Segmen Bloglist Pertama by Faezah Mdnor

Sunday, May 02, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Terima kasih sudi singgah blog ini. Awak apa khabar? Semoga sihat selalu hendaknya. 

Pagi ini Eza nak join segmen blogger iaitu Kekja. Muda lagi orangnya. Jom kita support segmen beliau. Harap terpilih dalam kalangan lima blogger yang bertuah tu. Sebabnya, Kekja nak review blog sebagai hadiahnya. Blog Eza ni belum pernah kena review. So andai terpilih nanti, it would be an honour! 💙💛💚💜💖

Jangan buang masa lagi, jom join sekali. Click je banner di bawah ya. Syarat simple sangat. 

Tutup 10 Mei nanti tau. Happy blogging uolss! 

Read More

1 Mei - Selamat Hari Pekerja

Saturday, May 01, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Hari ni bertarikh 1 Mei 2021, jatuh pada hari Sabtu. Selamat Hari Pekerja ataupun omputehnya Happy Labour Day! Hari ni diiktiraf sebagai Cuti Kelepasan Am, Cuti Umum ataupun Public Holiday. Sesiapa yang bercuti, Eza ucapkan selamat beristirehat. Manakala, kepada yang bertugas pada hari ini diucapkan selamat menjalankan tanggungjawab sebaiknya. 

Pekerjaan di sini tidak kira anda bekerja sendiri, anda bertugas di sektor awam mahupun di sektor swasta. Selagi mendapat gaji ataupun upah dalam wang ringgit, maksudnya anda mempunyai pekerjaan. Saban hari melihat isu-isu semasa di laman sosial media, ramai juga yang menderita tatkala negera masih lagi dilanda pandemik. Ramai yang hilang pekerjaan dan mata pencarian untuk menampung kehidupan keluarga. Ramai juga yang sengsara apabila sedikit-sedikit harta ditarik demi untuk melangsaikan hutang. Entah bila agaknya pandemik ini akan beransur reda. 

Bagi yang mempunyai pekerjaan tetap pula bersyukurlah masih ada gaji masuk setiap bulan. Malahan ada pertambahan dari jumlah dengan adanya elaun, bonus dan pelbagai tuntutan. Namun, gaji yang diperolehi tersebut bukan hanya sekadar nilainya ringgit di mata kita. Perlu juga diperhalusi dengan perkataan tanggungjawab dan amanah. Ada kawan Eza pernah berkongsi mengenai erti sebuah tanggungjawab. Kita kena tanggung tugas yang digalas dan kita perlu jawab atas amanah yang diberikan. Amanah adalah sesuatu yang berat. Ramai yang culas. Ramai juga buat endah tak endah. Hargailah nilai pekerjaan yang memberikan kelangsungan kehidupan kita. Syukurilah segala nikmat yang kita perolehi. 

Moga mata dan hati ini akan sentiasa melihat pekerja yang lebih berintegriti dalam melaksanakan tugasan, tahu yang mana salah itu salah, mana yang betul itu adalah betul. Hanya mampu berdoa dan tidak mampu untuk mencegah kemungkaran itu dengan perbuatan. 

Harapan Eza, mutu perkhidmatan dan kualiti kerja yang Eza hasilkan setiap hari akan bertambah baik dari hari ke hari. Mana tahu murah rezeki untuk naik pangkat. Sama-sama korang doakan ya secara berjemaah. InsyaAllah. 

Eza reka satu pantun khas sempena 1 Mei Hari Pekerja ni.. Siapa nak jual dan beli pantun dengan Eza, sila drop komen ya. Hehe!

💙💚💛💜💗

Pasar minggu ramai penjaja

Ibu ke pasar bersama ayah

Setiap 1 Mei Hari Pekerja

Genggamlah integriti tanpa goyah


Oklah. Sekian dulu quick update ni. Bye!

Read More

Giveaway Buku Himpunan Kuih Muih Tradisional Etnik Melaka

Sunday, April 25, 2021

 Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Pagi-pagi ni Eza nak join lagi satu Giveaway. Menariknya hadiah yang ditawarkan adalah buku iaitu Buku Himpunan Kuih Muih Tradisionl Etnik Melaka. Syarat pun mudah sangat. Apa tunggu lagi tu guys, jom kita join. Sila click banner di bawah. Tamat pada 29 April 2021. Cepat join!

Eza sebenarnya sejenis manusia yang akan refer buku resipi bila masak benda yang tak selalu dimasak. Sikit-sikit belek buku untuk tengok bahan-bahan dan langkah masakan. Setakat ini Eza dah beli tiga edisi resipi buku masakan. That's why Eza berminat nak join giveaway ini. Mana tahu rezeki kan. Kita hanya berusaha. Ye dakkk?

Eza nak tag mana-mana blogger yang baca entry ni. Aci tak? Hehehe. Sama-sama kita support rakan blogger kita ni. 

Salam Ramadhan dan happy blogging you all!💛

Read More

GIVEAWAY RAMADHAN BY SHFYQHAZHR.COM

Saturday, April 24, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera sidang pembaca. Hari ni dah Sabtu. Of course la Eza update blog. Hari ni bukan-bukan busy dia. Penat dari pagi hingga ke tengah hari. Keletihan sangat sampai tertidur tiga jam. Bangun-bangun dari tidur ada tugasan belum settle, lepas tu selesaikan dulu kerja. Barulah fikir menu berbuka yang serba ringkas. Minum air yang banyak. Makanan yang ringan-ringan. Nasi tak tersenarai dalam menu hari ni. 

Nak join sekali Giveaway ni, click je banner bawah ni. Eza dah siap-siap backlink. Tarikh tutup pada 30 April 2021. Jom jom! Hadiah comel giler!
  

Kita beralih kepada Impian Raya Eza Boom Boom Tahun 2021 ini. Senarai impiannya adalah:

Elak pembaziran 👻👻

Ini impian Eza paling utama. Belajar dari kesilapan tahun lepas. Membazir banyak beli kek lapis Sarawak. Dalam tiga ratus jugak melayang. End up tak balik kampung pun. Kek tak habis makan, dan rosak. Semua kek sedap tetapi mungkin sebab tekstur kek adalah lembab jadi tak tahan lama walaupun simpan dalam peti ais. So, tahun ini kaedahnya Eza beli seloyang je kek iaitu kek belacan by my Sister-In-Law (SIL). Eza lebih suka jenis kek kukus dari kek yang dibakar. 

Jamu keluarga terdekat menu sedap 😋😋

InsyaAllah, impian di hari raya yang pertama nak jamu keluarga sebelah husband dan keluarga abang Eza ke rumah. Mungkin Eza ada masak sikit. Ataupun tempah catering sahaja. Kita tengok tahap kerajinan Eza macam mana ya. HAHA. Jamu makan keluarga ni best bila nampak mereka berselera makan juadah yang dihidangkan. Satu kegembiraan yang tidak dapat digambarkan. Pemilihan menu pun kena rancang lebih awal lagi mengikut bajet yang ditetapkan. Ini kerana jarak gaji Mei ke gaji Jun boleh tahan tempoh harinya. Oleh itu, beringat sebelum berbelanja. 

Tak beli baju raya 👕👖👘👚

Ini telah dipersetujui oleh jemaah mesyuarat suami isteri. Guna baju last year. Persoalannya, masih muatkah? HAHA. Tema masih samalah maksudnya hijau dan maroon. Baju tu harga boleh tahan, tapi baru pakai tak sampai lima kali. Sama kes dengan baju melayu husband. So, agak sayang jika nak beli baharu lagi. Harapnya impian ini kekal sama sehingga raya menjelang. Risau jugak Eza terpujuk oleh nafsu nak beli baju raya pulak last-last minute nanti. 

Bagi duit raya lebih 💰💸🤑

InsyaAllah akan start memberi kepada yang terdekat di hati. Family. Last year macam tak ada bagi duit raya. So, start tahun ini akan mula memberi kepada ahli keluarga. Kena ready beli sampul raya ni. Bolehlah nampak anak-anak buah mengukir senyuman di pipi comel mereka. InsyaAllah murah rezeki selalu untuk lebih memberi. Ada juga bercadang untuk buat simple giveaway duit raya dekat blog dan twitter. Tapi tengok dulu macam mana. Jika tiada aral melintang, Eza akan proceed dengan giveaway tersebut. Al maklum kerja Eza tak dijangka tahap sibuknya, tak dapat nak janji. 

So, itulah antara impian Eza untuk Hari Raya Aidilfitri tahun ini. Moga sentiasa dirahmati Allah dan dilindungi daripada segala penyakit yang berbahaya. 

Salam Ramadhan 💜

Read More

TQ POST #5 - Terima Hadiah Daripada Ako Tetap Ako

Saturday, April 17, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera korang. Apa khabar di hujung minggu ni? Lepas settle taip entry ini, insyaAllah Eza terus je nak masak untuk juadah berbuka puasa nanti. Hari ini hari ke-5 kita sebagai umat Islam menunaikan ibadah puasa yang merupakan Rukun Islam yang ke-tiga. Alhamdulillah. Semoga Ramadhan kali ini memberi banyak erti yang bermakna. Tahun kedua menyambut Ramadhan dalam suasana negara masih dilanda pandemik COVID-19.

Ok berbalik kepada tajuk entry. Sebulan lalu, iaitu pada 13 Mac Eza ada join satu Giveaway ni. Boleh baca entry: GIVEAWAY SUKA-SUKA BY ANAKOMAK. Syarat simple dan mudah untuk join, so memang tak ada hal nak join.

Setiap kali join apa-apa contest, giveaway atau segmen Eza tak letak apa-apa harapan pun. Sebab aim utama nak masuk bloglist. Walaupun blog Eza masih sendu, tapi bila update nanti ada jugak yang sudi jenguk bila dah masuk bloglist blogger lain. 

Pada 20 Mac pula pengumuman Pemenang GA. Jemput baca entry penganjur: TAHNIAH KEPADA PEMENANG SUKA-SUKA by ANAKOMAK6. Rezeki Eza alhamdulillah memenangi GIFT CARD STARBUCKS COFFEE bernilai RM50 dan felt craft comel berona biru yang sangat comel!




Actually masa dapat tahu menang tu dah happy sangat dah sebab menang felt craft comel. Sebab mungkin Eza terskip baca mengenai kad Starbucks tu. So, bila sampai hadiah boleh Eza tanya " Tak salah hantar ke ni?".  Maaf ya Kak Ret. Memang bersyukur alhamdulillah dapat rezeki macam ini dapat belanja husband minum sekali😍😍😍😍😍. Felt craft tu korang boleh follow IG dia kat sini: felt_craft_chummy.  

Terima kasih ya blogger Ako Tetap Ako atas hadiah yang diberikan. Semoga semakin murah rezeki dan dikurniakan kesihatan yang berpanjangan. Siapa yang tak follow lagi blog Ako Tetap Ako, jemput follow ya. Blogger yang dah lama berkecimpung dalam dunia blogging sejak tahun 2008. Salute!😍

Oklah, itu je nak update hari ni. Happy blogging semua. 

Read More

Segmen Bloglist Ramadan 1442H / 2021M

Sunday, April 11, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera para budiman yang sudi singgah di blog yang jarang update ini. Macam biasa, kita masih dalam momentum untuk support aktiviti rakan blogger kita. Kali ini Eza join Segmen Bloglist Ramadhan 1442H/2021M. Tarikh tutup segmen adalah esok hari bersamaan 12 April 2021 iaitu Isnin. Lalu jari jemari pun ligat menari untuk menghasilkan entry penyertaan ini. Nak join sama, click je banner bawah ni ya 💗

Harapan Eza dalam menyertai segmen ini adalah:

Semoga menjadi asbab kebaikan dalam menghasilkan entry yang bermanfaat kepada para pembaca sempena Bulan Ramadhan yang mulia. Semestinya jadual harian juga berbeza dengan adanya ibadah iftar, solat terawih, solat witir, tadarus Al-Quran dan bersahur. Moga dalam pada masa yang sama, jari-jari ini seiring dengan ilham yang mengalir untuk menulis yang baik-baik sahaja. 

Moga Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun-tahun yang lalu. Sentiasa berdoa agar mendapat malam Lailatul Qadar. Malam Kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. Moga semangat sentiasa berkobar untuk mendapat hidayah, petunjuk, bimbingan dan kasih sayang Allah. Moga yang baik-baik sahaja untuk kita semua. Salam Ramadhan 1442 Hijrah. 

Terima kasih sudi baca. Jangan ponteng puasa tau!😊

Read More

Giveaway Sampul Raya Hipster

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Lama benor blog Eza bercuti ya. Jenguk selalu, updatenya tidak. Itulah namanya blogger separuh masa. Tapi untuk Eza special sikit sebab mostly update blog or jadi blogger masa weekend je. Haru betul 😓. Berbalik kepada penyertaan Giveaway Sampul Raya Hipster. Last week ada baca entry blogger lain join, memang berminat nak join sekali. Sebab Sampul Raya Hipster ini istimewa sikit bagi Eza, tak dapat kat mana-mana. Memang direka khas oleh penganjur kita tak lain tak bukan lagi adalah Blogger Fiza. Saya setuju dengan kenyataan beliau di blog, ada sentimental value hadiah Sampul Raya Hipster ni. 

CERITERA RAYA EZA BOOM BOOM 💗

Raya bagi Eza masa kat kampung dulu, persiapan raya memang selalu di saat-saat akhir. Malam raya jangan harap nak tidur awal. Kena iron baju semua orang. Kena kemas rumah. Kena simpan biskut dalam bekas. Kena basuh gelas raya. Tapi yang hairannya, suka sangat nak buat last minute ya. Bila diingat balik, moment kelam kabut itulah yang dirindui. Padahal raya pertama, buka rumah pun tak sebab raya kat rumah nenek dan saudara mara dulu di kampung. Melainkan ada Majlis Doa Selamat dan Kesyukuran di pagi raya. Ini memang jemput penduduk kampung untuk datang mengimarahkan majlis. Selain daripada itu, memang pintu tertutup. Makan juadah raya masakan air tangan mama tercinta selang 30 minit sambil menonton televisyen. Oh indahnya! Ayam masak merah mama paling sedap!

Moment paling bermakna masa acara bersalaman dengan babah dan mama. Masa bersalaman tu dengan iringan takbir raya di televisyen, air mata bercucuran serius tak boleh dibawa berbincang. Macam biasa kena salam, cium pipi dan peluk. Terhad dengan mama babah, kakak dan ipar sejantina. Gituu. Time ini, cahaya keinsafan ni biasanya bersinar seperti mengimbas kembali perbuatan-perbuatan yang perlu dimohon keampunan manusia. Moga hati ini juga mudah memaafkan manusia yang lain walaupun pernah dilukai. 

Akhir kata, mohon maaf zahir dan batin. Inilah cerita raya Eza. Rasa nak berkongsi pulak dekat entry ni. Lama tak menaip, berjela-jela pulak entry. Hehe. 

Syukur sempat join Giveaway Sampul Raya Hipster. Selalu support aktiviti blogger dan happy blogging tau!

Bye!

Read More

Juadah Minum Petang Santai dan Sedap!

Sunday, April 04, 2021

 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Juadah minum petang hari ini dah ada dalam plan tak? Bila berhujung minggu ni, kebanyakan masa memang di rumah sebab hari biasa banyak masa dihabiskan di pejabat. Bila dah berada di rumah, mesti kena sedia makanan best-best untuk menjamu keluarga sambil menikmati masa berkualiti yang ada. Kebiasaannya, mood rajin datang menyeru macam-macamlah projek masakan di dapur untuk dihidangkan semasa bersama teh O panas semasa bersantai di petang hari. Antranya ialah masak cucur udang, donut dan goreng keropok lekor. Nak simple lagi, cecah biskut cracker empat segi sama untuk dicelup 5 saat di dalam secangkir cawan teh O panas kurang manis satu!

Nak dijadikan cerita, masa scroll di laman muka buku (Facebook) nampaklah seorang kawan ni promote brownies dan review sedap. Apa lagi, Eza ambik nombor telefon seller terus whatsapp nak beli. Zup zap zup zap! Tambah lagi order. Orang lain tak review, aku teringin pulak nak makan Nutella Brownies Burn Cheese Cake. In short, aku order satu Brownies Kedut dan satu lagi Nutella Brownies Burn Cheese Cake. 

Memandangkan husband busy menjadi nelayan kota untuk mencari ikan untuk dijadikan lauk kami sekeluarga, jadi aku mengambil keputusan untuk mohon delivery. Maklum sahaja la, kalau boleh aku memang nak stay at home sahaja untuk berehat sepuas hati. Masa inilah masa terbaik untuk menonton Drama Korea ataupun Kdrama. Untuk delivery, caj penghantaran adalah RM5.00. 

Brownies Kedut

Bagi kami (aku dan husband) sangat sedap. Rasa rich dan tak muak makan banyak-banyak untuk menambah kemontelan dan kecomelan kami. Bila husband aku kata sedap, sedaplah tu. Sebab dia picky-eater. Sangat kontra dengan aku. Aku ni semua makanan aku rasa sedap, dasar kuat makan. Seller cadang untuk letak nutella, tapi rumah kami takda semua benda tu. Tapi serius tanpa nutella dicurahkan pun rasanya agak sedap guysss! Memang seller guna bahan-bahan yang premium. Alhamdulillah. Nice try!


Nutella Brownies Burn Cheese Cake

Ini makanan bagi kami mewah. Makanan macam ni kena makan sikit-sikit supaya tak cepat habis. So memang akan repeat setiap kali meal sebagai dessert. Ini pun sedap jugak tau! Memang rasa cheesenya dan base kek macam ada campuran coklat cadbury. Premium sangat rasanya. Alhamdulillah sekali lagi. Eza makan kek ni bersama air suam bagi mengelakkan rasa bersalah makan makanan yang banyak kalori. Hihik. Nak bersenamnya malas. 


InsyaAllah akan repeat order lagi soon. Brownies ni sesuai jugak untuk birthday kan. Just letak deco-deco sikit dan nama orang yang birthday. Berbaloi sangat order dua menu ni. In case korang nak order jugak terutama di Daerah Miri, bolehlah hubungi maklumat yang tertera di bawah. 

Sekian sahaja dahulu dari Eza Boom Boom. Stay safe tau!

Read More

4 Cadangan Doorgifts Majlis

Saturday, April 03, 2021

Doorgift merupakan cenderahati yang diberikan oleh tuan rumah yang menganjurkan sebarang majlis seperti Majlis Doa Selamat, Majlis Kesyukuran, Majlis Sambutan Hari Jadi, Majlis Pertunangan, Majlis Resepsi Perkahwinan mahupun Majis Perpisahan Pejabat. Suka juga bagi doorgift ni sebab tanda terima kasih orang sudi hadir ke majlis kita. 

Doorgift ini sebenarnya mengikut kemampuan kita. Bagi Eza pula biarlah doorgift ni memberi satu kenangan manis kepada para tetamu. Antara ciri-ciri doorgift pilihan Eza adalah bersaiz kecil, senang dibawa (tak bulky), harga berpatutan, kemas dan praktikal untuk dimakan atau digunakan. Ini mengambil kira pengalaman menguruskan majlis perkahwinan sendiri ya. Sekadar pendapat peribadi untuk berkongsi, boleh jugak dijadikan rujukan orang lain. 

1. Cookies. 

Ini menjadi pilihan Eza sebab Eza suka beri apa yang Eza suka. So, Eza ada berkenan sangat dengan cookies ni. Selalu order masa nak raya. Pernah order masa majlis farewell. So, why not bagi tetamu cookies dengan tetamu kan? Seller pun agak membantu dalam memberi cadangan bajet dan urusan packaging cookies. Masa majlis tu, Eza tempah 1100 pax. Tak cukup pun untuk tetamu yang datang. Ramai yang sudi hadir. Maaf ya, hanya mampu merancang. 

Happy sangat sebab lepas majlis banyak jugak yang share dekat sosial media dan bagitahu cookies tu sedap. Tambahan pula order cookies dari Kuching untuk dihantar ke Miri. Postage pula menggunakan kemudahan bas. Cepat dan selamat. Sampai dengan sangat baik tak ada biskut yang pecah atau rosak. Jauh betul perjalanan doorgift. 





Eza kongsikan maklumat seller melalui aplikasi Instagram iaitu mcookiesrangup. Boleh runding harga ikut bajet yang korang ada. Don't worry ok. Seller baik orangnya. 😘

2. Tuala Muka
Ini doorgift yang Eza sediakan untuk hari Sabtu sebab saudara mara dan orang kampung gotong royong untuk majlis kami. Tak expect ramai. Syukur ya Allah. Doorgift ini pun tak mencukupi. Tuala untuk lap-lap peluh setelah bertungkus lumus membantu keluarga Eza. Terutama bab sembelih seekor kerbau yang sihat fizikalnya. Terima kasih banyak ya semua. Tuala yang bagus tuala yang menyerap air dan tebal. Jangan bagi tuala yang alang-alang ya. Tak best bagi barang orang yang tak dapat guna. Bagi Eza sesuatu pemberian itu bagilah seperti membeli hadiah untuk diri sendiri. Jika kita suka hadiah tu, insyaAllah orang yang terima tu pun akan suka jugak. Ini pun Eza dapat feedback yang baik dari saudara mara sebab bagi tuala dengan kualiti yang bagus. Sebenarnya Eza yang bersyukur sangat-sangat. Moga Allah sahaja dapat balas jasa baik korang ya. 

3. Buku Kecil Al-Ma'thurat (Doa dan Zikir Harian)
Idea doorgift ini tercetus bagi memberkati Majlis Khatam Al-Quran sebelum acara NIKAH berlangsung. Terima kasih kawan-kawan mama yang solehah sudi mengimarahkan majlis ini. Semoga dengan doorgift ini ada pahala yang mengalir bila dibaca dan diamalkan oleh pembacanya. Masa majlis ni rasa sebak sangat. Alunan bacaan tilawah surah-surah pendek. Bacaan doa khatam dibaca oleh Eza sendiri atas permintaan mama. Tengah baca tu menangis pula, air mata jatuh ke pipi. Selesai doa tersebut, kawan-kawan mama datang peluk. Ada yang menangis dan cakap kenapa sebak sangat baca doa tadi? Mixed feeling sangat time ni. Banyak benda dalam fikiran. Nervous nak  nikah. Kena cepat salin baju lagi. Berdebar pun ada hingga ada beberapa kesalahan bacaan dengan pakai microphonenya. Kenangan oh kenangan.

4. Goodies bag kahwin (Dry food)
Eza pilih jenis non-woven bag jenis tebal agar tahan lama dan boleh digunakan selalu. Isi bag pula letak air minuman kotak, bihun, biskut dan Drinking Water Moma. Ini eza tak berapa ingat sangat. Kakak Eza bantu part ni sebab Eza dah sibuk uruskan perkara lain. Tapi basicnya kira macam itulah. Terima kasih kakak ku sayang. 

Itulah serba sedikit Eza dapat share mengenai pengalaman Eza membuat persiapan untuk majlis sendiri. Terima kasih sudi baca. Semoga majlis yang korang pun dipermudahkan Allah ya. 
Read More

Hello April - Appreciate Everything!

Friday, April 02, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kita dah sampai ke bulan keempat dalam tahun 2021 iaitu bulan April. Sekejabnya masa berlalu. Tak lama lagi nak puasa. InsyaAllah kita sama-sama ada rezeki untuk merasai bulan Ramadhan pada tahun ini. 

Entry kali ini random je lah. Cerita apa yang terlintas di fikiran. Laptop Eza sebenarnya ada masalah sikit, bila tekan backspace/delete jadi enter. Mood pun agak berlari-larian di tepi pantai. Sebab nak edit sikit, rasa renyah. Tengok esok macam nak bawak pergi klinik PC, kot-kot boleh sembuh semula. Mudah-mudahan ya, ini je lah laptop yang Eza ada sejak lebih lima tahun yang lalu. InsyaAllah dalam target jugak nak ada satu set PC lengkap, skrin besar, laju dan berprestasi tinggi. Bajet dalam RM2000. Tapi itulah, masih ada benda yang hendak didahulukan. 

Eza juga merupakan antara petugas barisan hadapan yang telah lengkap menerima vaksin COVID-19. Totalnya adalah dua dos. Alhamdulillah. Terima kasih kerajaan menyalurkan vaksin ni secara percuma kepada rakyat Malaysia. Semoga dengan usaha ini Allah bantu negara kita untuk mengurangkan dan menghapuskan virus COVID-19 jahat ni di muka bumi. Lebih setahun lebih bertempur kepada musuh yang tak nampak tapi berbahaya dan meragut nyawa. Harapan Eza bila dah dapat vaksin ini risiko jangkitan semakin rendah dan boleh balik kampung halaman raya ni. Mudahkan segala permintaan dan urusan kami ya Allah. Rindu sangat dengan mama babah. Entah berapa kali dah tulis dalam blog ni. Kadang, masa telefon pun bergenang kolam air mata. Lepas letak telefon, burst la empangan air itu. Korang registerlah sekali untuk terima suntikan vaksin ni. InsyaAllah semua baik-baik sahaja. Memang ada kesan sampingan, cuma sementara sahaja. Banyakkan minum air suam. 

Bulan April ini juga kita akan menyambut Bulan Ramadhan. Persediaan nak beli kurma dan bekalan makanan yang mencukupi. Hajatnya memang cuba khatam Al-Quran dan laksanakan solat sunat terawih serta witir. Moga kesihatan baik-baik sahaja. Alhamdulillah juga dah selesai ganti puasa pada tahun lepas. 

Hari Jumaat ni, husband ada satu share video. Lately dia selalu share benda baik-baik. Benda yang boleh buat kita fikir. Dia kata dalam sepuluh orang kita jumpa, mesti seorang yang baik. Kita tak boleh assume semua jahat. Pengajaran yang diperolehi daripada video yang dia kongsikan adalah,

No one has ever become poor from giving.. 

Hari ni cuti umum atau hai kelepasan am iaitu Cuti Good Friday. So, merasa jugaklah long weekend sekali lagi. Memang suka sangat long weekend. Tak suka nak turun kerja weekend in case ada arahan atau kecemasan. Husband pun macam tu. Weekend ini masa bersama keluarga. Mahal sangat harganya. Tak dapat dibeli masa dengan wang ringgit. Bab rezeki pulak insyaAllah jika sumbernya halal akan menjadi rezeki diberkati. 

Oklah sekian dahulu perkongsian hari ini. Harap korang baik-baik sahaja ya. 

Read More

NISFU SYA'BAN, AMPUNKAN KAMI YA ALLAH

Sunday, March 28, 2021

Assalamualaikum para pembaca sekalian. Salam Nisfu Sya'ban. Lagi setengah purnama  kita menuju ke bulan Ramadhan Al-Mubarak. Semoga kita semua diberi kesempatan dan rezeki untuk merasai bulan puasa pada tahun ini. 

Malam ini merupakan malam di mana buku catatan amalan kita diangkat dan digantikan dengan buku catatan yang baharu. Malam ini juga merupakan peluang keemasan yang perlu kita rebut untuk meraih keampunan dari Allah. Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Malam ini merupakan Malam Pengampunan dari Allah.

"Ampunkanlah segala dosa kami, ya Allah. Tahun ini kami masih diduga dengan COVID-19. Ramai yang dijemput Ilahi, ramai juga yang masih berperang melawan penyakit ini. Lindungi kami, ya Allah. Selamatkan kami, ya Allah.."

Demikian juga terkandung dalam Surah Nuh iaitu surah ke-71, ayat ke-sepuluh membawa maksud:

Maka aku berkata (kepada mereka), "Mohonlah keampunan kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia Maha Pengampun". 

Tiada impian lain dalam kehidupan ini, hati ini hanya memerlukan keampunan dari Allah SWT. Tidak terhitung dosa-dosa yang telah dilakukan, alpa dengan dunia yang sementara dan kerisauan kepada makhluk yang mempunyai pelbagai ragam serta kisah tersendiri. Pahala pula boleh dihitung kerana terlalu sedikit jumlahnya. 

Sebenarnya tiada amalan khas sempena Nisfu Sya'ban merujuk laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah  Persekutuan. Namun, apa yang boleh dilakukan dan diusahakan adalah seperti yang berikut:

  • Berpuasa
  • Istighfar
  • Solat Taubat
  • Solat Hajat
  • Sedekah
  • Berdoa untuk diri sendiri dan orang lain
Bersama-samalah kita berusaha untuk jadi manusia yang lebih baik, umat yang lebih soleh dan solehah, insan yang menjaga agama dengan akhlaknya, istiqamah dalam beribadat dan sentiasa memperbaiki diri sendiri dari masa ke semasa. 

Jalan ke syurga itu bukan mudah tetapi tidak mustahil. Bimbing kami ke syurgaMu, ya Allah. Salam Nisfu Sya'ban. 

Read More

Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog

Saturday, March 27, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Lama tak update blog ya. Maklum sahaja balik kerja siap-siap masak then rasa kenyang. Mata pun layu. Dengan kurang sihatnya. Memang tertidur awal. Jadi hari ini bila tengok rakan blogger ada anjur Giveaway, haruslah beri sokongan padu. 

Nak join sekali, jemput click banner ni. 

Perasaan nak sambut Ramadhan dan Syawal pada tahun ini iaitu 1442 H. Eza ceritakan mengikut turutan bulan ya walaupun penceritaan ini pada 13 Syaaban. Okay, Eza mulakan penceritaan ya. 

Bulan Ramadhan Al-Mubarak penuh rahmat

Ramadhan kali ini, tahun kedua berpuasa dengan suami tersayang. Perasaannya agak teruja. Semangat nak sembahyang terawih di masjid berdekatan sebenarnya. InsyaAllah bila diizinkan Allah, kes COVID-19 pun mula menurun. Sembahyang dekat masjid ni aura dia lain, lebih ramai orang dan jumpa orang-orang yang sama-sama ingin mengerjakan ibadat di rumah Allah. Borak sia-sia memang taklah. Selalunya akan mengambil jalan untuk mendiamkan diri.Tak tahu nak diceritakan apa. Baik diam sahaja bukan? Rindu nak bersahur dan berbuka puasa dengan mama babah di kampung halaman. Menu semestinya teramat enak dengan masakan mama yang tiada tandingannya. MasyaAllah. Semoga segala ibadat kita pada tahun ini diterima Allah yang Maha Penyayang. 


Bulan Syawal Aidilfitri yang mulia

Perasaan menyambut syawal pula pada tahun ini agak sederhana dan minimalis konsepnya. Baju raya memang guna busana tahun lepas yang baru dipakai beberapa kali sahaja tahun lepas. Cuma ada syaratnya kami dua-dua kena weight loss dulu dalam dua bulan ini. Baju menyempit. Itulah kuat makan sangat. Bersenamnya kadang-kadang. InsyaAllah raya tahun ini akan disambut terutamanya hari raya pertama. Maklumlah di perantauan, sambut sehari dua cukuplah. Lain cerita pulak bila dapat balik kampung, sebulan tempoh raya sebulan itulah meraikan. Kita nantikan rezeki dan nikmat yang Allah nak berikan pada Syawal kali ini. 

Kali ini Eza nak tag rakan blogger Kak Mim dan Kak Shikin. Jemput join sekali ya. Hihi 💕😘

Oklah sekian dahulu entry penyertaan Eza. 
Moga yang baik-baik sahaja untuk kita semua. InsyaAllah. 

Read More

Lee Zii Jia Juara Terbuka Seluruh England (All England) Tahniah Malaysia!

Sunday, March 21, 2021

Wakil tunggal negara yang layak ke peringkat akhir Badminton Terbuka Seluruh England (All England) di Birmingham ialah Lee Zii Jia. Seronok ada atlet Malaysia masuk final, malam ini tunggu siap-siap depan televisyen di TV1. Terima kasih RTM kerana menayangkan perlawanan secara langsung terus kepada rakyat Malaysia. 

Perlawanan Akhir Badminton Perseorangan Lelaki adalah di antara Lee Zii Jia dari negara kita Malaysia berdepan dengan pemain badminton lelaki Denmark, Viktor Axelsen. 

Kesungguhan LZJ sangat kelihatan sepanjang permainan dengan usaha bertubi-tubi membalas serangan pihak lawan. Pertahanan beliau juga agak kemas. Perlawanan sangat senget dengan corak permainan yang pantas dan tangkas dari kedua-dua pemain ini. Ayuh, Malaysiaku!
LZJ menang di set pertama yang berlanjutan hingga mata kemenangan 30-29. Set kedua pula menyebelahi Axelsen dengan pertarungan senget iaitu 22-20. Set penentuan iaitu set ketiga telah mengesahkan kejuaraan pemain negara dengan jumlah mata 21-9. 


Kemenangan ini merupakan kemenangan julung kalinya bagi pemain badminton negara, LZJ dalam Terbuka Seluruh England. Detik bersejarah ini amat bermakna bagi beliau dan juga kita rakyat Malaysia secara umumnya. 

Syabas dan tahniah diucapkan kepada Lee Zii Jia atas prestasi permainan yang sangat membanggakan dan sungguh bersemangat. Terima kasih kerana mengharumkan nama negara pada All England 2021 di Birmingham. 

Semoga terus maju jaya LZJ dalam arena badminton dan semoga menjadi atlet badminton yang disegani di mata dunia. Terus cemerlang, gemilang dan terbilang!
Read More

Menyukai suatu yang TERBAIK

Friday, March 19, 2021

 Assalamualaikum dan salam hari Jumaat yang mulia. Alhamdulillah hari ini kita diberi kesempatan lagi untuk bernafas di bumi Allah. Apa khabar? Eza doakan segala yang baik-baik sahaja untuk kalian sidang pembaca. Hari ni Eza ambil Cuti Rehat (CR) sebab banyak urusan peribadi yang perlu diselesaikan. Husband pun macam tu jugak. Masa CR inilah nak selesaikan banyak perkara. Ye dak? 

Pastinya setiap individu inginkan yang terbaik dalam hidup. Doa pun yang baik-baik untuk diri sendiri. Kita sendiri kena doa untuk diri kita sendiri, orang lain belum tentu doakan kita. Jika ada yang sentiasa mendoakan kita pastinya mereka adalah ibubapa, suami/isteri ataupun anak-anak kita. Moga sentiasa dalam kalangan orang yang sentiasa inginkan yang terbaik untuk kita seterusnya dikurniakan ibubapa, suami/isteri dan anak-anak yang soleh/solehah. Sama-sama kita sentiasa berdoa agar Allah kurniakan apa sahaja yang terbaik untuk kita semua. 

Oleh itu,

Bila jadi anak, jadilah anak yang terbaik,

Bila jadi suami/isteri, jadilah yang terbaik

Bila jadi kawan, jadilah kawan yang terbaik

Bila jadi ketua, jadilah ketua yang terbaik

Bila jadi pekerja, jadilah pekerja yang terbaik

Dalam alam pekerjaan, kita juga tidak lari dari tanggungjawab sebagai seorang pekerja untuk menjadi yang terbaik. Tiada istilah pertandingan mahupun perbandingan which is competition vs comparison. Cukuplah menjadi yang terbaik untuk diri sendiri. Sibukkan diri dengan urusan hakiki. Eza lebih gemar wujudkan rekod bila bekerja maksudnya ada benda dapat dirujuk. Sebab bila kita tak wujudkan rekod, orang boleh kata itu bukan workload kita. Padahal dah bertahun mengerah keringat untuk melaksanakan tugasan tersebut. Selalu doa agar Allah bagi bantuan bila kita tengah buntu dalam menyelesaikan sebarang permasalahan yang timbul. Mata Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui. Yakin, Allah sentiasa bersama di setiap ketika. 

Oleh itu, Eza kongsikan sepotong hadis melalui pembacaan buku berjudul 300 Hadis Bimbingan Ke Arah Mencari Redha Allah, penulisnya Dr. Haji Zahazan Mohamed Ahmad Hasan Mohd. Nazam. Buku ini ada buku hantaran suami sebagai hadiah semasa majlis pernikahan kami. Moga ada manfaatnya kepada kami dan para pembaca.

Terima kasih sudi baca. Jumpa lagi.

Read More

Tiga Puluh Hari Menuju Ramadhan

Sunday, March 14, 2021

Hari ini merupakan 30 Rejab 1442 dalam Takwim Hijrah mengikut kalendar Islam. InsyaAllah kita akan berganjak pulak ke Bulan Syaaban iaitu bulan ke-lapan. Selepas bulan tersebut, seluruh umat Islam akan menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan. MasyaAllah. 

Tidak sabar rasanya ingin berjumpa bulan Ramadhan yang sentiasa ditunggu-tunggu. Mengerjakan terawih dan tadarus. Menghayati makna Ramadhan sebenar dan menunggu malam Lailatul Qadar. Semoga kita semua direzekikan malam yang lebih baik daripada seribu bulan itu. InsyaAllah. Allahumma Amiin. 


Bagi kaum Muslimah yang belum habis menggantikan puasa disebabkan keuzuran pada Ramadhan yang lalu, masih ada masa lagi untuk berbuat demikian walaupun kiraan hari semakin dekat. Semoga dipermudahkan segala urusan penggantian (qadha') puasa. 

Sebagai perkongsian bersama, Eza kongsikan hadis sahih melalui pembacaan buku yang Eza baca iaitu: 

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a., daripada Nabi SAW bersabda: "Puasa adalah pelindung daripada neraka. Sekiranya seseorang daripada kamu sedang berpuasa pada suatu hari, maka janganlah bercakap kotor dan janganlah menengking. Jika seseorang mencela atau ingin bergaduh dengannya, katakanlah: 'Sesungguhnya aku berpuasa'." 
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Sememangnya semasa berpuasa tidak kira puasa ganti, puasa sunat mahupun puasa Ramadhan ujian datang menduga kesabaran kita. Namun, ingatlah kita sedang berpuasa. Jadikan amalan itu perisai diri kita dari sebarang perbuatan yang tidak elok dan sia-sia. 

Rindu Ramadhan. 
Semoga dipanjangkan usia untuk merasai Ramadhan pada tahun ini. 
Amiin Amiin Amiin YRA. 

Read More

Jom ke Drive-thru (pandu lalu) Tusan Icecream, Krokop 10 Miri Sarawak

Saturday, March 13, 2021

Entry ini sekadar untuk berkongsi pengalaman peribadi. Pada musim pandemik sebegini, amalan norma baharu perlu selalu dijaga antaranya seperti penjarakan fizikal antara satu sama lain. Ini merupakan cabaran bagi pengusaha-pengusaha makanan dan minuman untuk menjaga kelangsungan perniagaan mereka. Oleh itu, Tusan Ice Cream yang sebelum ini yang hanya menawarkan perkhidmatan di premis dan menggunakan food riders muncul dengan cawangan baharu berkonsepkan Drive-Thru (Pandu Lalu). 

Jom Eza ceritakan serba sedikit pengalaman sebelum, semasa dan selepas membeli produk Tusan Icecream yang terletak di Krokop 10, Bandaraya Miri, Sarawak Bumi Kenyalang. 

SEBELUM

  • Mendapat tahu mengenai pembukaan Cawangan ke-8 Tusan Ice Cream melalui instagram mereka iaitu tusan_malaysia. Menurut info di instagram tersebut, ini juga merupakan cawangan ke-4 di Miri terletak di Krokop 10, landmark Stesen Minyak Shell. Tiga cawangan tersebut adalah Tusan Icecream Permyjaya, Tusan Icecream Marina Square dan Tusan Icecream Permaisuri Mall. 
  • Berminat untuk merasai pengalaman sendiri drive-thru seperti McDonald, KFC, Starbucks dan sekarang Tusan Icecream. Terletak dekat Stesen Minyak Shell. Jadi senang dan memudahkan para pembeli. Lepas isi minyak, bolehlah membeli air ataupun icecream. 
  • Konsep Drive-Thru sesuai sangat masa zaman pandemik ni. Less sentuhan, jimat masa dan cepat beredar. Masa pergi hari tu, waktu tengahari. Matahari tengah menghangatkan bumi. Panaih lit lit!
SEMASA

  • Haus sangat masa ni, ada kerja weekend. Tup-tup keluar idea, why not try beli dekat Drive Thru Tusan Ice Cream yang baru bukak tu? Beratur jugak beberapa buah kereta. Eza cuba pengalaman ni kira baru-baru jugak selepas pembukaan rasmi cawangan ini. Suka sangat dengan coconut shake mereka. 
  • Memang ada terpampang menu besar untuk order mana satu pilihan hati. Eza beli coconut shake with durian icecream dan husband order Chocolate Latte. Sebab utama Eza order tu sebab taknak share dengan dia, dia pulak species SAY NO TO DURIAN. Haha. 
  • Mudah je cara nak order. Nama menu pun simple. Tak terbelit lidah nak sebut. Eza kalau nama menu panjang sangat segan jugak nak menyebutnya. Don't worry, petugas dekat terima order dan pembayaran tu helpful sangat. Service tip top!
  • Pembayaran pun boleh cashless. Nak bayar guna cash pun boleh. No problem. Kat sana ada tiga pilihan lain bagi kaedah pembayaran iaitu Sarawak Pay, Maybank QR Pay @ MAE dan Aplikasi Boost. Kami semestinya menggunakan Sarawak Pay yang sentiasa ada cashback. Yeay!


  • Selesai urusan pembayaran, petugas akan meminta kita untuk menunggu seketika. Order pun siap less than five minutes!
SELEPAS

  • Dah dapat order, bolehlah beredar dengan girang gembira menikmati juadah yang baru dibeli. 
  • Rasa alhamdulillah sedap, berpuas hati dengan harga dan recommended to all untuk try. 
  • Mengikut pembacaan, cawangan Icecream Tusan juga disebarluas ke Bintulu, Sibu dan Kuching. 
  • Jadi, kawan-kawan di tempat-tempat tersebut jemputlah try ya. 100% owned by Muslim and it's HALAL dessert shop😍.

Okaylah, sekian sahaja perkongsian kali ini. Maaf atas keterbatasan kualiti photo di blog ini Maklumlah guna handphone biashe-biashe sahaja. Moga bermanfaat kepada para pembaca sekalian. Jumpa lagi di lain entry! Assalamualaikum 😘

Read More

Giveaway SUKA-SUKA by anakomak6 - #EzaJoin

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Macam biasa Eza meneruskan tradisi di hujung minggu untuk melakukan hobi yang menggembirakan iaitu berblogging. Hari ni nak join Giveaway (GA) rakan blogger yang memang Eza dah follow before GA ini dianjurkan. Oleh itu, dengan hati yang tak berbelah bahagi Eza menyertai giveaway beliau. Yehaaaa!

Niat dari awal pagi tadi memang begini tau, haraplah ada blogger yang anjur segmen ke, GA ke, contest ke.. Sebab nak post entry sendiri macam kena edit segala gambar dulu. Hehehe. Lambat lagi nak publish entrynya. Ok la korang. Jemputlah join sekali. 10 hari je tau blogger anakomak6 ni nak lancarkan GA dia. Click je banner atas ni untuk terus ke entry GA beliau. Mari support sesama, moga ukhuwah kekal abadi. Gituuuuuu. 😍

Nama GA pun suka-suka, Eza pun suka sangat nak join. 💙💚💛💜💗

Happy weekend uolsss. 

Read More

Syarat Kelayakan Insentif Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Anak Sarawak

Wednesday, March 10, 2021

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Ada orang Sarawak sik baca blog kamek tok? Mun ada droplah comment. Mun sudilah 😉😉😉. Oklah, kamek sik mok buang masa. Kita kembali ke tajuk asal iaitu Syarat Kelayakan Insentif Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Anak Sarawak.

Sebenarnya, dalam bulan lepas dah Eza dengar desas desus berita ni. Cuma belum tahu bila  pelaksanaannya. Pada fikiran Eza, memang rezeki sangat jika dapat insentif dari Kerajaan Negeri Sarawak ni. Durian runtuh orang kata. InsyaAllah jika tiada aral melintang dapatlah selesaikan hutang PTPTN tahun ni. Hutang lain, belum selesai 😅. Sebelum ni, Eza lunaskan bayaran secara konsisten dengan menggunakan kaedah potongan gaji. Hutang PTPTN Eza hanya semasa pengajian Diploma. Lepas tu sambung belajar peringkat Ijazah, pinjaman PTPTN dijadikan biasiswa kerana result alhamdulillah. Apa yang Eza maklum, pinjaman jadi biasiswa hanya ditawarkan di peringkat Ijazah dengan CGPA Kelas Pertama. Itulah sebab Eza memang struggle nak dapatkan result first class. Hutang PTPTN ni siapalah nak bayarkan kalau bukan diri sendiri. Ye dak?

Oleh itu, pada tarikh 9 Mac 2021 bersamaan hari Selasa yang lalu anak-anak Sarawak dah boleh Semak Kelayakan Insentif Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Anak Sarawak. Alhamdulillah, nama Eza tersenarai dalam kalangan lebih 9000 penerima insentif. Terima kasih Allah mudahkan dan memberi rezeki seumpama ini.

Jadi jom baca syarat kelayakan untuk menerima insentif tok.

  1. Mun kitak orang mak bapak duak-duak asal Sarawak, memang pure Sarawakians lah kedak Eza tok. Mun salah seorang mak atau bapak kelahiran Sarawak juak layak nerimak insentif tok. 
  2. Udah selesai bayar 30% dari pinjaman PTPTN. Hutang tok perlu dibayar. Incit-incit pun boleh, jangan sik bayar jak. 
  3. Udah selesei belajar dengan jayanya. Sik extend nak oh. InsyaAllah kitak layak deng oii. 

Oklah. Ya jak nak share dolok! Bye. 💕

Read More

Cara Semak Status Insentif Bayaran Balik PTPTN Anak Sarawak

PTPTN atau nama panjangnya Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional ni merupakan pinjaman kewangan kepada pelajar yang memerlukan dana untuk tujuan pendidikan siswa siswi di menara gading. Mana yang ada mak ayah yang berkemampuan, bersyukurlah sebanyak-banyaknya sebab tak perlu bayar hutang lepas study. Cabaran dunia sekarang bukan mudah nak dapat kerja walaupun belajar tinggi-tinggi. Bila tak ada kerja, susahlah nak buat pembayaran balik PTPTN. 

Alhamdullillah, kerajaan negeri Sarawak di bawah kepimpinan Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg sangat baik untuk membantu anak Sarawak dengan mewujudkan Insentif Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Anak Sarawak. Syukur bena kamek orang. Maksud insentif tersebut adalah pengurangan sebanyak 30% daripada baki pinjaman PTPTN peminjam. Ada less harga. Agak banyak jugak discount yang dikenakan. Beruntung betul anak Sarawak yang layak. Mengikut pembacaan Eza di akhbar-akhbar lebih 9000 anak Sarawak yang dapat menikmati insentif ini. Tahniah dan syabas, jom la kita cepat-cepat settlekan hutang kita. Terima kasih Kerajaan Negeri Sarawak!

Nak semak kelayakan, boleh layari pautan in SEMAK STATUS PEMBERIAN INSENTIF BAYARAN BALIK PINJAMAN PTPTN ANAK  SARAWAK

Korang juga boleh mengikuti tatacara semakan yang Eza telah sediakan di bawah secara visual.

Boleh guna cara ini atau guna terus link yang Eza dah bagi di atas


Masukkan nombor kad pengenalan tanpa sengkang (-)


Alhamdulillah rezeki Eza.

 

Dalam bulan lepas, Eza sampai pergi ke pejabat PTPTN Daerah Eza untuk tanya pasal ni. Mereka PTPTN maklum untuk tunggu dulu sehingga ada pengumuman rasmi. So, 9 Mac 2021 adalah hari yang ditunggu-tunggu. Terima kasih kepada semua pihak yang terlibat. Memang sangat bermakna insentif seperti ini kepada anak Sarawak seperti Eza. InsyaAllah settle tahun ini jugak. Moga Sarawak dikurniakan rezeki melimpah ruah dan kes COVID-19 semakin reda. Sik sabar saya nak green zone, dapat saya balit kampung. 

Maklumat lanjut boleh rujuk laman web rasmi PTPTN - Click SINI 👈👈

Sekian dulu perkongsian kali ini. Bye!

Read More

A BUSY WEEKEND

Friday, March 05, 2021

Weekend atau hujung minggu bersamaan hari Sabtu dan Ahad ini agak busy dengan tugasan rasmi. Ahad pula giliran untuk mendapatkan suntikan vaksin.  Berdebar jugak ya. Maklum sahajalah tindak balas tubuh seseorang tidak sama. Ikut tahap kesihatan masing-masing. Banyakkan berdoa agar semua urusan dipermudahkan. 


Minggu ini jugak banyak cerita dukalara yang diterima daripada orang sekeliling. Turut sama memberi impak kerana merasakan begitu dekat di hati. Moga segala kesedihan, kehilangan dan kesakitan diringankan oleh Allah yang Maha Baik. Kitaran hidup begitulah, ada masa kita diuji dan ada masa kita dipuji. Uji atau puji itulah cabaran yang perlu ditangani dengan baik. Berbalik kepada Allah dan perbanyakkan doa. 

Jadi part-time blogger ni ada kala agak mencabar. Berebut masa. Benda nak cerita banyak. Tapi, bila dah keletihan balik kerja tu memang tak adalah nak menjenguk blog. Dengan masak untuk suami lagi. Ceritera masalah di pejabat lagi, urusan kerja dan sebagainya. Memang tak mudah. Banyak benda kena fikir. Dalam pada itu jugak, Eza start membeli buku. Cuma belum habis baca. Buku resipi beli sampai tiga edisi, ada tiga resepi je baru try. Best sangat semua berjaya nak makan dengan pinggan licin. Investment buku resipi ni agak berbaloi. Suami kenyang dan happy, isteri dapat pahala. Gituuu. InsyaAllah. Semoga Allah redha. 

Oklah, itu je nak cerita. Harap esok dapat update blog jugak. Bye!

Read More

Birthday Giveaway by Eksplorasilea #EzaJoin

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca sekalian. Hari ini Eza luangkan masa untuk join giveaway daripada salah seorang rakan blogger. Tarikh tutup 22 Mac nanti tau. Lama lagi, tapi tak apa kan join awal-awal ni. 

Syarat-syaratnya adalah:

Follow dua blog : Done 👍

Subscribe Youtube Channel: Done 👍

Copy paste banner Giveaway: Done 👍

Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen: Done 👍

Hadiahnya, tersenarai dalam bloglist beliau dan wang tunai. Menarik bukan? Jom la join sekali. Korang click je banner tu ya. 

Sekian dahulu. Bye!

Read More

Hello March. Third month of the year!

Tuesday, March 02, 2021

Selamat datang ke bulan Mac 2021. Sekejabnya dah bulan ketiga dalam tahun ini. Cepatnya masa berlalu. Dalam kalendar Islam, kita dah masuk bulan Rejab. Lepas Rejab, Syaaban dan seterusnya Ramadhan. Petanda kita tak lama lagi nak puasa. Kawan-kawan yang muslimah, dah habis ganti puasa tak tu? Siapa yang belum tu, cepat-cepatlah ganti eh. Masa tak menunggu kita. 


Minggu ni macam mood ke laut sikit. Entah rasa sedih sangat. Emosi terganggu. Ada beberapa pemergian kawan-kawan sama tempat kerja. Sebak. Tak tahu nak gambarkan perasaan ini. Dalam masa terdekat jugak, sahabat baik Eza kehilangan ayah kesayangan beliau. Ya Allah, maaf tau awak. Belum dapat telefon awak dalam masa terdekat. Teringat kat awak pun, berkolam air mata saya. Awak sabar ya, awak kuat kan. Saya sayang kat awak tau. Allah sayang kat awak. Semoga roh rakan dan arwah ayah sahabat Eza ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Mohon kawan-kawan sedekahkan Al-Fatihah buat mereka yang telah meninggalkan kita. Moga Allah sentiasa pelihara kita untuk membuat kebaikan kepada semua orang.


Homesick juga. Rindu sangat dengan mama babah. Lama sangat dah tak balik. Dengar suara hanya di telefon, weekend hari tu video call. Ya Allah, rindunya. Sumpah sangat rindu. Benda yang paling Eza syukuri sebab mama abah Eza baik sangat. Selalu doakan, selalu cerita benda yang baik-baik, suka sebut yang baik-baik supaya Eza tak sedih. 

Lepas tu, tengok patient sakit dalam hati selalu cakap kesian pakcik ni, kesian makcik ni, kesian adik ni. Ada yang berkerusi roda. Ada yang kudung. Bergenang lagi air mata. Hati tisu betul kamu ya Eza. Entahlah. Moga pulih perasaan yang sayu-sayu ni. Bantu Eza, ya Allah. 

By the way, pencapaian blog Eza bulan Februari adalah 64% dengan penghasilan entry blog sebanyak 18 entries sahaja. Prestasi menurun dari bulan Januari ya. Tak apalah. InsyaAllah bulan ni nak post entry best-best. Masuk bulan ketiga ada blog Eza Boom Boom ni. Muda lagi usianya. Harap sangat memberi manfaat kepada pembaca. 

Itu sahaja cerita hari ni. Korang jaga diri baik-baik tau. Bye!
Read More

Makan Gaji ataupun Bekerja Sendiri? Mana satu pilihan terbaik..

Sunday, February 28, 2021

Kisahnya begini, ada seorang kawan sama belajar bertanya pendapat peribadi kepada Eza. Best ke tak bekerja di sektor kerajaan? Ini kerana dia sekarang mempunyai perniagaan sendiri dengan menjadi stokist/agent produk tertentu. Jawapan Eza mudah sahaja ketika itu, "Jika awak bahagia dengan apa yang usahakan, teruskan apa sahaja usaha itu. Tidak kira dengan perniagaan atau perkhidmatan yang ditawarkan". Bagi Eza, dia punya kelebihan dengan kepandaian yang dimiliki. Kami sama-sama merangkul Anugerah Naib Canselor, tetapi dia meraih pointer CGPA yang lebih tinggi dari Eza. Cuma bezanya, belum rezeki mendapat kerja di sektor awam. Bab rezeki kita tak boleh bandingkan. Rezeki setiap orang juga berbeza. Eza selalu doakan kawan-kawan Eza yang berniaga mahupun bekerja di sektor swasta dan sektor awam sentiasa berjaya dalam bidang yang diceburi. 

Entri ini hanya sekadar pendapat Eza. Makan gaji ataupun bekerja sendiri, pilihan itu adalah pilihan masing-masing. Hidup kita juga tidak dijanjikan mudah sentiasa. Selalu ada badai yang menimpa sebelum pelangi muncul tiba. Cabaran dan dugaan adalah asam garam kehidupan. Paling penting, kita jadi manusia yang berprinsip. Kita sememangnya boleh berjaya dengan keyakinan dan usaha serta diiringi doa yang dipanjatkan kepada Ilahi, Maha Pemberi Rezeki (Ar-Razzaq). 


Oleh itu, Eza kongsikan sedikit sebanyak perkongsian mengenai perkara ini. Mungkin ada adik-adik lepasan universiti yang masih mencari pekerjaan. Ataupun, rakan-rakan yang belum mendapat pekerjaan yang selari dengan kursus yang diambil di universiti. Ada yang masih buntu bagaimana ingin membantu ibu bapa selepas SPM? Jom Eza kongsikan pendapat Eza. Ambil mana yang baik, ketepikan andai tidak bermanfaat ya. 

1.    STIGMA IBU BAPA
Setiap ibubapa inginkan yang terbaik untuk anaknya. Ikut pengalaman kawan-kawan, selagi tak dapat kerja kerajaan selagi itulah belum dapat dilabel sebagai anak berjaya. Mungkin sebab banyak kelebihan yang ditawarkan seperti berpencen, Guarantee Letter (GL) boleh digunakan untuk ibubapa, pasangan dan anak, kemudahan cuti, kenaikan pangkat dan sebagainya. Namun pada ketika ini, bekerja di sektor awam bukanlah satu-satunya kayu pengukur kejayaan seseorang. Kejayaan itu subjektif. Bagi Eza, kita dapat hidup berdikari dan tidak menyusahkan kedua orang tua sudah tergolong dalam orang yang berjaya. Rezeki setiap bulan boleh bagi duit atau barang-barang dengan ibubapa sudah alhamdulillah. Pastikan buatlah kerja yang halal ya. Bila rezeki dapat kerajaan pula, jangan sia-siakan amanah yang diberikan. Elakkan hilang semasa bertugas. Kerja bersungguh. Ramai lagi orang nak masuk kerja kerajaan cuma belum rezeki, tapi bila terpilih kerja main-main. Kesian kat orang yang lebih layak. Tambah-tambah lagi semasa pandemik ni. Don't take for granted. Sedih sangat bila nampak orang kerja main lepas tangan, banyak mengadu domba tapi kerja tak jalan. Kerja hakiki itu amanah tau. In a nutshell, stigma ibubapa kita tak dapat ubah. Cuma kita boleh buktikan. Berusahalah dalam mencari rezeki yang diberkati. 

2.    AMBIL PENGALAMAN 
Pengalaman nilainya sangat mahal dan mengajar kita erti kehidupan yang tidak ada di mana-mana buku. Kita merasa, kita menilai dan kita ambil iktibar. Cari kerja bukan mudah. Itulah hakikat dan realiti sebenar. Oleh itu, kita sambut apa-apa kerja yang ditawarkan seperti menjadi casher di supermarket, guru sandaran di sekolah, jurujual produk, jadi agent produk, mengajar tuesyen ataupun jadi Pekerja Sambilan Harian (PSH) di jabatan-jabatan kerajaan. Ini antara contoh kerja-kerja yang Eza buat lepas tamat belajar dulu. Masa penat buat kerja ni semua, menangis waktu lunch. Dulu setiap kali masa lunch Eza akan pergi masjid berhampiran. Kat sanalah nak solat, nak makan, nak baring dan menangis. Selalu juga menangis sebabnya hidup kita tak selalunya indah. Ada hari kena teriak. Ada hari kena maki. Yakinlah Allah dengar setiap rintihan kita. Allah akan bagi rezeki bila tiba saat yang tepat. Pengalaman ni jugak yang akan guide kita sedikit sebanyak bila bertugas di pejabat. Kita jumpa ramai orang, kita akan belajar banyak benda dari each of person yang kita jumpa tu. Tengok yang tak baik, cakaplah begini, "Ya Allah, bimbinglah aku agar tak menjadi seperti dia. Tunjukkan aku jalan yang lurus". Amiin Amiin Amiin Ya Rabbal Alamiin. 

3.    CARI KEMAHIRAN 
Kemahiran sangat penting dalam menjana pendapatan. Ada kawan Eza pandai dalam Excel. Eza belajar Excel dengan dia, pandai dia mengajar. Bila pandai excel, banyak benda jadi mudah. Handling data petik jari je. Nak pantau untung rugi business pun mudah. Ada kawan Eza yang pandai buat biskut. Masa wedding Eza, dialah yang supply doorgift berupa cookies semasa resepsi dan majlis berzikir. Istimewa sangat sebab kiriman doorgift tu dari Kuching ke Miri. Carilah kemahiran korang yang boleh dijadikan sumber rezeki. Eza teringat pula perbincangan semasa zoom meeting dengan penulis-penulis Sarawak, salah seorang daripadanya berumur 19 tahun. Muda lagi. Tetapi berbakat dalam penulisan. Usaha dia nak jual buku dia tu, dia sampai cetak (print) sendiri. Semangat anak muda ini sangat mengagumkan. Turut meraih anugerah penulisan peringkat negeri. Rezeki bukan? Jangan dijangka banyak sikit rezeki, itu semua kerja Allah. Usaha, usaha dan terus berusaha. Contoh dalam kalangan blogger adalah Blogger Sii Nurul. Bakat dan kebolehannya juga menjana pendapatan. Banyak job yang diperolehi dengan kemahiran yang beliau ada. I am very proud of you, Cik Nurul. Teruskan berkongsi manfaat melalui dunia blogging. Keep going ya!

4.    REBUT PELUANG
Peluang sentiasa datang dan pergi dalam sebuah kehidupan. Hendak dan tidak hendak sahaja lagi untuk merebutnya. Eza bagi contoh, tawaran pekerjaan yang ditawarkan adalah taraf SPM. Namun, sijil yang dimiliki adalah di peringkat sarjana. Keputusan yang terbaik dalam perkara ini adalah merebut peluang keemasan tersebut. Peluang tidak datang berkali-kali. Usah difikir gaji yang sedikit. Usah dilayan tomahan orang yang berkata, "ada degree tapi kerja kedai sahaja..". Biarkan mereka, bukan mereka yang menyara kehidupan kita. Walhal kita punya tanggungjawab untuk berbakti kepada ibubapa. Dari merenung di luar jendela, lebih baik kita rebut peluang yang ada. Biarlah bermula dari bawah sekalipun, sedikit-sedikit akan naik juga ke puncak. Merasa bila berada di bawah agar nanti bila berjawatan tinggi lebih memahami staff seliaan. Cara berfikir lebih terbuka dan matang. Jangan malu untuk belajar daripada mereka yang senior dan berpengalaman. Dengan ilmu itulah kita akan tahu mana satu kaca dan mana satu permata.




5.    BAHAGIA DENGAN CARA SENDIRI 
Benar. Bahagia dengan cara kita sendiri. Jangan impikan approval orang lain untuk kita gembira. Bila berkongsi cerita-cerita kehidupan, ada pekerjaan yang nampak gah dan wow di mata orang tetapi hakikatnya perit juga kisah disebaliknya. Padahal kawan yang berniaga, gembira sentiasa tanpa banyak masalah. Begitulah adilnya Tuhan. Oleh sebab itu, jawapanku senada. Lakukan sahaja pekerjaan kamu, mencari rezeki untuk keluarga asalkan kamu bahagia. Jangan membandingkan dengan orang lain. Berdamai dengan takdir Tuhan. Kita hanya tengok kehidupan manusia lain di media-media sosial ataupun di dunia sebenar dengan mata kasar. Itu hanya 10% dari realiti sebenar. Malahan kurang daripada peratusan tersebut. Segala kisah hitam, dukalara disimpan rapi untuk diri sendiri. Oleh itu, jangan terpedaya dengan perkhabaran yang sentiasa indah dan fokuslah mencipta kebahagiaan sendiri. Itu lebih utama. 

Sekian dahulu coretan Eza. Mudahan ada manfaatnya kepada para pembaca. Jadilah manusia yang berbahagia dan sentiasa menginginkan kebahagiaan untuk orang lain. Jumpa lagi!
Read More

[TQ Post #4] - Terima Hadiah Dari Rakan Blogger

Saturday, February 27, 2021

Assalamualaikum semua dan salam berhujung minggu. Entry kali ini penghargaan untuk rakan blogger lagi. Alhamdulillah kebelakangan ni ada rezeki menang segmen. Salah satunya segmen yang satu ni. Hadiahnya berbentuk intangible, bukan fizikal. Tapi bagi Eza intangible ke tangible ke, hadiah tetap hadiah. Orang doa kita baik-baik pun satu hadiah jugak kan. Alhamdulillah. 

Hari tu Eza ada join segmen tau. Boleh baca ENTRI ni untuk tengok entry penyertaan Eza. Mudah sangat syaratnya, so cepat je Eza join. 

Ini pula ENTRI Pengumuman Pemenang dari blogger penganjur. Jom la usha tengok Eza pemenang yang ke berapa? Alhamdulillah. Pemenang dipilih melalui random generator. So memang ada tuah Eza ya di segmen tersebut untuk tersenarai dalam bloglist kedua blogger Adinda Baizura Mazlan. Jom la singgah blog dia dan follow terus eh. Support each other kan adalah amalan mulia. 

Eza rasa Eza pun nak wujudkan bloglist kedua untuk blogger yang selalu drop comment kat blog Eza tanda penghargaan dan terima kasih. Thank you sangat tau. Dengan harapan ianya akan memudahkan Eza melawat blog blogger lain atau bahasa blog dipanggil blogwalking. Singkatannya, we called as BW. Even korang tak tahu bila la Eza nak marathon kat blog korang, korang tetap tinggalkan komen. Sabar sekejab ya, nanti sampai jugak Eza ke blog korang. InsyaAllah. 

Sekian sahaja dahulu entry Eza petang ni. Malam sikit Eza menaip lagi entry baharu. Santai berhujung minggu bersama seisi keluarga. 

Read More

[TQ Post #3] Terima Hadiah Dari Rakan Blogger

Tuesday, February 23, 2021

Bersua lagi kita dalam entry khas Terima Kasih Rakan Blogger. Entry ini sebagai tanda penghargaan yang Eza sisipkan dalam blog agar menjadi kenangan yang semanis gula. Hari ni bersamaan 23 Februari 2021 sampai lagi satu parcel. Eh order mana yang dah sampai ni? Keliru ya sebab banyak sangat order kat Shopee. Insaflah wahai Eza, bulan masih panjang untuk menunggu tibanya gaji. 

First thing first kena tengok alamat pengirim. Ye, Eza sudah tau siapa gerangannya pemberi hadiah yang budiman. Terharu sangat dapat hadiah yang comel-comel, ole-ole orang pergi melancong. Dalam banyak-banyak negara dia pergi tu, hanya satu je Eza pernah pergi. Pergi sana sebelum jumpa jodoh, lepas balik terus jumpa jodoh. Sebab excited cerita pergi Krabi Thailand. Dia singgah opis cerita pasal laut apa semua, sangkut lah pulak terus jadi jodoh. Bagi Eza jodoh ni benda yang kita tak dapat nak sangka. Allah akan bagi bila masa kita ready dan orang yang sesuai untuk kita. Macam lari jauh je topik ni. Cerita jodoh sambung ke entry lain. 😂😂😂

Cantik dan comel kan hadiah ni semua. TQ Blogger Sal!

Korang mesti nak tahu macam mana Eza boleh menang kan?

Rujuk ENTRI ini.

Kemudian,

Rujuk ENTRI ini pula.

Dah tahu bukan full story detik-detik kemenangan? Jangan risau, Eza tak letak link spam ke iklan ke. Itu memang link entry.😍

Sukanya dapat hadiah macam ni. Semua comel!


So, antara hadiah yang Eza terima adalah 1 unit Mouse Pad yang bertemakan daun-daun kehijauan dan 4 unit Fridge Magnet dari negeri Pulau Pinang, Krabi Thailand, Korea dan kemungkinan besar negara China. Jauh perjalanan Blogger Sal ni merantau melihat negara orang. Alhamdulillah rezeki untuk melancong jauh-jauh. Masa pandemik ni, berjalan dalam negara je lah dapat ye. 

Terima kasih banyak-banyak tau sebab kirimkan Eza hadiah yang bermakna ni. Tak sangka jadi peserta pertama join Giveaway (GA) ada rezeki dapat hadiah daripada Blogger Sal. Syukur sangat-sangat. Alhamdulillah. Semoga rezeki Blogger Sal melimpah ruah dan diberikan kesihatan yang baik. 

Maaf juga dipinta atas kelewatan memberi maklumat untuk tujuan pengeposan. Memang silap mata tertinggal satu huruf dalam email tu. Mohon maaf ya sekali lagi. 

Oklah sekian sahaja entry kali ni. Terima kasih sudi baca dan singgah sini ya. 

Read More