Sunday, February 28, 2021

Makan Gaji ataupun Bekerja Sendiri? Mana satu pilihan terbaik [Motivasi Kehidupan]

Kisahnya begini, ada seorang kawan sama belajar bertanya pendapat peribadi kepada Eza. Best ke tak bekerja di sektor kerajaan? Ini kerana dia sekarang mempunyai perniagaan sendiri dengan menjadi stokist/agent produk tertentu. Jawapan Eza mudah sahaja ketika itu, "Jika awak bahagia dengan apa yang usahakan, teruskan apa sahaja usaha itu. Tidak kira dengan perniagaan atau perkhidmatan yang ditawarkan". Bagi Eza, dia punya kelebihan dengan kepandaian yang dimiliki. Kami sama-sama merangkul Anugerah Naib Canselor, tetapi dia meraih pointer CGPA yang lebih tinggi dari Eza. Cuma bezanya, belum rezeki mendapat kerja di sektor awam. Bab rezeki kita tak boleh bandingkan. Rezeki setiap orang juga berbeza. Eza selalu doakan kawan-kawan Eza yang berniaga mahupun bekerja di sektor swasta dan sektor awam sentiasa berjaya dalam bidang yang diceburi. 

Entri ini hanya sekadar pendapat Eza. Makan gaji ataupun bekerja sendiri, pilihan itu adalah pilihan masing-masing. Hidup kita juga tidak dijanjikan mudah sentiasa. Selalu ada badai yang menimpa sebelum pelangi muncul tiba. Cabaran dan dugaan adalah asam garam kehidupan. Paling penting, kita jadi manusia yang berprinsip. Kita sememangnya boleh berjaya dengan keyakinan dan usaha serta diiringi doa yang dipanjatkan kepada Ilahi, Maha Pemberi Rezeki (Ar-Razzaq). 


Oleh itu, Eza kongsikan sedikit sebanyak perkongsian mengenai perkara ini. Mungkin ada adik-adik lepasan universiti yang masih mencari pekerjaan. Ataupun, rakan-rakan yang belum mendapat pekerjaan yang selari dengan kursus yang diambil di universiti. Ada yang masih buntu bagaimana ingin membantu ibu bapa selepas SPM? Jom Eza kongsikan pendapat Eza. Ambil mana yang baik, ketepikan andai tidak bermanfaat ya. 

1.    STIGMA IBU BAPA
Setiap ibubapa inginkan yang terbaik untuk anaknya. Ikut pengalaman kawan-kawan, selagi tak dapat kerja kerajaan selagi itulah belum dapat dilabel sebagai anak berjaya. Mungkin sebab banyak kelebihan yang ditawarkan seperti berpencen, Guarantee Letter (GL) boleh digunakan untuk ibubapa, pasangan dan anak, kemudahan cuti, kenaikan pangkat dan sebagainya. Namun pada ketika ini, bekerja di sektor awam bukanlah satu-satunya kayu pengukur kejayaan seseorang. Kejayaan itu subjektif. Bagi Eza, kita dapat hidup berdikari dan tidak menyusahkan kedua orang tua sudah tergolong dalam orang yang berjaya. Rezeki setiap bulan boleh bagi duit atau barang-barang dengan ibubapa sudah alhamdulillah. Pastikan buatlah kerja yang halal ya. Bila rezeki dapat kerajaan pula, jangan sia-siakan amanah yang diberikan. Elakkan hilang semasa bertugas. Kerja bersungguh. Ramai lagi orang nak masuk kerja kerajaan cuma belum rezeki, tapi bila terpilih kerja main-main. Kesian kat orang yang lebih layak. Tambah-tambah lagi semasa pandemik ni. Don't take for granted. Sedih sangat bila nampak orang kerja main lepas tangan, banyak mengadu domba tapi kerja tak jalan. Kerja hakiki itu amanah tau. In a nutshell, stigma ibubapa kita tak dapat ubah. Cuma kita boleh buktikan. Berusahalah dalam mencari rezeki yang diberkati. 

2.    AMBIL PENGALAMAN 
Pengalaman nilainya sangat mahal dan mengajar kita erti kehidupan yang tidak ada di mana-mana buku. Kita merasa, kita menilai dan kita ambil iktibar. Cari kerja bukan mudah. Itulah hakikat dan realiti sebenar. Oleh itu, kita sambut apa-apa kerja yang ditawarkan seperti menjadi casher di supermarket, guru sandaran di sekolah, jurujual produk, jadi agent produk, mengajar tuesyen ataupun jadi Pekerja Sambilan Harian (PSH) di jabatan-jabatan kerajaan. Ini antara contoh kerja-kerja yang Eza buat lepas tamat belajar dulu. Masa penat buat kerja ni semua, menangis waktu lunch. Dulu setiap kali masa lunch Eza akan pergi masjid berhampiran. Kat sanalah nak solat, nak makan, nak baring dan menangis. Selalu juga menangis sebabnya hidup kita tak selalunya indah. Ada hari kena teriak. Ada hari kena maki. Yakinlah Allah dengar setiap rintihan kita. Allah akan bagi rezeki bila tiba saat yang tepat. Pengalaman ni jugak yang akan guide kita sedikit sebanyak bila bertugas di pejabat. Kita jumpa ramai orang, kita akan belajar banyak benda dari each of person yang kita jumpa tu. Tengok yang tak baik, cakaplah begini, "Ya Allah, bimbinglah aku agar tak menjadi seperti dia. Tunjukkan aku jalan yang lurus". Amiin Amiin Amiin Ya Rabbal Alamiin. 

3.    CARI KEMAHIRAN 
Kemahiran sangat penting dalam menjana pendapatan. Ada kawan Eza pandai dalam Excel. Eza belajar Excel dengan dia, pandai dia mengajar. Bila pandai excel, banyak benda jadi mudah. Handling data petik jari je. Nak pantau untung rugi business pun mudah. Ada kawan Eza yang pandai buat biskut. Masa wedding Eza, dialah yang supply doorgift berupa cookies semasa resepsi dan majlis berzikir. Istimewa sangat sebab kiriman doorgift tu dari Kuching ke Miri. Carilah kemahiran korang yang boleh dijadikan sumber rezeki. Eza teringat pula perbincangan semasa zoom meeting dengan penulis-penulis Sarawak, salah seorang daripadanya berumur 19 tahun. Muda lagi. Tetapi berbakat dalam penulisan. Usaha dia nak jual buku dia tu, dia sampai cetak (print) sendiri. Semangat anak muda ini sangat mengagumkan. Turut meraih anugerah penulisan peringkat negeri. Rezeki bukan? Jangan dijangka banyak sikit rezeki, itu semua kerja Allah. Usaha, usaha dan terus berusaha. Contoh dalam kalangan blogger adalah Blogger Sii Nurul. Bakat dan kebolehannya juga menjana pendapatan. Banyak job yang diperolehi dengan kemahiran yang beliau ada. I am very proud of you, Cik Nurul. Teruskan berkongsi manfaat melalui dunia blogging. Keep going ya!

4.    REBUT PELUANG
Peluang sentiasa datang dan pergi dalam sebuah kehidupan. Hendak dan tidak hendak sahaja lagi untuk merebutnya. Eza bagi contoh, tawaran pekerjaan yang ditawarkan adalah taraf SPM. Namun, sijil yang dimiliki adalah di peringkat sarjana. Keputusan yang terbaik dalam perkara ini adalah merebut peluang keemasan tersebut. Peluang tidak datang berkali-kali. Usah difikir gaji yang sedikit. Usah dilayan tomahan orang yang berkata, "ada degree tapi kerja kedai sahaja..". Biarkan mereka, bukan mereka yang menyara kehidupan kita. Walhal kita punya tanggungjawab untuk berbakti kepada ibubapa. Dari merenung di luar jendela, lebih baik kita rebut peluang yang ada. Biarlah bermula dari bawah sekalipun, sedikit-sedikit akan naik juga ke puncak. Merasa bila berada di bawah agar nanti bila berjawatan tinggi lebih memahami staff seliaan. Cara berfikir lebih terbuka dan matang. Jangan malu untuk belajar daripada mereka yang senior dan berpengalaman. Dengan ilmu itulah kita akan tahu mana satu kaca dan mana satu permata.




5.    BAHAGIA DENGAN CARA SENDIRI 
Benar. Bahagia dengan cara kita sendiri. Jangan impikan approval orang lain untuk kita gembira. Bila berkongsi cerita-cerita kehidupan, ada pekerjaan yang nampak gah dan wow di mata orang tetapi hakikatnya perit juga kisah disebaliknya. Padahal kawan yang berniaga, gembira sentiasa tanpa banyak masalah. Begitulah adilnya Tuhan. Oleh sebab itu, jawapanku senada. Lakukan sahaja pekerjaan kamu, mencari rezeki untuk keluarga asalkan kamu bahagia. Jangan membandingkan dengan orang lain. Berdamai dengan takdir Tuhan. Kita hanya tengok kehidupan manusia lain di media-media sosial ataupun di dunia sebenar dengan mata kasar. Itu hanya 10% dari realiti sebenar. Malahan kurang daripada peratusan tersebut. Segala kisah hitam, dukalara disimpan rapi untuk diri sendiri. Oleh itu, jangan terpedaya dengan perkhabaran yang sentiasa indah dan fokuslah mencipta kebahagiaan sendiri. Itu lebih utama. 

Sekian dahulu coretan Eza. Mudahan ada manfaatnya kepada para pembaca. Jadilah manusia yang berbahagia dan sentiasa menginginkan kebahagiaan untuk orang lain. Jumpa lagi!

Saturday, February 27, 2021

[TQ Post #4] - Terima Hadiah Dari Rakan Blogger

Assalamualaikum semua dan salam berhujung minggu. Entry kali ini penghargaan untuk rakan blogger lagi. Alhamdulillah kebelakangan ni ada rezeki menang segmen. Salah satunya segmen yang satu ni. Hadiahnya berbentuk intangible, bukan fizikal. Tapi bagi Eza intangible ke tangible ke, hadiah tetap hadiah. Orang doa kita baik-baik pun satu hadiah jugak kan. Alhamdulillah. 

Hari tu Eza ada join segmen tau. Boleh baca ENTRI ni untuk tengok entry penyertaan Eza. Mudah sangat syaratnya, so cepat je Eza join. 

Ini pula ENTRI Pengumuman Pemenang dari blogger penganjur. Jom la usha tengok Eza pemenang yang ke berapa? Alhamdulillah. Pemenang dipilih melalui random generator. So memang ada tuah Eza ya di segmen tersebut untuk tersenarai dalam bloglist kedua blogger Adinda Baizura Mazlan. Jom la singgah blog dia dan follow terus eh. Support each other kan adalah amalan mulia. 

Eza rasa Eza pun nak wujudkan bloglist kedua untuk blogger yang selalu drop comment kat blog Eza tanda penghargaan dan terima kasih. Thank you sangat tau. Dengan harapan ianya akan memudahkan Eza melawat blog blogger lain atau bahasa blog dipanggil blogwalking. Singkatannya, we called as BW. Even korang tak tahu bila la Eza nak marathon kat blog korang, korang tetap tinggalkan komen. Sabar sekejab ya, nanti sampai jugak Eza ke blog korang. InsyaAllah. 

Sekian sahaja dahulu entry Eza petang ni. Malam sikit Eza menaip lagi entry baharu. Santai berhujung minggu bersama seisi keluarga. 

Tuesday, February 23, 2021

[TQ Post #3] Terima Hadiah Dari Rakan Blogger

Bersua lagi kita dalam entry khas Terima Kasih Rakan Blogger. Entry ini sebagai tanda penghargaan yang Eza sisipkan dalam blog agar menjadi kenangan yang semanis gula. Hari ni bersamaan 23 Februari 2021 sampai lagi satu parcel. Eh order mana yang dah sampai ni? Keliru ya sebab banyak sangat order kat Shopee. Insaflah wahai Eza, bulan masih panjang untuk menunggu tibanya gaji. 

First thing first kena tengok alamat pengirim. Ye, Eza sudah tau siapa gerangannya pemberi hadiah yang budiman. Terharu sangat dapat hadiah yang comel-comel, ole-ole orang pergi melancong. Dalam banyak-banyak negara dia pergi tu, hanya satu je Eza pernah pergi. Pergi sana sebelum jumpa jodoh, lepas balik terus jumpa jodoh. Sebab excited cerita pergi Krabi Thailand. Dia singgah opis cerita pasal laut apa semua, sangkut lah pulak terus jadi jodoh. Bagi Eza jodoh ni benda yang kita tak dapat nak sangka. Allah akan bagi bila masa kita ready dan orang yang sesuai untuk kita. Macam lari jauh je topik ni. Cerita jodoh sambung ke entry lain. 😂😂😂

Cantik dan comel kan hadiah ni semua. TQ Blogger Sal!

Korang mesti nak tahu macam mana Eza boleh menang kan?

Rujuk ENTRI ini.

Kemudian,

Rujuk ENTRI ini pula.

Dah tahu bukan full story detik-detik kemenangan? Jangan risau, Eza tak letak link spam ke iklan ke. Itu memang link entry.😍

Sukanya dapat hadiah macam ni. Semua comel!


So, antara hadiah yang Eza terima adalah 1 unit Mouse Pad yang bertemakan daun-daun kehijauan dan 4 unit Fridge Magnet dari negeri Pulau Pinang, Krabi Thailand, Korea dan kemungkinan besar negara China. Jauh perjalanan Blogger Sal ni merantau melihat negara orang. Alhamdulillah rezeki untuk melancong jauh-jauh. Masa pandemik ni, berjalan dalam negara je lah dapat ye. 

Terima kasih banyak-banyak tau sebab kirimkan Eza hadiah yang bermakna ni. Tak sangka jadi peserta pertama join Giveaway (GA) ada rezeki dapat hadiah daripada Blogger Sal. Syukur sangat-sangat. Alhamdulillah. Semoga rezeki Blogger Sal melimpah ruah dan diberikan kesihatan yang baik. 

Maaf juga dipinta atas kelewatan memberi maklumat untuk tujuan pengeposan. Memang silap mata tertinggal satu huruf dalam email tu. Mohon maaf ya sekali lagi. 

Oklah sekian sahaja entry kali ni. Terima kasih sudi baca dan singgah sini ya. 

Monday, February 22, 2021

Review Table Cloth Dining Table - Shopee je!

Korang tengah usha-usha lapik meja ke tu? Haaa, Eza hari tu dah beli satu tau. Beli dekat Shopee je. Senang dan cepat je sampai walaupun post dari negara China. Lapik meja atau table cloth ni antara aksesori untuk menceriakan meja makan yang sendu. Macam meja makan kat rumah Eza ni lah, solid wood je sebelum ni. Memang panorama kayu-kayuan ya. Beli masa nak raya tahun lepas. Baru tahun ni terima hidayah nak hias-hias bagai. Bajet keseluruhannya adalah dalam RM200 lebih jugak la. Mahal ke tidak, macam mahal jugak kan. Alaaa Eza, kan dah lepas dah. Duit boleh cari. Memandai je kan sedapkan hati sendiri. 




Table Cloth Dining Table ni sebenarnya ratus kali jugak fikir nak beli ke tidak. So eye-catching. Omputeh kata, something that is eye-catching is very noticeable. Berhari-hari jugak belek shopee. Betul ke berbaloi beli ni? Tanya pendapat husband jugak. Dia jawab gini, "awak beli je lah, kan duit awak". Supportive sangat. Dah kempis duit nanti, saya minta sumbangan kewangan baru awak tahu. Itu cakap dalam hati je. HAHA. 

Cantik tak?


Ini display. Bantal kecik tu tak termasuk eh. Jangan terpedaya. 


Gambar-gambar kecuali atas sekali tu ambik kat kedai kat Shopee

Inilah perkiraan yang sebenar ya. 



So Eza summarize bajet mengikut barang yang Eza beli untuk dekorasi meja makan. 

Table Cloth Dining Table ukuran 140cm x 240cm - RM72.34
PVC Transparent Table Cloth beli 2.5m (1m x RM48) - RM120
Placemat (8 helai x RM2) - RM16
Pokok hijau seketul - RM16.90

Total: RM225.24

Pembelian kat Shopee adalah Table Cloth Dining Table tu je. Colour pink la semestinya. Ada garis warna warni pastel. Barangan lain tu aku beli kat kedai hardware dan DIY je. PVC transparent tu Eza pun tak tahu kenapa mahal. Eza main taram je beli. Sebab harga dekat shopee lagi mahal, so kira jimat sikit beli terus dekat hardware favourite kedai husband Eza tu. Setakat ni kena air panas tak kecut la PVC tu. Syukur alhamdulillah. 

If korang nak beli jugak boleh la click LINK SHOPEE ini. Macam-macam saiz ada tau. Korang beli je ikut saiz yang korang nak. Overall Eza memang berpuas hati dengan kualiti kain. Sesuai beno dengan harganya. Warna pun cantek. Sejuk je mata memandang. Nak protect table cloth tu, korang beli la PVC transparent tu untuk menyelamatkan hati korang bila tengok tertumpah kari ke kicap ke. Bak kata makcik yang aku jumpa masa beli PVC transparent tu, katanya dia dah guna nak dekat lima tahun. So harapannya agar PVC transparent tu berprestasi tinggi dan membanggakan setanding dengan harga.

Itu je lah perkongsian Eza hari ni. Tolong doakan idea Eza mencurah-curah lepas cerita pasal lapik meja ni. Rare tak cerita pasal lapik meja? Tak ada maknanya Eza oii. Aktiviti hari sabtu hari tu main deko-deko di samping kepenatan ke sana ke sini. Banyak lagi bahagian rumah yang tak deko lagi pun. Masih jauhnya perjalanan rumah idamanku syurgaku. Belum sampai tahap hotel berbintang-bintang. Bit by bit lah ya. Buat mana yang mampu dahulu. 

Sekian dahulu perkongsian Eza ya. Terima kasih sudi baca. 

Tuesday, February 16, 2021

TIPS BLOGGING: 11 CHECKLIST PENGANJURAN SEGMEN/GIVEAWAY/CONTEST

Hari ni Eza nak share salah satu tips blogging iaitu checklist penganjuran Segmen/Giveaway/Contest dan yang sewaktu dengannya terutama di blog. Penganjuran aktiviti bagi rakan-rakan bloggers jugak antara usaha dalam mengeratkan silaturrahim dalam kalangan blogger selain dapat meningkatkan traffik blog. Pada masa yang sama, amalan murni seperti memberi dan menerima hadiah juga terlibat dalam aktiviti ini. Bagi penganjur/pemberi hadiah akan lebih gembira apabila berkongsi rezeki. Manakala, penerima hadiah pula mensyukuri rezeki yang diterima. Rezeki ni kita tak boleh nak agak. Ada rezeki, Alhamdulillah. Terutamanya jika penganjur menggunakan kaedah ala-ala cabutan bertuah atau menggunakan random generator. Itulah nenek moyang kita ada menyebut, "Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia Allah sahaja yang tahu".

Checklist ni dalam bahasa melayunya adalah Senarai Semak. So, bolehlah kiranya dijadikan sebagai panduan bersama. Ini untuk rujukan sendiri sebenarnya. Tahun lepas dengan penganjuran segmen secara solo, Eza detect beberapa kelemahan dan kekurangan. Life is about learning process, right? Eza harap perkongsian ini ada manfaatnya kepada blogger-blogger yang belum pernah menganjurkan apa-apa Segmen/Giveaway/Contest dan sebagainya. Blog berbeza sedikit dengan sosial media lain seperti twitter yang memang aktif buat Segmen/Giveaway/Contest. Rasanya hari-hari ada je yang anjur benda tu semua. Retweet, follow, komen, siap! Ini perkongsian serba sedikit mengenai dunia twitter. 

Jom kita ambil tahu 11 [SEBELAS] CHECKLIST bagi penganjuran Segmen/Giveaway/Contest. Let's check it out:

  1. Nama Segmen/Giveaway/Contest - Nama ni penting bagi menarik minat rakan blogger untuk menyertai aktiviti yang kita anjurkan. Sekaligus bertindak sebagai platform agar blog kita lebih dikenali. Sangat digalakkan meletakkan sekali nama blog. Selalunya kalau Eza lupa nak bookmark sesuatu segmen yang Eza nak join, sekurang-kurangnya Eza akan ingat nama blog penganjur. Nama nak panjang ke pendek, terpulanglah. Sebab NAMA itu nanti yang menjadi title di entry-entry peserta. Contoh nama: SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST LETOPS BY EZA BOOM BOOM
  2. Objektif penganjuran - Setiap benda yang kita lakukan mesti ada tujuan dan matlamat yang ingin dicapai. Contohnya, mencari bloglist blog. Jadi segmen tersebut mempunyai tujuannya untuk mencari senarai blog yang hendak diletakan pada bloglist di sidebar. Ada juga objektif yang dinyatakan secara umum seperti bagi memeriahkan dunia blogging. Ini juga salah satu contoh objektif. Objektif yang tercapai akan menjadi kayu pengukur selepas selesainya sesuatu aktiviti tersebut. 
  3. Syarat Penyertaan - Kebiasaan syarat asas yang diletakkan adalah seperti follow blog, letak nama segmen dan banner disediakan penganjur serta tinggalkan link penyertaan di ruangan komen entry penganjuran. Syarat ini mesti dipatuhi agar peserta yang gagal mengikuti syarat ditetapkan boleh disqualified, penyertaan peserta itu boleh dibatalkan. 
  4. Tempoh masa penganjuran - Pendapat peribadi Eza, paling lama adalah dua minggu. Tapi terpulanglah kepada korang jugak. Semakin lama tempoh penganjuran, selagi itulah kita ada komitmen hendak dijaga. Jika dapat bagi komitmen yang terbaik, should be no problem. Masa tamat pun kena maklumkan sekali. Nak letak detail, bubuh sekali dengan jam berapa. Contohnya, tarikh tutup penyertaan adalah pada 16 Februari 2021 pada jam 8.00 malam. 
  5. Hadiah - Ini adalah pilihan. Nak bagi hadiah ataupun tidak. Tengok bajet yang korang ada. Contoh hadiah adalah barang-barang, wang tunai, vouchers, pemilihan blog yang terpilih jadi bloglist dan sebagainya. Jika rajin nak pergi pos barang, boleh tawarkan hadiah berupa barang-barang fizikal. Nak cepat settle, hadiah wang tunai. Zup zap transfer thru online banking. Settle. Hadiah ni selagi tak sampai ke tangan pemenang, selagi tu lah duk tak senang hati. 
  6. Banner Segmen/Giveaway/Contest - Banner ni penting untuk inform everything. Put all the information in one picture. Masuk la nama segmen, tempoh penganjuran, hadiah, syarat. Semua buh saja. Lagi padat lagi bagus. Nak buat banner segmen, senang sahaja ya. Boleh try aplikasi CANVA. Pantas dan cantik!
  7. Entry Senarai Peserta - Buat satu entry untuk menyenaraikan semua peserta yang menyertai aktiviti kita. Boleh update secara daily atau weekly, ikut kesesuaian masa korang. Fungsi senarai ni untuk semak in case ada penyertaan yang tercicir. So peserta yang dah join pun boleh detect, "Eh eh mana link blog saya, saya kan dah hantar link".  Boleh rujuk contoh di SINI.
  8. Maklum Balas kepada peserta yang menyertai - Tinggalkan komen dekat entry penyertaan peserta. Contohnya, "Terima kasih atas penyertaan Cik Boom Boom dalam Segmen Cikeboom Cikeboom, Cik adalah peserta yang ke-20. Happy blogging ya". So, peserta akan rasa dihargai dan maklum bahawa penyertaan mereka telah diterima oleh pihak penganjur. 
  9. Entry Tamat - Entry ini bertujuan untuk mengumumkan segmen/giveaway/contest telah tamat. Jadi sebarang penyertaan selepas tamat tempoh aktiviti tidak akan dilayan sama sekali. Dekat entry inilah korang akan bagitahu bila agaknya pemenang akan diumumkan. Jika entry tamat sudah posted, korang take your time untuk godek-godek balik entry peserta mengikut syarat ditetapkan dan buat shorlisted. Entry ni boleh je buat awal dan schedule kan mengikut masa tamat yang korang tetapkan.
  10. Entry Pengumuman Pemenang - Ini pun memerlukan satu entry bagi memaklumkan para pemenang yang telah berjaya. Mohon para peserta email maklumat yang diperlukan seperti nama penuh, alamat, nombor telefon atau nombor akaun bank jika memerlukan transaksi bank. In case aktiviti yang korang anjurkan takda pemenang mahupun pengalah, takda entry ni pun tak apa. Dalam entry ini korang zahirkan juga penghargaan kepada semua peserta dan sponsor (jika ada) atas kerjasama yang diberikan. Budi bahasa kan amalan mulia. 
  11. Maklum Balas kepada Pemenang - Bear in mind, setiap blogger ada masanya sendiri. Ada yang online weekend je, ada yang check blog tiga kali seminggu je. Oleh itu, penting bagi pihak penganjur untuk meninggalkan komen di entry penyertaan untuk memberitahu perkhabaran berita gembira mengenai kemenangan saudara/saudari tersebut. Jika dalam seminggu belum ada feedback lagi dari pemenang, usahakan untuk mencari info contact yang ada kat blog mereka. Sedaya upaya to reach them by email, phone or social media. Ini namanya, courtesy
Sekian sahaja perkongsian Eza mengenai 11 checklist penganjuran Segmen/Giveaway/Contest. Eza tak ada pengalaman luas beribu batu pun. Cuma nanti Eza boleh jadikan sebagai rujukan sendiri. Memang panjang entry ni kan. Suka je nak type explain panjang-panjang, dua malam baru siap. HAHA. Semoga bermanfaat ya. 

Eza doakan andai kata korang anjurkan sebarang Segmen/Giveaway/Contest, semoga dipermudahkan segala urusan dan berjaya mencapai objektif yang diimpikan. Selamat maju jaya! Happy blogging!

Sunday, February 14, 2021

Long Weekend - Tiga Hari Di Bulan Februari 2021

 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Gelaran long weekend diperolehi sekiranya dalam sesuatu minggu tersebut ada Public Holiday atau Cuti Umum pada Jumaat ataupun Isnin. Bagi bulan Februari ini, Public Holiday atau Cuti Umum  jatuh pada tarikh 12 dan 13 Februari 2021 iaitu Jumaat dan Sabtu. Tambah hari Ahad, dapatlah long weekend itu. Bestnya hidup tiga hari weekend. Memang detik yang paling Eza tunggu-tunggu memandang rezeki untuk Work From Home (WFH) belum ada lagi. Jadi, nikmat rehat itu sangat dihargai sepenuh jiwa raga. Banyak benda boleh settle di rumah ni seperti kemas dapur, restock barang rumah, cuci cadar, tuala dan banyak lagi lah. Nampaknya aktiviti berkebun ditunda dahulu kerana cuaca kurang mengizinkan. Tengok tanaman yang ada pokok roselle sahaja yang membuahkan hasil selain pokok cili sepohon. Sedih sungguh ya. Next week la nak baja pokok tu semua, kemungkinan kurang kasih sayang 😢. 

Rehat tiga hari ni bagi Eza sangat best. Santai badan dan minda. Umur dah meningkat ni, selalu pula beli minyak angin, lenguh-lenguh badan. Blog pun meriah je updatenya. Eza selalu akan support aktiviti blogger lain yang anjurkan segmen, giveaway, contest dan sebagainya jika diizinkan waktu dan kesempatan. Selain itu, Eza juga aktif di Instagram dan Twitter. Facebook ada jugak, tapi tak reti nak aktif macam mana. HAHA. Lain kali lah share ya kalau followers or friends dah banyak sikit. Segan Eza dibuatnya. In case korang scroll media sosial dan jumpa account Eza, dipersilakan je follow dan add friend. No problem 👌.

Walaupun boleh dikatakan berehat selama tiga hari ni, Eza ada je semak-semak email untuk urusan kerja. Mana yang dapat settle segera, dapatlah Eza siapkan. Mana yang tak terdaya otak ini berfikir, Eza fikir esok lah ya. Haa, Eza ada sesi perkongsian atas talian sebenarnya. Slide tak ready lagi ni. Nervous la pulak nak bercakap ni. Tengok mood esok nak macam mana, recording atau live. Takut ketaq suara, orang tak faham pulak apa yang Eza cuba sampaikan ni. All is well, you can do it darling Eza Boom Boom!

Bulan Februari ni pulak investment Eza banyak ke buku also known as book. Dalam lima buah jugak sudah dibeli. Masih menunggu sampai ke tangan. Tiga dari lima tu buku resipi. Eza sangat perlukan buku resipi yang tangible ya sekarang ni. Semoga ilmu pengetahuan mengenai masak memasak akan bertambah dengan pesatnya. Rindu masakan mama sebenarnya. Kami suami isteri ni tak sama bangsa ya, memang agak banyak perbezaan dari aspek makanan. Tapi bagi Eza boleh je makan masakan style mereka. Dia je lah memilih sangat, allergic itu ini. Tak apa sayangku, asal awak sihat walafiat dan cukup makan. Syukur alhamdulillah. 

Ok lah. Ini borak-borak kosong je. Korang suka ke baca entry macam ni? 😅😅 Oklah, Eza nak prepare slide dulu. InsyaAllah esok tak letih balik kerja, Eza update lagi ya. Bye!

[TQ Post #2] Terima Hadiah Dari Rakan Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Kembali lagi kita dalam rancangan TQ Post kali kedua. Dapat hadiah lagi. Alhamdulillah. Mana nak dapat hadiah bergolek. Syukur sangat atas rezeki yang diberikan. Hadiah ini diberikan oleh rakan blogger Dunia Sebenar Shida. Siapa tak kenal bukan? Antara blogger yang lama jugak telah bertapak di dunia blogging.

Nak tahu macam mana boleh dapat hadiah ni? Korang boleh baca entry berikut:

ENTRI 1

ENTRI 2

Hadiah ini menjadi kenang-kenangan di kemudian hari. Lain kali boleh throwback. Eza nak create banyak lagi moment blogging selagi masih bergelar blogger. Dulu tak simpan pun kenangan tu semua. Sayang bila dikenang semula. So, simpanlah dalam blog siap-siap. Bila rindu boleh baca balik. 

Eza suka je blogging ni sebab dapat banyak baca cerita-cerita blog korang. Mengenali tanpa perlu menilai. Itulah yang paling best sekali. Baca entry sedih, sedih jugak lah Eza. Baca entry ada ilmu, bertambah juga ilmu Eza. Pendeknya, blogging memang sangat fun dan jadi hobi yang berfaedah untuk Eza. 

Inilah hadiah yang Eza dapat 😍:


Nice sangat kan dapat kalendar rona kebiruan. Kreatif dan praktikal. Eza boleh simpan di workstation Eza kat rumah ni. Terima kasih tau  Blogger Shida sudi kirim dan bagi Eza kalender ni. 

Sekian dahulu ya! Jumpa lagi 😘



Saturday, February 13, 2021

Segmen Bloglist Ombak Bergigi X Shopee Lisz Global Resources #Ezajoin

Hai korang. Eza join segmen lagi ya. Mana tahu dapat tudung dan masuk bloglist Puan Penganjur Segmen. So, cuba je lah ya. Moga berjaya kepada awak Eza Boom Boom. 

Syaratnya mudah je seperti yang berikut:

Follow blog Ombak Bergigi - 👌

Follow Shopee Lisz Global Resources - Done 👌

Letak banner (click banner eh jika nak join sekali) dan tinggalkan link entry dekat ruangan komen entry segmen penganjur. 

Ok done. Nak hantar link ni, posto posto!

Segmen Pencarian Bloglist 2021 By NanieyBarnieyLurviey #EzaJoin

Hai korang. Hari ni Eza nak join segmen rakan blogger lagi. Alhamdulillah weekend ni banyak masa sikit untuk bersantai bersama blog tercinta. Senang je nak join. Syarat pun mudah. 

Syarat yang perlu dipatuhi:

Follow blog - Done👌

Follow Instagram - Done 👌

Letak banner atas ni (click banner jika nak join sekali) 👌 dan tinggalkan link penyertaan dekat ruangan komen entry segmen penganjur. 

Ok siap dah! Sekian dahulu ya😍

[TQ Post #1] Terima Hadiah Dari Rakan Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hari tu Eza ada post mengenai terpilih untuk dapat hadiah sebab selalu drop komen. Rezeki tak salah alamat, Eza terima dengan hati yang girang gembira. Alhamdulillah. Dalam minggu ni ada beberapa hadiah yang sampai. Cuma Eza ambik masa sikit nak buat entry dengan keadaan kesihatan yang kurang mengizinkan. 


Syukur jugak sakit tak datang masa bekerja, dia menjelma bila di rumah. So, orang akan ingat kita okay-okay sahaja di tempat kerja. Eza selalu doa jugak supaya sakit yang dirasai tak menyerang masa kerja. Sebab tak suka orang kesian dengan keadaan Eza. Terima kasih male nurse aka husband tersayang selalu rawat tak kira masa sampai tak cukup tidur. Husband Eza bukan nurse pun, hihi. Gelaran tu  Eza saja je bagi, sebab dia selalu jaga Eza baik-baik. Ah nak nangis pulak cerita pasal ni. 

By the way, nak baca macam mana boleh dapat hadiah? Jemputlah baca entri berikut:

ENTRI 1

ENTRI 2

So, dah baca dah tahu ceritalah ya. 😍😍😍



Terima kasih sangat rakan blogger, Kak Shikin Razali dah bagi hadiah macam-macam kat Eza. Terharu sangat bila staff hantar kat pejabat. Eh apa benda berat-berat ni. Takkan order shopee pulak. Hihi. Rupa-rupanya ada nota diselitkan di dalam parcel. Terima kasih sangat kak Shikin. Moga murah rezeki melimpah ruah untuk buat renovation rumah dan dipermudahkan segala urusan. Semoga terus berblogging dan menyebar manfaat melalui penulisan blog. 

Inilah yang ada dalam parcel tu. Alhamdulillah sangat.

Sekian dahulu cerita hari ni. Nanti update lagi ya. 
Bye!


MOTIVASI DI TEMPAT KERJA: BE YOURSELF

Penulisan entry motivasi ini adalah untuk diri sendiri. Andai ianya bermanfaat untuk pembaca yang lain, setinggi-tinggi syukur dipanjatkan. Kali ini, Eza mengambil topik "Be Yourself" atau dalam melayunya Jadilah Diri Sendiri

Pernah tak korang dalam situasi serba salah, tak tahu mana nak pilih dalam kehidupan yang tidak dapat dijangka kini?

Pilihan pertama:

Korang kena jadi somebody else then dapat masuk geng bawang terkenal di tempat kerja

Pilihan kedua:

Untuk jadi diri sendiri tapi kena lonely. Alone. Krik-krik-krik

Eza pernah di situasi ini. Eza pernah jadi orang yang yes-lady all the time. Aok jak all the time. It was not fun at all. Percayalah sesuatu perkara yang dilakukan dan itu bukan diri kita, tak akan bertahan lama. Suatu masa ada benda yang akan melanggar prinsip dan mengguris perasaan kita. At the end, I decided to walk away, enough is enough. Sebagai contoh, geng kita ni suka membawang setiap kali waktu sarapan, ada sahaja makluk Tuhan yang akan dijadikan hirisan dan potongan bawang. Boleh bayang bila belakang kita, apa yang dia boleh kutuk kita? Kita yang dengar sekali tu berdosa sekali dan senak/sesak hati bila mendengar. Dalam hati kata, this is not right! Hati gelisah, serious tak dapat adapt benda macam ni dalam hidup. Eza rasa that was one of the best decision that I made in my life. Biarlah seorang pun, biarlah tak ada geng pun. Tapi hidup lebih aman. Kerja lebih fokus. Allah sudah takdirkan yang terbaik. Hikmahnya terlalu jelas untuk disyukuri. Alhamdulillah. 

Bila pilihan untuk bersendiri, cabaran juga super hebat. Ada benda jadi masa kerja, kena hadap sendiri. Berdikari. Hati, fizikal dan mental kena tough. Always remind dekat diri sendiri "Please Eza, you can't trust people here. Be extra careful". Nak share apa-apa, fikir banyak kali nak share ke tidak. Sampai kadang-kadang tak payah share la. Nanti benda kecik, kena sebar jadi besar macam dinasour. 

Hebat betul words of mouth. Words of mounth ni bagus untuk marketing product, tapi tak bagus sebagai agen penggalak dosa. Just Eza selalu doa, apa-apa orang fitnah serah saja kepada Allah. Biar Allah yang uruskan. Kebenaran itu pasti ada bagi insan yang teraniaya. Jahat akan terlihat jahat. Baik pun akan terlihat baik. Hikmah dia bila jadi diri sendiri ni lebih ramai datang orang yang baik-baik. MasyaAllah. Allah tunjuk mana satu orang baik, mana satu orang pura-pura baik dan mana satu orang yang memang tak boleh pakai. Lepas tu, prestasi kerja jugak semakin meningkat. Sebab lebih fokus kepada kerja, daripada fokus kepada manusia. So, banyak buat improvement jugak dengan beberapa sistem dan laporan. Mungkin orang lain tak terfikir nak buat, aku buat je. HAHA. As long memberi manfaat, why not?

Sebagai manusia, apabila mendengar sesuatu perkara perlu diselidiki terlebih dahulu pihak-pihak yang terlibat. Cerita A, Cerita B atau Cerita yang sebenarnya. Jangan terus memberi percaya kepada orang. Siasat dahulu. Ada kala yang mengambil keputusan untuk berdiam lebih terluka. Malas nak memanjangkan cerita. Biarlah, suatu hari nanti kebenaran akan terungkai. 

Terima kasih Allah atas pengalaman ini. Pahitnya ku telan, manisnya juga ku nikmati. Jangan pernah menjadi orang lain walau-apa-pun alasannya. Engkau akan keletihan dan dengan rela mengundurkan diri. Jadilah diri sendiri, seburuk-buruk engkau masih ada yang terima kau seadanya. Sebaik-baik engkau masih ramai yang sayang akan kau. Jangan risau. Allah sentiasa bersama kita setiap saat. 

Entah bila dan di mana gambar ni diambil. HAHA. Pastinya before kahwin.
Ingatlah..

Biarlah boss kenal kau dengan prestasi yang kau dah laksanakan bukan dari mana-mana informer, sebab kita tak tahu hati informer tu baik ke tak. Takut hati dia pun tak baik. Buat kerja sungguh-sungguh, so informer pun tak dapat buat cerita dongeng dia. 

Biarlah rakan sekerja hormat jawatan kau sebab kualiti kerja yang kau berikan. In case dia tak hormat kau, boleh je kau tak hormat dia. Jangan nak baik sangat. Kalau kau ada staff sendiri, penilaian kau bukan kerana dia caring ke loving ke. Penilaian kau bila dia buat kerja, hasilkan kerja yang bagus. 

Bila orang merendah-rendahkan kau, kau buktikan kau boleh perform. Belajar dan bertanya bila tak tahu. Jangan bila ada masalah, kau pulak yang dahulu lari. Jangan lari dari masalah beb, masalah takkan selesai. Dalam melaksanakan kerja jangan malas. Jangan selalu hilang. Jangan buat claim sebarang. Ingat sikit rezeki tu nak bagi makan anak bini, mak bapak. Ramai jugak orang tak jaga perkara ni, asal dapat claim duit menonong je ambik. Padahal kerja tak buat pun. Berkat tu, boleh fikirlah sendiri ya? Itu antara kamu dengan Tuhan. 

Oklah sekian dahulu. Selamat menjadi diri sendiri. Semoga berbahagia dengan cara sendiri. Semoga menjadi manusia yang berguna kepada agama, bangsa dan negara. Bye!

Friday, February 12, 2021

Segmen Blogwakling By Si Hati Berbolak Balik #Ezajoin

Assalamualaikum korang. Okay hari ni Eza nak join segmen blogwalking rakan blogger kita. Macam biasa Eza support untuk memeriahkan suasana di dunia blogging. Korang pun jemput la join sekali ya. 

Tekan je banner atas ni jika nak join sekali eh. 

Itu je. Simple sangat. 

Sekian 😘

Kisah CNY, alamak salah rumah!

Selamat menyambut Tahun Baharu Cina bagi masyarakat cina yang menyambutnya. Happy Chinese New Year, Gong Xi Fa Cai! Hari ini 12 Februari  2021 dan esok 13 Februari 2021 merupakan cuti umum (public holiday) bagi seluruh rakyat Malaysia. 

Masa Eza dalam usia lingkungan sekolah rendah kejadian ini berlaku. Namun masih segar diingatan. Rumah kami sekeluarga, eh rumah abah lah terletak di tanah persendirian dan geografinya adalah tanah bukit. Jiran kami kebanyakkan adalah masyarakat Tiong Hua. Area rumah cikgu yang ajar subjek Fizik pun di kawasan kejiranan. Maaf cikgu Fizik saya dapat B saja masa SPM walaupun saya suka je cikgu dan minat subjek ni. Haa, tiber cerita pasal Fizik pulak. 

Biasanya, ada budak-budak kampung akan beraya pergi rumah ke rumah jiran tetangga untuk berkunjung. Selain nak ziarah tu, dapatlah angpow sekali. Adik-beradik Eza tak dapatlah nak pergi raya-raya macam tu sebab mama abah strict sikit. Jadi masa cuti perayaan macam ni, memang duduk rumah sahaja. Buat ulangkaji pelajaran. Pendidikan sangat penting ya dalam keluarga kami, dapat markah pen rona merah pun takut nak balik rumah. Tak sanggup nak tengok muka abah kecewa dengan keputusan exam. Tapi ada je lah subjek dapat gagal, kehidupan mana tak bergelora kan. Huhuk.

Nak dijadikan cerita, ada sekumpulan budak ni datang hingga depan pintu rumah kami masa CNY. Mungkin mereka ingat kawasan tu semua berbangsa Cina. Walaupun tanglung tak pasang, Dung Dung Chai tak panggil ke rumah. So, abah pun bagitahu kat mereka semua, "Adik-adik semua, maaf kami bukan orang Cina kami tak sambut Tahun Baharu Cina. Boleh pergi rumah depan sana. Terima kasih". Mereka pun berlalu pergi ke rumah jiran yang lain. 

Hihi. Itulah kenangan CNY Eza masa kecil. Malam tadi, masa bertelefon dengan mama bunyi mercun tu memang jelas dan nyata walaupun jam baru jam 7.30 malam. Boom! boom! Dengan percikan bunga api yang berwarna warni menghiasi langit kelam. Meriah bukan kawasan perumahan kami? Itulah kebiasaannya yang terjadi setiap tahun. Kami saling menghormati perayaan orang lain. Benda tak ada isu, tak perlu dijadikan isu. 

Itu sahaja cerita sempena CNY. 

Sekian dahulu, bye!

Tuesday, February 09, 2021

Thes's Love Giveaway - #Ezajoin

Hi korang. Hari ni Eza nak join Giveaway daripada rakan blogger. Syarat mudah je, simple omputih kata. 

  • Follow blog - Done 
  • Follow IG Account - Done
  • Comment blog - Blog sangat kemas. Concept minimalist. Less is more orang kata. Sejuk mata tengok, senang nak baca. Eza ikutkan hati nak jugak blog design ala-ala begitu, tapi tak reti. Ilmu hias blog macam ni je la. Itupun try and error tengok tutorial blog orang. Mana yang jadi itulah yang dikekalkan. Mana yang failed, Eza try lagi next time. So, keep it up tau awak! 😍 Happy blogging!
  • Nak join sekali, click je banner warna merah jambu atas ni eh. Okay lah, Eza nak hantar penyertaan dah.
Till then. 😘

Sunday, February 07, 2021

Pengalaman Shopee 2.2 Chinese New Year Sale 2021 - Bajet RM50, Beli 4 barang

Dua Februari 2021 (02.02.21) hari tu, Shopee ada buat Chinese New Year Sale 2021 tau. So, memang harga barang jatuh mendadak dan kita sebagai pembeli pun dapat jimat banyak. Tambahan masa tu nak release sikit otak, shopee adalah terapi minda yang sangat berkesan. Believe it or not, it worked. Happy sangat dapat bershopping di malam hari. Masa kerja dok la dapat nak bershopee bagai, agak-agaklah. Selalu Eza sempat order makan je. Nak berShopee ni, tunggulah balik rumah dulu. Benda boleh tunggu, tak lari Shopee dikejar. Gituuu. 

Dengan bajet hanya RM50. Eza transfer masuk ke Shopee Wallet, nanti senang nak buat pembayaran menggunakan Shopee Pay. Kira berbaloi jugak sale kali ni, tahniah Shopee. Smooth je urusan pembelian pada hari sale. Dapat free postage ke Sarawak, dapat redeem banyak coins. Paling penting dapat harga yang terbaik dan termurah! Alhamdulillah. Bajet RM50 tu Eza memang tetapkan sendiri sekadar reward sendiri, kalau lebih sangat berbelanja nanti nak makan apa sampai tunggu gaji. Berbelanja berpada-pada ya. Nawaitu awal pun nak happykan diri sendiri sahaja. 

Ok ini adalah barang-barang yang Eza beli. Lihat senarai di bawah berserta maklumat harga ya.  

Barang Pertama: Face Shield with a pouch. Beli ni sebab sangat perlu. Memang kena pakai sentiasa di tempat kerja. Hari tu beli half shield dekat Super Save, harga RM2.99. Nak cantik lagi beli lah di shopee, macam-macam ada, warna pun banyak. Ikut je nak warna apa. Eza pilih Matte White dengan shield transparent. Satu set RM6.97. Beli dua set, jumlah harga adalah RM13.94. Free postage. Beli dua sebab one for me, one for him.

Barang Kedua: Penimbang berat badan digital. Penimbang ni boleh menampung berat badan sehingga 180 kilogram. Ini antara alatan penting untuk memulakan program menurunkan berat badan. Memandang treadmill digunakan sekali sekala saja. Insaflah wahai Eza Boom Boom ooiii. Treadmill tu bukan beli pakai daun, tiga bulan kumpul duit. Tau dakkkk?! Dengan adanya penimbang digital ni senanglah nak pantau berat badan kami suami isteri. Harga RM11.00. Postage dapat discount dan Eza ada redeemed point. Final harga adalah RM11.64. Berbaloi bukan?

Barang Ketiga: Lunch box bag ada thick aluminium foil dan waterproof. Ada zip jugak. Eza pilih saiz large. Beli dua bag dengan warna berbeza. Ini kegunaan nak bawak bekal makan tengahari dan jugak husband bolehlah letak bekalan makanan bila pergi memancing nanti. Saiz Large berukuran 25x16x34cm. Harga satu bag adalah RM8.00. Eza beli dua dapat shop voucher dan redeemed coins, dapatlah harga terakhir yang dibayar sebanyak RM13.30. Harap sangat worth buying. 

Barang Keempat: Sunglasses untuk pakai masa driving. Eza lama dah tak driving. Sebab husband rajin hantar pergi kerja walaupun di WFH or in Malay called as BDR. So, acah-acah sweetlah beli spec sepasang dengan suami. Pilihan Eza sunglasses berwarna black. Harga sepasang sunglasses adalah RM8.10. Lepas tu dapat free shipping, shop voucher, dan redeemed coins. Harga untuk dua pasang sunglasses jatuh kepada RM7.65. Sangat sangat murah okay. 


Pengiraan untuk empat jenis barang yang Eza beli adalah:

RM13.94 + RM11.64 + RM13.30 + RM7.65 = RM46.53

Baki yang tinggal daripada permulaan bajet RM50 adalah RM3.47. Baki tu dibawa ke hadapan untuk pembelian akan datang. Barang ni semua tak sampai lagi tau. Dah sampai nanti, tengoklah kerajinan nak review. Hihi. Harap semua barang ni bermanfaat dan diterima dalam keadaan elok-elok belaka. Terima kasih Shopee!

Sekian dahulu. Bye!

Thursday, February 04, 2021

To My Dearest & Loving Husband

Sekali sekala berpuitis beirama bebas, tanpa format hanya lukisan hati menzahirkan kata. Sudilah kiranya membaca kata-kata jiwang ini walaupun tajuk omputeh, karya tetap menggunakan Bahasa Melayu. Teristimewa untuk insan tersayang yang bergelar suami. Dengan ini, mempersembahkan...


Ke hadapan awak yang dicintai, 
Mencintai awak adalah suatu keajaiban 
Dari senyum yang mahal, entah berapa juta harganya
Wajah agak mempesona bila tersenyum
Namun apabila perwatakan tampak serius 
Gerun dibuatnya!

Cukup memberi bahagia dengan kasih melimpah
Menyempurnakan ketidaksempurnaan
Memandang hati dengan kanta hati
Erat berpimpin tangan memperbetul khilaf kendiri
Kita manusia biasa, kita juga digelar pendosa.

Yakinlah dengan redha ibubapa
Redha Allah sentiasa mengiringi 
Syukur dipanjatkan setinggi-tingginya
Meraih jodoh kiriman Allah seindah awak
Manisnya rasa cinta!
 
Mengenali dari mula hingga saat ini
Momen indah yang sukar digambarkan
Hanya kata-kata menari riang mencoret cerita
Walau saat kecewa mahupun duka, 
Awak sabar disisi dan diposisi selayaknya
Mungkin ada kata terluah merobek hati
Atau tingkah yang menyinggung rasa
Awak tetap sabar dan terus bersabar
Terima kasih awak!

Saya tahu awak bukan sasterawan negara
Mungkin sukar menyusun madah
Ada ketika maksud dan kata bertelingkah
Rupanya terkeliru konsep bahasa
Mencuit hati bergema tawa 
Oh girangnya!

Ungkapan manis sering didengar
"Saya akan lakukan apa sahaja asal awak bahagia"
Ayat itu kerap diulang-ulang
Bukan sekadar menyejukkan hati
Bukan hanya berjanji manis meraih kasih
Itu tanda katanya mesti dikota
Tanggungjawab digenggam penuh dedikasi
Maka, nikmat Allah mana yang kamu dustakan?

Kesyukuran ini aku selalu panjatkan tanpa jemu
Biar beribu kali, 
Biar berjuta kali,
Bukan kerana nilai kebendaan 
Bukan kerana wang ringgit 
Tetapi nilai cinta yang mengatasi segalanya

Percayalah pada sang cinta 
Yang diterjemah sebagai cinta sejati
Tahu jujur dan amanah bukan mainan
Memikul gagah walau sarat pengorbanan

Cinta sememangnya memberi bahagia
Kepada yang menghargai cinta
Semoga makin mekar berbunga kasih
Sayang disemai kian bercambah
Senantiasa ditatang sebaiknya

Untuk awak yang dicintai, 
Awak cukup terbaik bagi saya
Awak sudah melakukan yang terbaik
Awak terbaik!
Segala puji hanya untuk Allah, Alhamdulillah!

Pick Up Line Kaki Pancing

Saya sayang awak selalu, wahai suami intan payung sayang!💕

Monday, February 01, 2021

Hi February! Second month of the year

Kita masuk bulan kedua iaitu Februari bagi tahun 2021. Pejam celik pejam celik dah melepasi bulan Januari dan tibanya bulan Februari. Cepatnya masa berlalu. Hari ini masuk hari ke-32 dari 365 hari setahun. Nampaknya sibuk tahun lepas hampir menyamai kesibukan tahun ini. Bersedia sahaja untuk apa sahaja kemungkinan. Kes di kawasan Eza masih lagi tinggi. Entah bila akan turun kes. Doa untuk zon menjingga nampaknya jauh lagi perjalanan tersebut. 

Hai korang, apa khabar tu? Maaf ya lama tak blogwalking. Ada baca-baca entry baru korang, tapi tak tinggal komen. InsyaAllah nanti, Eza buat marathon blogwalking. Kepala pening-pening, susah sikit nak buat ayat. Banyak sangat fikir kot. Masih menstabilkan diri fizikal dan mental untuk terus bersemangat berkhidmat untuk negara. Ecewah. Doakan ya korang. 

Bulan Januari ni ada beberapa pencapaian yang membanggakan. Bangga untuk diri sendiri je lah. Nak tahu apa? Senarai adalah seperti yang berikut:

  1. Done beli Makita Metal Cutting Cold Cut Saw. Ini pencapaian husband la. Bagus peralatan ni nak potong besi. Cepat, potongan yang sempurna, tidak panas, serpihan yang minumum. Ini nampaknya Eza akan review la. Beli kat shopee je okay. Trusted seller. Dah guna dah pun, memang puas hati. 
  2. Done beli alas meja makan 8-seaters. Kenapa beli meja makan besar walaupun hidup berdua je, sebab nak semua tetamu duduk kat kerusi bila datang rumah kitorang. Family kitorang besar, lagipun spacing dapur luas lagi. Why not kan? Lama jugak dok fikir nak beli ke tak nak beli. Akhirnya beli jugak. Moga istiqamah ya hasrat nak mencantikkan rumah ni. Ini pun kalau cantik, Eza akan share nanti. Hope kualiti standing harganya. 
  3. Done received hadiah daripada blogger Shida. Belum sempat nak post entry lagi. InsyaAllah soon. Sebab belum photoshoot gambar. Alhamdulillah rezeki Eza dapat cenderahati daripada rakan blogger. Thank you kak Shida!
  4. Oh ya, kereta pun dah tukar kasut. Tukar tayarlah maksudnya. Dah 5 tahun pakai so walaupun masih elok lagi, Eza tukar je lah. Takut tayar buat perangai masa kegawatan ekonomi rumahtangga, tak ke naya nak membayarnya. Huhu.
  5. Berjaya masak bubur ayam. Lulus pada selera suami ni kira pencapaian besar tau. Sebab dialah raja cerewat pasal makanan ni. Renyah sikit langkah-langkah dia, tapi hasilnya sangat sedap. Ini pun bakal Eza kongsikan resipinya. Maklum sahajalah, musim hujan ni teringin pula nak masak bubur ayam. 

Manakala pencapaian entry post Eza kat blog pula belum menemui consistency. Goal Eza adalah 31 post. Cuma dapat capai 21 post sahaja. Maknanya, 67.7%. Peratus yang kurang memuaskan. Moga bulan Februari ni lebih banyak post dihasilkan dan boleh melawan keletihan selepas bertugas. Harapan Eza begitulah hendaknya. 

Itu je lah sedikit perkembangan semasa Eza. Maaf tau korang sebab belum berkesempatan nak ziarah blog korang. Entry ni kira random stori mori je lah di malam yang ditemani hujan dan kesejukan. Until next time. 

Bye!

Segmen Drop Your Link By Adinda Baizura Mazlan

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Sebagai pembuka hari pertama bulan Februari Eza nak support rakan blogger bernama Adinda Baizura Mazlan. Syarat simple dan mudah sangat. Tanpa melengahkan masa, mari kita bersama-sama memeriahkan segmen beliau. Mana tahu rezeki dapat masuk bloglist kedua beliau. Who knows right?

Ok done. Nak hantar link penyertaan dulu ya. Korang yang baca entry ni, kena join sekali tau. Hehe, Jom lah!

Bye!


Tuesday, January 26, 2021

Aiskrim Magnum White Almond & Lipton Teh Tarik Sandwich

Bulan Januari 2021, cuaca majoritinya hujan membasahi bumi. Bila selalu hujan, rindu akan mentari. Tertunggu-tunggu munculnya matahari. Bau baju yang dijemur di bawah terik matahari, istimewa baunya. Jemur bantal pun best, sebab ada bau matahari dan hangat haba mentari. Indah sungguh ciptaan Allah. 

Masa cuaca panas, memang akan tercari-cari makanan yang sejuk-sejuk. Kena cari aiskrim, hati pun sejuk sekali. Magik betul ya! Korang macam tu jugak ke?

Nak dijadikan cerita, Eza dan suami pun singgah la stesen minyak Petronas. Bestnya pergi isi minyak ni, boleh usha sekali aiskrim baru-baru yang ada. Memang tak ketinggalan zaman. Ada je aiskrim baru yang ada di freezer aiskrim tu. Tak kira brand. Tinggal kita nak pilih je lagi yang mana satu pujaan hati. 

So review Eza adalah seperti yang berikut:

Aiskrim ini memang favourite weolls. Harga dalam harga RM4.90. Eza suka round off je harga jadi RM5.00 standard harga dia memang gitu. Plus minus 50 sen ikut kedai. Rasanya memang terbaik. Kami bagi 10/10. Suka beli aiskrim ni dari zaman bertunang. Salutan white chocolate yang crunchy. Memang sedap la aiskrim ni. Serius! Banyak-banyak flavour Magnum ni, kami kekal memilih aiskrim ni sebagai aiskrim favourite. 

Ini pun not bad jugak rasanya. Eza suka je beli aiskrim yang Eza tak pernah try lagi. Ada rasa pahit-pahit sikit. But, still acceptable. Habis juga aiskrim tu dan telah selamat di dalam perut. Korang jangan risau ya, memang ada rasa teh tarik dalam aiskrim ni. Tak lari jauh rasa, just lidah Eza rasa ada sedikit pahit teh. Harganya pula lebih murah. So, korang jemputlah try sekali. 

Masa beli aiskrim ni, cuaca panas. Lepas tu both of us macam serabut kepala pasal kerja, so we decided to buy ice cream. Husband lebih dominan dengan pilihan aiskrim. Memang aiskrim Magnum White Almond jugak pilihan utama. Eza pula lebih suka try dan error. Who knows ada aiskrim yang lagi sedap kan. Never try never know! Hihik. Itu semua alasan mu wahai Eza!

Ok la. Ini je nak cerita. First time type entry blog guna handphone sambil tengok berita. Husband atur joran. Zzz. Menarik bukan? Haha.

Till then. 

Monday, January 25, 2021

Appreciation Post #3 - Thank you so much!

Ini merupakan entry penghargaan ya. Alhamdulillah. Terima kasih sangat sudi hasilkan entry untuk blog Eza Boom Boom yang baru bertapak ni. Dalam beberapa hari akan berganjak ke usia dua bulan. InsyaAllah akan lebih banyak perkongsian yang akan ditulis di blog ini. 

Terima kasih Eza ucapkan kepada Blogger Mama Yan. Eza suka guna Mama Yan, senang nak ingat. Nama sebenar beliau Puan Azian Khalil. Beliau merupakan salah seorang pemenang Lucky Participants untuk Segmen Pencarian Bloglist Letopss By Eza Boom Boom. Secara rasminya jugaklah semua pemenang tidak kira kategori 1 mahupun kategori 2 telah menerima hadiah masing-masing. Moga semua happy dengan hadiah tersebut dan teruskan berblogging ya. Tahniah lagi sekali dan jangan serik join segmen/contest/giveaway Eza lagi tau.

Jemput baca entry daripada Mama Yan:

Hadiah Dari Eza Boom Boom

Eza juga memohon kesempatan ini untuk memohon maaf jika ada terdapat kekurangan sepanjang segmen berlangsung sehinggalah pengeposan hadiah-hadiah segmen. InsyaAllah, Eza akan perbaiki lagi di masa-masa akan datang. 

Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan. Ditakdirkan jumpa semua bloggers yang senang berurusan dalam pengurusan hadiah dan memahami keadaan Eza. Planner Book tu nak habis bulan Januari 2021 baru sampai semua. Minta maaf tau atas kelewatan. Semoga hadiah tersebut dapat digunakan dan dimanfaatkan untuk memudahkan urusan seharian. 

Boleh baca sekali:

Sekian sahaja dulu. Terima kasih banyak lagi sekali!

Sunday, January 24, 2021

Giveaway Sii Nurul - #EzaJoin

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Cepat-cepat Eza nak join Giveaway Sii Nurul ni tanda sokongan. Orangnya sangat helpful bila kita bertanya perihal blog. Nice young lady! Semoga semakin berjaya dalam dunia blogging. Eza kena banyak belajar lagi ni dari Blogger Sii Nurul ni. InsyaAllah, jika diizinkan Allah akan berjaya juga mengikut jejak langkah beliau. Sama-sama kita doakan. Hihik. 

Syarat mudah sangat. Macam biasa kena follow blog Sii Nurul dan blog kedua beliau. Follow Facebook page Sii Nurul. Itu je. siap! Nak join sekali, tekan banner bawah ni ya. 

Ok done, happy blogging semua! Till then. 

Appreciation Post #2 - Terima Kasih Daun Keladi

Entry Appreciation Post ini akan muncul apabila ada entry mengenai blog Eza. Entry jenis ini diwujudkan bagi memberi peluang kepada Eza untuk menghargai rakan bloggers yang lain. Pastinya, entry seperti ini akan menjadi kenangan yang manis bila dikenang semula atau #throwback pada suatu hari nanti. 

Pada kali ini, Eza nak mengucapkan terima kasih kepada blogger As Samsudin atas entry yang bertajuk:

Menang Hadiah Segmen By Eza Boom Boom

Jemputlah baca entry tersebut. Blogger As Samsudin merupakan salah seorang pemenang dalam kategori Lucky Participant untuk Segmen Pencarian Bloglist Letopss By Eza Boom Boom yang berakhir dengan jayanya pada hujung tahun 2020. Beliau ada reveal hadiah yang dimenangi dalam entry tersebut. Jemput baca tau!

Terima kasih As sebab sudi terima hadiah yang Eza kirimkan daripada Bumi Kenyalang. Risau jugak Eza sebab ada kelewatan sedikit dalam pengeposan hadiah. Bila dah settle semua rasa lega sangat-sangat. Selagi tak settle, selagi tu lah dok fikir hari-hari. 

Jujurnya, Eza pun senang jugak berurusan dengan Blogger As Samsudin ni. Alhamdulillah, Mama Yan pun dah terima dengan selamat hadiah yang Eza kirimkan. Selesai akhirnya keseluruhan penyampaian hadiah bagi segmen pertama Eza. InsyaAllah ada rezeki lagi next time, Eza akan anjur segmen lagi untuk semua rakan bloggers. Semoga ukhuwah yang dibina walaupun di alam maya tetap baik dan harmoni sampai bila-bila. 

Click untuk baca: Appreciation post #1

Salam sayang buat semua 💗.

Till then. 

Saturday, January 23, 2021

Tolonglah LARI dari Malaysia, COVID-19!

COVID-19 atau nama penuhnya Penyakit Coronavirus 2019 telah melanda di seluruh dunia. Difahamkan COVID-19 berjangkit dari individu ke induvidu melalui titisan pernafasan dan sentuhan. Penyakit ini juga telah meragut ramai nyawa. Kebelakangan ini, kes COVID-19 di Malaysia semakin bertambah dan sangat merisaukan. Dari seangka, dua angka, tiga angka dan kini empat angka. Kes kematian juga semakin meningkat saban hari. Jujurnya, hati ini sangat sayu dan terkesan apabila kes kematian tersebut berlaku di kawasan sendiri. Betul, ajal maut itu ditangan Allah. Tak siapa menyangka bila ajal berkunjung tiba. Bila-bila masa sahaja. Tidak mengira usia kanak-kanak, remaja, dewasa dan warga emas. Apabila melihat cara pengurusan jenazah pesakit COVID-19 yang diuruskan dengan memakai Peralatan Perlindungan Diri (PPE), menangis lagi hati ini. Tidak seperti pengurusan jenazah yang biasa. 

Credit to: Infografik | COVID-19 MALAYSIA


COVID-19 memang wujud. Bukan satu gurauan. Bukan boleh dibuat main. Bukan dapat dianggap mudah. Hakikatnya virus ini sudah berterbangan di udara. Namun, masih ada yang membawa anak -anak kecil ke tempat sesak ramai orang, masih ada lagi yang memakai mask di bawah hidung dan masih lagi bertepuk tampar sesama sendiri. Penyakit ini tidak mengira siapapun anda. Bersiap siaga sentiasa. Paling penting, berusahalah untuk menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Perlu sedia handsanitizer dalam kereta, dalam beg, dalam laci meja kerja. Usahalah semampu yang boleh untuk menjaga diri sendiri dan keluarga. 

Buat petugas barisan hadapan,
Kekal bersemangat. Semoga tiap titik peluh dan keletihan dikira Allah Maha Pencipta. Terus berjuang sehabis baik. Terus kuat okay! Sama-sama bagi semangat sesama sendiri untuk berkhidmat demi negara. Buat keluarga kami, doakan keselamatan kami. Semoga kami sentiasa dilindungi Allah. Melihat sahabat-sahabat seperjuangan di kuarantin, hati ini menangis lagi. Mungkin sahaja raut wajah menguntumkan senyuman, namun hati gundah gulana tak siapa tahu. Mengharapkan aura positif selalu ada sepanjang masa bertugas. 

Credit to: Infografik | COVID-19 MALAYSIA

Ingatlah,
Tak ada permintaan lain yang ingin dimohon, cukuplah untuk bersama-sama patuhi SOP yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Amalkan penjagaan kebersihan kendiri di tahap yang tertinggi. Selalu amal 3W - Wash, Wear & Warn. Elak 3C - Crowded Place, Confined Place, Close Conversation. Bila tengok orang ramai berkumpul, mohon elak untuk pergi. Please jaga diri sendiri, please jaga keluarga sendiri. Positif COVID-19 bukan good news yang boleh dicanang-canang riang. Ini melibatkan nyawa. Ada orang imunisasinya sangat rendah. Ada orang ada penyakit yang dirahsiakan. Setiap orang itu ada risiko yang kita tidak ketahui. Tolonglah jadi individu yang bertanggungjawab untuk bangsa dan negara. 

Credit to: Infografik | COVID-19 MALAYSIA

Araising cases,
Doaku semoga graf semakin menurun. Zon Merah menjadi Zon Jingga. Zon Jingga bertukar Zon Kuning. Dan paling diimpikan adalah Zon Hijau. Semoga beroleh semula takhta ini. 

Buat mereka yang terjejas,
Doakan mereka semoga dimurahkan rezeki. Apabila tengok orang promote-promote barang jualan, boleh bantu untuk beli. Setidaknya pun, tolong like dan share. Itu sudah memadai. Tak semua bernasib baik untuk bekerja tetap dan punya gaji setiap bulan. Entah kenapa hati ini agak tersentuh apabila melihat peniaga kecilan berniaga di tepi jalan. 

Makcik Penjual  : Makcik ada atur sikit stall makcik ni guna duit bantuan kerajaan. 
Eza Boom Boom: Alhamdulillah makcik, mudahan kuih dijual kitak abis dibeli tiap hari. 

Bantuan kerajaan itu memang diperlukan oleh rakyat untuk kelangsungan hidup. Untuk dibuat modal niaga. Murahkan rezeki semua orang ya ALLAH, berikan mereka rezeki melimpah ruah seluas lautan. 

Credit to: Infografik | COVID-19 MALAYSIA

Entry ni luahan hati sahaja. Bernada melankolik. 
Sedih kes semakin banyak. Kematian juga semakin banyak.
Apa peranan korang untuk mencegah jangkitan COVID-19 ini?
Duduk rumah, jika rezeki untuk duduk di rumah. 
Bertugaslah dengan ikhlas, kiranya dipilih Tuhan untuk bertugas. 
Pengorbanan ini tidak pernah sia-sia di mata Tuhan. 

Pergilah wahai COVID-19, 
Rindu teramat kepada ayahanda dan bonda. 
Sungguh, aku ingin balik ke kampung halaman.
Namun, apakan daya masih cekal berjuang. 
Kuatlah semangat, kuatlah hati!

Sekian, till then. 

TUAIAN MENJADI