong buatkan. Haha, dulu muda remaja suka buat DUCK FACE 😂😂😂. Well, dulu kini dan selamanya memang kena confident ya walaupun segan jugak dibuatnya 👀. 

Namun, semua ini adalah kenangan. Kenangan yang begitu bermakna. Tidak semua kenangan perlu dilupakan. Ada pahit dan ada yang manis. Kenangan pahit kita kena belajar melepaskan perlahan-lahan dan bersikap memaafkan. Manakala, kenangan manis hendaklah selalu dipupuk agar sentiasa segar diingatan. 

Terima kasih yang sudi follow blog Eza ini. Semoga bersemai silaturrahim sampai bila-bila 😍😍😍.

Stay safe stay healthy you all💙💚💛💜💓

Eza join SEGMEN: Pencarian Bloglist By Izatie Salim

Assalaamualaikum dan hai semua. 

Tengah buat apa tu? Blog-walking ke? Kalau ada yang sesat ke blog Eza ni, selamat datang ya. Eza sentiasa mengalu-alukan kedatangan kawan blogger yang lain ke kebun blogging Eza ni. 

Ok, hari ini Eza nak join satu segmen. Katanya nak cari bloglist. Apa lagi, Eza terus berminat nak join. Memang hasrat dan harapan Eza nak berblogging semula ini untuk ramaikan rakan bloggers dan nak buat apa yang Eza suka. Contohnya membebel dekat blog ini. Agitcheew.

Click LINK ini kalau nak join sama.

Bloglist ini ada beberapa manfaatnya:

  1. Kita senang nak melawat blog yang ada dekat bloglist kita
  2. Kita bantu rakan bloggers naikkan traffik blog dia
  3. Merapatkan silaturrahim sesama bloggers
  4. Tambah followers sekaligus tambah kawan-kawan di alam maya
  5. Salah satu cara sokongan kita kepada rakan bloggers

So korang, jemputlah join sekali segmen ini. Masa kita dilanda pandemik COVID-19 ni, elok kita luangkan masa dengan aktiviti yang berfaedah. Jom la kita meriahkan semula arena blogging ni. 

Salam kenalan dari Eza.
Sayang selalu.


First Entry: Being a blogger again

 Assalamualaikum and hi guys.. Apa khabar?

Yeah, aku jadi blogger lagi. Blog dahulu memang dah lama deactivated. So biarlah cerita-cerita dahulu dilupakan dan kita mulakan hidup baharu ya. 

Since benda typing dan writing ni memang tak dapat berpisah walaupun aku dah layan neflix, layan Kdrama. Sebab itu, wujudlah sebuah blog dengan izin suami yang tercinta dengan nama blog yang lebih sempoi. 

Oh ya, nak dijadikan cerita alhamdulillah aku bertemu jodoh dengan suami pada tahun lepas. Tahun yang banyak keajaiban. Tahun yang membahagiakan. Tahun yang istimewa. Next time, aku share pasal kehidupan selepas berumahtangga ya. Syukur ke hadrat Ilahi, kami sudah berjodohan selama setahun dengan direstui kedua-dua belah keluarga. Rindunya dengan keluarga, cepatlah pandemik berakhir. Please go away COVID-19!

Blog kali ini aku namakan sebagai Paejah Bebels. Sebabnya, aku memang lebih suka menaip perkataan daripada membebel dengan mulut. Aku susah nak explain something gunakan kata-kata sebab aku jenis detail dan a bit complicated. Err.. Sebenarnya aku malas nak cakap banyak. End up lebih baik aku diam saja. Hahaha. The fact is bila aku dengar orang membebel aku macam automatik mengantuk. Tak kira di pejabat atau di rumah. Mungkin ada had perkataan untuk pendengaran  aku sampaikan ke otak. Kalau lebih, effectnya terus ngantuk atau tanda awalnya sakit kepala. Haha. 

Dulu aku pun guna nama Eza Boom Boom acah-acah nama pena. Aku tak dapat fikir nama lain, jadi aku kekalkan je la. Dulu nama blogspot aku masyaAllah panjangnya, (cheksunnyboomboom@blogspot.com). Sekarang, aku dah insaf sikit. Mungkin nak dekat angka 30 ni, aku nak yang simple-simple je. Blog ini aku harap dapat bertahan lama sebagai hobi masa lapang, luahan sesi-sesi perasaan, motivasi dan banyak lagi aku nak share. 

Sampai jumpa lagi tau. 

Aku nak hias-hias blog tu bagi cantek. Follow la kalau sudi ya!

Adious amigos, bai bai!


TUAIAN MENJADI