KEPENTINGAN DAN KEGUNAAN PLANNER BOOK

Thursday, December 24, 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca sekalian. Terima kasih singgah blog Eza Boom Boom dengan senyuman. Senyum itu sedekah tau!

Seperti yang kalian maklum, Eza tengah dalam tempoh penganjuran segmen. Rujuk link di bawah ini:

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST LETOPSS BY EZA BOOM BOOM

Oleh itu, sesiapa yang nak blogwalking atau sesiapa yang DAH JOIN dan nak tengok senarai peserta yang join.. Boleh rujuk link di bawah:

SENARAI PESERTA PENCARIAN BLOGLIST LETOPSS BY EZA BOOM BOOM

So, hari ini Eza nak kongsikan gambaran hadiah Planner Books untuk bakal pemenang Lucky Participants. Kira macam lucky draw jugaklah kaedahnya ya. Sebelum itu, Eza kongsikan dahulu beberapa kepentingan adanya sebuah planner book untuk tahun 2021.

Kehidupan lebih teratur 🎉

Dengan adanya planner, kita akan melakukan aktiviti merancang dengan lebih awal sebelum kejadian berlaku. Contohnya, masa Eza nak bertunang Eza memang sediakan buku untuk persediaan sebelum hari pertunangan. Tarikh sekian-sekian kena settle satu benda ni, kena settle bayaran itu. Pelamin, jurumekap dan sebagainya. So, life akan lebih teratur. Tak serabut mana yang tak settle lagi. Even teknologi dah semakin pesat membangun, Eza lebih selesa dengan menulis dalam buku walaupun tulisan cakar ayam. Untuk situasi terkini melibatkan aktiviti blogging, Eza kena prepare beberapa perkara sebelum posting iaitu isi-isi penting mengenai topik yang ingin dikupas, gambar yang bersesuaian, informasi yang ingin dikongsikan. A planner book is such the right choice for me, indeed!


Capai sasaran dengan lebih jelas 🎯

Setiap orang memiliki sasaran (target) dalam kehidupan tidak kira secara harian, mingguan, bulanan mahupun tahunan. Contohnya, sasaran untuk menurunkan berat badan. Bila dah ada sasaran, usaha kena ada. Kena bersenam, kena makan secara sihat dan cut terus minum manis. Dengan adanya planner book ini dapat membantu kita untuk trace dan track dekat mana pencapaian kita setakat tempoh dua minggu sekali. Turun berapa kilogram? Kurang berapa inci? So semua itu nampak lebih jelas dan nyata. Begitu jugak sasaran nak full solat lima waktu sehari semalam. Hari-hari akan rasa semangat nak dapat full mark sebab lengkap solatnya. Hujung minggu bolehlah tengok pencapaian semasa, alhamdulillah terjaga amanah Allah minggu ini. 

Catat peristiwa penting dalam hidup 📝

Planner book juga berperanan seperti diari kepada seseorang individu. Tetapi kalau dijadikan sebagai diari jangan pulak letak merata. Benda ni antara benda peribadi yang perlu disimpan dengan baik. Apa sahaja yang terjadi dalam satu-satu hari itu, kita tulis sebagai rekod kita. Contohnya, dapat surat dari HQ naik pangkat. Berita gembira macam inilah bila kita tulis kita akan tersenyum diri. Dalam hati, rezeki tak salah alamat. Bila Allah nak bagi, Dia akan bagi. Contoh lain, kena catat berapa hari ponteng puasa bulan Ramadhan. Sebab kita muslimah ni kena ganti puasa lepas tu. Jadi, dengan adanya planner book ni kita tak perlu agak-agak berapa hari nak ganti puasa. Rujuk saja planner book pada tarikh sepanjang bulan Ramadhan. 




Setakat itu sahaja perkongsian Eza mengenai buku planner. Ini pendapat peribadi Eza sendiri. Mungkin ada yang lebih gemar menggunakan kemudahan era digital. Mungkin masih ada yang memerlukan buku planner ini seperti Eza. 

Entry ini mengandungi beberapa gambar Planner Book yang bakal dimenangi oleh peserta segmen. Jemput menjamu mata. Segmen Eza berlangsung sehingga 27 Disember 2020 jam 11.59 malam. Sempat sangat nak join lagi. Penyertaan korang sangat dialu-alukan pihak penganjur. Hehe! 😍😍😍

Sekian dahulu entry kali ini. Jumpa lagi esok ya 💙💚💛💜. 

15 comments

  1. Teringat dolok kmk penah jual planner muslimah kedak tok.. lmk dh x berjual.. hihi.. Kmk dh x sabar nunggu almanac 😂😂😂😂 kmk suka conteng2 rah almanac

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bena ya kakmim. Almanac pun belum dapat gik tahun tok. Selalu tertunggu designnya setiap tahun. Hihi. Tempat nulis segala cuti, program dan meeting nak diattend. Haha.

      Delete
  2. abe kie beli setiap thn planner guru tu biarpun x guna mana pun sbb lebih senang catit to-do list dlm hp. Yg menyebabkan abe kie tetap beli ialah maklumat penting yg ada dlm planner tu. so informative!

    ReplyDelete
  3. klu tulisan i elok, sura ada planner book juga but nope :(

    ReplyDelete
  4. wak dulu pon sukak bsli planner.. dulu laa 😅😅😅

    ReplyDelete
  5. cantik cantik cover planner ni. Saya setiap tahun wajib ada planner. Sangat berguna :)

    ReplyDelete
  6. Betul cakap Eza tu. Bila tulis, kurang serabut sikit otak. :)

    ReplyDelete
  7. saya ni tingin planner tu bertahun da.. tp tahu sejenis yang
    serabut tak terurus jadi x buat2 planner. pakai fon je.. suka tngk org ada planner kemas je nampak..

    ReplyDelete
  8. alaaahai. sape la yg bertuah dpt planners ni semua.
    yg pasti, aida terlepas utk join segmen eza :( sob sob sob...

    aida tak pernah ada planner, eza.
    bukan tak minat, just, tak tertulis.
    more to henfon. hmmm terasa nak ada planner la plak for 2021.
    terlalu ramai yg share kebaikan having a planner.
    teruja plak tetiba.

    ReplyDelete
  9. Saya pun suka planner traditional macam ni. Tahun ni tak sempat lagi shopping planner yang best.

    ReplyDelete
  10. Cantik planner. Saya dah pun ada planner 2021. Tidak sabar untuk tulis dalam planner yang lebih spesifik.

    ReplyDelete
  11. Betul memang lagi senang bila ada planner ni sebab jadi teratur urusan. Apa nak buat, apa perlu buat, yang mana priority

    ReplyDelete

Jemput komen. Jangan malu-malu.