Jom ke Drive-thru (pandu lalu) Tusan Icecream, Krokop 10 Miri Sarawak

Saturday, March 13, 2021

Entry ini sekadar untuk berkongsi pengalaman peribadi. Pada musim pandemik sebegini, amalan norma baharu perlu selalu dijaga antaranya seperti penjarakan fizikal antara satu sama lain. Ini merupakan cabaran bagi pengusaha-pengusaha makanan dan minuman untuk menjaga kelangsungan perniagaan mereka. Oleh itu, Tusan Ice Cream yang sebelum ini yang hanya menawarkan perkhidmatan di premis dan menggunakan food riders muncul dengan cawangan baharu berkonsepkan Drive-Thru (Pandu Lalu). 

Jom Eza ceritakan serba sedikit pengalaman sebelum, semasa dan selepas membeli produk Tusan Icecream yang terletak di Krokop 10, Bandaraya Miri, Sarawak Bumi Kenyalang. 

SEBELUM

  • Mendapat tahu mengenai pembukaan Cawangan ke-8 Tusan Ice Cream melalui instagram mereka iaitu tusan_malaysia. Menurut info di instagram tersebut, ini juga merupakan cawangan ke-4 di Miri terletak di Krokop 10, landmark Stesen Minyak Shell. Tiga cawangan tersebut adalah Tusan Icecream Permyjaya, Tusan Icecream Marina Square dan Tusan Icecream Permaisuri Mall. 
  • Berminat untuk merasai pengalaman sendiri drive-thru seperti McDonald, KFC, Starbucks dan sekarang Tusan Icecream. Terletak dekat Stesen Minyak Shell. Jadi senang dan memudahkan para pembeli. Lepas isi minyak, bolehlah membeli air ataupun icecream. 
  • Konsep Drive-Thru sesuai sangat masa zaman pandemik ni. Less sentuhan, jimat masa dan cepat beredar. Masa pergi hari tu, waktu tengahari. Matahari tengah menghangatkan bumi. Panaih lit lit!
SEMASA

  • Haus sangat masa ni, ada kerja weekend. Tup-tup keluar idea, why not try beli dekat Drive Thru Tusan Ice Cream yang baru bukak tu? Beratur jugak beberapa buah kereta. Eza cuba pengalaman ni kira baru-baru jugak selepas pembukaan rasmi cawangan ini. Suka sangat dengan coconut shake mereka. 
  • Memang ada terpampang menu besar untuk order mana satu pilihan hati. Eza beli coconut shake with durian icecream dan husband order Chocolate Latte. Sebab utama Eza order tu sebab taknak share dengan dia, dia pulak species SAY NO TO DURIAN. Haha. 
  • Mudah je cara nak order. Nama menu pun simple. Tak terbelit lidah nak sebut. Eza kalau nama menu panjang sangat segan jugak nak menyebutnya. Don't worry, petugas dekat terima order dan pembayaran tu helpful sangat. Service tip top!
  • Pembayaran pun boleh cashless. Nak bayar guna cash pun boleh. No problem. Kat sana ada tiga pilihan lain bagi kaedah pembayaran iaitu Sarawak Pay, Maybank QR Pay @ MAE dan Aplikasi Boost. Kami semestinya menggunakan Sarawak Pay yang sentiasa ada cashback. Yeay!


  • Selesai urusan pembayaran, petugas akan meminta kita untuk menunggu seketika. Order pun siap less than five minutes!
SELEPAS

  • Dah dapat order, bolehlah beredar dengan girang gembira menikmati juadah yang baru dibeli. 
  • Rasa alhamdulillah sedap, berpuas hati dengan harga dan recommended to all untuk try. 
  • Mengikut pembacaan, cawangan Icecream Tusan juga disebarluas ke Bintulu, Sibu dan Kuching. 
  • Jadi, kawan-kawan di tempat-tempat tersebut jemputlah try ya. 100% owned by Muslim and it's HALAL dessert shop😍.

Okaylah, sekian sahaja perkongsian kali ini. Maaf atas keterbatasan kualiti photo di blog ini Maklumlah guna handphone biashe-biashe sahaja. Moga bermanfaat kepada para pembaca sekalian. Jumpa lagi di lain entry! Assalamualaikum 😘

8 comments

  1. Eskrem sarawak yg dh smp semenanjung ni hanya ice cream gul apong je.. Bila ice cream tusan nak buka branch kt semenanjung plk ye?

    ReplyDelete
  2. seronoknyaa ada drive-thru!

    ReplyDelete
  3. dulu masa wak keje kat miri suka makan nasi lalapan., hehehe

    wahh eskem manis potong kaki nih., ;p

    ReplyDelete
  4. Senang. Paling penting sedap.

    ReplyDelete
  5. Senangnya ada drive thru. Minuman dia menarik dan menggoda betul. Rasa teringin pulak :)

    ReplyDelete
  6. Mudah sgt bila drive thru..beratur duk dlm keta xde hal sgt kan ^_^

    ReplyDelete
  7. Sedapnya... Drive thru memang memudahkan dan menjimatkan masa.

    ReplyDelete

Jemput komen. Jangan malu-malu.