Memaparkan catatan dengan label Blogger Malaysia. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Blogger Malaysia. Papar semua catatan

Chosen As A Top and Lucky Commentator, Horey!

Selasa, Januari 19, 2021

Dalam dunia blogging, komunikasi antara bloggers berlaku apabila aktiviti BLOGWALKING dilakukan. Kemudian meninggalkan komen di entry blog yang dilawati. Begitulah juga Eza yang suka marathon di blog-blog korang terutamanya yang tersenarai dalam Bloglist Petani Letopss Berjaya (boleh tengok di sidebar). Kebiasaannya kunjungan balas lawatan blogger yang meninggalkan jejak di blog Eza Boom Boom ni, Eza akan buat pada Jumaat malam. Masa ni dah yip yip yappy sebab esoknya tak kerja. Tapi, bila dah start Zon Merah ni telefon pun memang akan selalu berdendang. Berdendang mari berdendang, berdendang di seluruh alaaaaaam.. 📻

Alhamdulillah, rezeki ni datang bergolek. Kalau dah rezeki tak ke mana. Kalau tak ada rezeki pun, tak boleh buat apa. Begitulah kehidupan. Perlu disyukuri selalu agar rezeki sentiasa melimpah ruah. Okaylah dipendekkan cerita, Eza berjaya melayakkan diri sebagai Top Commentator di dua buah blog. 

1. Top Komen 2020 - Geng Kuat Komen di Blog Dunia Sebenar Shida

Memang happy sangat sebab Eza tersenarai dalam dua kategori tau. Adakah ini mimpi? Oh tidak, ini memang hakikat sebenar ya. Dua kategori tersebut adalah:

- Geng Kuat Komen Disember 2020 (Tempat ke-10)

- Top 20 Geng Kuat Komen (Jun - Disember 2020) - Eza tempat ke-19


2. Top Commentator Jurnal Shikin Razali Bulan Januari 2021

Kredit gambar kepada Blog Jurnal Shikin Razali

- Eza dapat tempat ke-10 dan bertuah untuk menerima hadiah daripada Blogger Shikin Razali

- Tersenarai dalam Special Bloglist Until 31st January 2021 selama satu bulan. 

Terima kasih banyak kepada kedua-dua blogger yang dinyatakan di atas. Benarlah orang dulu-dulu kata, tuah ayam nampak di kaki.. Tuah Eza Boom Boom nampak di blog. Hihi, gurau je ok! Eza sangat-sangat hargai kerana terpilih dalam kalangan yang bertuah dan banyak komen kat blog Dunia Sebenar Shida dan Jurnal Shikin Shazali. Semoga ukhuwah kita sesama blogger sentiasa mekar dan harmoni. 

Happy blogging uolss!😎

Sampai jumpa lagi di next entry 😉



Read More

Giveaway by ejulz & anakdenesor - #EzaJoin

Sabtu, Januari 09, 2021

Assalamualaikum dan hai semua. Hari ini Eza meluangkan diri untuk menyertai giveaway daripada blogger ejulz dan anak denesor. Macam biasa, memang syarat mudah yang amat. So, nak join sekali tekan banner bawah ni ya. 

Syarat semua dah patuhi. Untuk Instagram pun sama.ID IG Eza adalah the_ezaboomboom. Tarikh tutup giveaway ni pada 15 Januari 2021.. Cepat-cepat join tau!

Till then. 

Read More

Kisah Hari Jumaat dan Trauma

Jumaat, Januari 08, 2021

Jumaat dan Trauma. Ini sekadar perkongsian Eza. Sesuatu situasi yang hampir serupa tetapi tidak sama. Kesannya hampir sama seperti empat tahun lalu. It is not a matter of time. But it was a painful time for me and my mother. Mungkin bagi orang yang tidak merasai situasi sebenar itu, perasaannya tidak sama. Mana mungkin peristiwa bertahun lamanya masih segar diingatan. Malah, masih sangat terkesan pada hati. Moment apabila hati dup dap dup dap. Moment sentiasa berdoa dengan Allah semoga melindungi orang yang sangat kami sayangi. 

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca sekalian. Terima kasih sentiasa sudi singgah blog Eza membaca coretan yang diharapkan bermanfaat kepada pembaca. 



Lima tahun lalu, pada hari Jumaat aku dan mama dikejutkan dengan berita yang memilukan hati. Aku dan mama berdua di rumah. Manakala, babah pergi ke masjid untuk menunaikan sembahyang Jumaat di masjid yang terletak di bandar. Jam menunjukkan hampir 2.00 petang, kerisauan dalam hati ku dan mama juga bersarang. Mana babah ni pergi, lambat juga selesai sembahyang Jumaat. 

Beberapa ketika, pintu rumah kami diketuk. Ketua kampung rupanya. Dari riak wajah, memang wajahnya ingin menyampaikan berita yang kurang menyenangkan. "Cepat pergi hospital, pergi sekarang!" katanya kepada mama. Mama kelihatan longlai dan aku juga speechless dengan apa yang terjadi. Hanya ayat itu dan tidak penerangan lanjut. Kami bergegas ke hospital, Jabatan Kecemasan dan Trauma (ETD). 

Barulah kami tahu cerita sebenar. Babah mengalami kemalangan jalan raya semasa pulang dari masjid menuju ke rumah. Tidak silap aku, kejadian tersebut berlaku disebabkan ada kereta terkena bahagian motosikal babah dan babah gagal mengawal motornya lalu jatuh rebah ke jalan. 

Semasa di ETD, babah tidak sedarkan diri dan ku lihat ada kesan darah pada kepalanya. Ada benjolan besar juga di kepala. Sungguh sayu rasa hati ini. Aku pastinya tidak dapat menahan sedih. I cried. Dalam hati ku berdoa, selamatkanlah babah. Itu saja doa yang aku sangat-sangat meminta dan merayu pada Allah. Berat sungguh ujian ini kepadaku, apatah lagi kepada mama. 

Babah akhirnya sedar. Pasukan perubatan mula berkumpul untuk melihat keadaan babah bersama kami ahli keluarga terdekat. Babah bersuara lemah, "Apa yang terjadi?". Soalan-soalan yang ditanya oleh pasukan perubatan juga gagal dijawab. Tidak dapat ingat apa-apa yang jadi. He did not recognize me as well. Terlerai juga hati ini pada ketika itu. But, I said to myself as long as babah selamat everything will be okay. 

Alhamdulillah. Babah beransur pulih, dengan ada beberapa jahitan di badan dan keretakan tulang belakang. Nasib kepala babah tidak apa-apa cuma untuk sembuh itu makan masa yang sedikit lama. Aku masa tu masih bertugas di HQ and all thanks to my boss sebab mengizinkan aku extend cuti untuk menjaga babah di wad. Sepanjang babah sakit tu, aku secara jujurnya dan amat menghormati mama sebab siang malam she prayed for babah, sembahyang hajat, baca yassin, dan sedia segala keperluan babah. I witnessed to this challenging time for our family. Mama loves you very much, Babah. I love you too so much, Babah!

Today, babah balik akhir lagi dari solat jumaat. My mom called me mana nak cari babah. I felt so helpless. Because I'm not living in the same district to them. Nasiblah, balik jugak almost at 3.00 pm. Rupanya pergi minum dengan kawan. Phone babah tinggal di rumah, sebab dia pergi solat Jumaat tak bawa phone. Aku memang sangat-sangat risau tadi. Perasaan hati berombak tu datang balik. Hanya Allah yang tahu. Ya Allah, lindungilah seluruh keluargaku hanya kepadamu tempat aku meminta pertolongan. 

Moralnya, setiap kehidupan seseorang itu ada kisahnya sendiri. I will do everything for my parents. Sayangi mereka sebanyak mana yang boleh. Tak ada benda yang boleh dibanding dengan kasih sayang makbapak kepada kita. Bila ada peluang untuk berbuat baik untuk mereka, buatlah sehabis baik. Apa sahaja yang membahagiakan mereka, usahakan. Semoga doa-doa mereka untuk kita setiap hari akan membuatkan kita seorang yang lebih berjaya, lebih baik dan soleh/solehah. 

Hari Jumaat dan Trauma tu sentiasa ada. 
Untuk aku dan mama. 

Sekian sahaja. 
Till then. 
Read More

My First Giveaway by Blog Sal - #EzaJoin

 Assalamualaikum semua. Salam sejahtera para pembaca sekalian. 

Hari Jumaat yang mulia ni Eza nak join first giveaway daripada blog Sal. Cik/Puan Sal ni selalu jugak singgah blog Eza tinggalkan komen-komen. Terima kasih tau awak sudi singgah blog Eza ni. Ini merupakan first giveaway beliau secara solo. Jomlah sama-sama support dan join ya kawan-kawan. Syarat simple dan mudah sangat. Nak join, click je banner bawah ni ya 😍

Eza dah join, korang bila lagi? Harap bertuahlah dapat hadiah dari Cik/Puan Sal nanti. Sebab Eza ni jarang bertuah kalau ada lucky draw. Haha. So, sama-sama kita doakan. Agitchewww...

Okaylah, till then. 💕

Read More

Lepas rindu sekejap!

Khamis, Januari 07, 2021

Assalamualaikum korang. Hai semua. Terima kasih tau masih sudi singgah blog Eza. Ada yang baca entry lepas-lepas jugak. Terharunya. Terima kasih tau korang. 

Macam biasa Eza tak pro lagi nak sediakan draft-draft cerita untuk di-scheduled post. Selalunya memang terus type situ jugak edit gambar lepaih tu publish. Pageviews memang drop habislah. Followers pulak tidak berganjak. 

Bukan sengaja tak nak update blog, tetapi sebab Eza masih tak pandai nak atur masa. Balik dari kerja hakiki, ada kerja lain jugak. Itupun ada due date. So, Eza kena set benda nak buat ikut tahap urgency. Nak capai impian ni tak mudah bukan? Kena bersengkang mata lewat tido, jerawat pun tumbuh membiak dengan pesatnya. Entahlah kenapa pulak tumbuh jerawat tahun 2021. Silap guna skincare agaknya!

InsyaAllah esok petang akan kembali lagi menghasilkan entry-entry panjang untuk pembaca sekalian. Hari ini tak ada idea nak borak apa, mungkin sebab dua hari dah memerah idea untuk menulis beribu-ribu ayat. Dua hari dah stay up. Dua hari dah tak cukup tidur. Kerja di pejabat pun boleh tahan banyaknya. 

By the way, korang okay tak tu? Kes COVID-19 dah makin melonjak naik sekarang. Korang jaga diri baik-baik tau. Sama-sama kita doa semoga kes cepat turun sebab Eza nak balik kampung ziarah mama abah. Lama sangat dah tak balik, tau tak? Homesick 😭 walaupun ada home sendiri kat sini, home di kampung tetap pujaan hati. 

Itu sahaja buat kali ni. 
Rindu korang tau.

Perasan ada blogger tanya soalan di ruangan komen, insyaAllah akan dijawab start esok hingga ke hari ahad ya. Eza dah noticed, don't worry. Just belum sempat jawab. Maaf Eza hutang jawapan dulu ya. Blogwalking pun Eza marathon je nanti ya. Belum sempat nak blogwalking malam ni, ada kerja lagi tak siap. 

Till then. 💕

Read More

I SURVIVED 2020, I AM READY 2021!

Jumaat, Januari 01, 2021

Thank you a year of twenty-twenty. 
To those people who are kind, caring and inspiring to me, thank you. 
For all the lessons throughout the year, thank you. 
Thank you for making my life easier, when it gets hard. 
Thank you for your love, support and encouragement. 
Thank you to all front-liners for fighting so hard in combating COVID-19.
Thank you very much 2020. It wasn't easy for me, indeed. 
But, I survived 2020.

Welcome twenty-twenty-one.
Happy new year 2021, a year older. 
Start a new life. Reset the mind set. 
Forgive people. Be kind to people.
Help each other. We should lift each other up. 
More happiness, more love, more sleep. 
Less drama, less tears, less stress.
Be thankful, be grateful, be blessed.
I am ready, 2021.


Assalamualaikum dan salam sejahtera sidang pembaca budiman. Happy new year 2021! First entry di tahun baharu pastinya menyajikan entry yang bermakna bagi Eza tahun ini. Boleh bayangkan Eza type entry fresh-fresh ni lepas makan sarapan yang agak mewah (dibaca: kuantiti yang banyak, masak berdua dengan suami dengan penuh kasih sayang, sedap pulak. Alhamdulillah). Makan masa jugak ya nak fikir ayat dengan perut kenyang ni. 

Bagi pencapaian 2020 kita mulakan mengikut cabang-cabang kehidupan serta rumusannya. HAHA. Amboi, rumusan bagai. Haruslah, suka suki je nak cerita. Chill-chill je di hari jumaat yang pertama di tahun baharu yang mulia. 

  • Arena Blogging
Detik permulaan berblogging adalah pada 29 November 2020. Keputusan yang begitu besar untuk dibuat dengan izin suami. Alhamdulillah, sehingga Satu-Januari-DuaPuluh-DuaPuluhSatu pun masih berblogging. Pencapaian entry yang dibuat sebanyak 28 entry. 4 entry di bulan November, manakala 24 entry di Bulan Disember. Perancangan Eza sebenar adalah satu entry satu hari. Nampaknya tidak kesampaian kerana terdapat beberapa hari tak ter-update dek keletihan dan ketandusan idea. Nampaknya, Eza kena sedia scheduled entry around 5 entry sebagai back up. Jadi, blog Eza akan sentiasa aktif dalam menyalurkan informasi yang bermanfaat kepada para pembaca. Tahun ini juga, Eza sempat menganjurkan SATU SEGMEN iaitu Segmen Pencarian Bloglist Letopss By Eza Boom Boom. Followers blog setakat ini adalah 71 orang. Terima kasih tau korang sudi follow blog Eza ni. Semoga kita semua sentiasa bersemangat dalam membangunkan kerjaya/hobi sebagai blogger ke tahap yang lebih tinggi di seantero dunia. Cewah!
  • Arena Pekerjaan
Bagi arena pekerjaan pula, bagi Eza sangat tough tahun ini. Walaupun tough, banyak perkara jugak Eza belajar. Entah berapa kali pergi berurut tahun ni sebab sakit badan. Kerja tak lah angkat-angkat barang berat pun. Otak kena ligat berfikir. Boleh dikatakan stress dengan urusan kerja. Tak boleh nak explain banyak. HAHA. Mana ada kerja yang senang. Kerja paling senang selalu curi tulang, punch card then menghilang. Orang yang betul-betul kerja, rasa tau pahit manis sesuatu pekerjaan. Bila satu kerja tu dapat dibuat dengan cukup cemerlang, kepuasan tu terasa macam nak melompat-lompat. YES dengan tangan digenggam kuat. Apa yang paling penting dalam bekerja, hormat jawatan orang lain. Walaupun serendah-rendah gred, mahupun servis sokongan seperti cleaner dan security. Mereka juga ada perasaan. Tinggi pangkat tapi perangai tak professional, ke laut jugak orang pandang. 

  • Arena Kehidupan
Mengenai kehidupan yang ada pasang surutnya. Bersabarlah. Paling penting, ada toleransi sesama kita. Alhamdulillah, tahun 2020 adalah tahun yang banyak memberi khidmat dan bantuan. Masih didik diri untuk selalu bersedekah. Agama dah ajar, untuk menjadi orang kaya kena banyak sedekah. Duit kita pun pinjaman Allah, Allah jugaklah pemberi rezeki kepada kita semua. Lagipun, nikmat sedekah ni yang Eza paling suka bila tengok orang gembira. MasyaAllah, gembira berbunga-bunga hati Eza. Secara tak langsung, husband pun terikut sekali. Terharu sangat. Terima kasih Allah. Tahun ini juga Eza mula berkebun. Mini kebun je lah ya. Tanam cili, kacang panjang, bendi, timun, kailan krinting, mulberry dan terung asam. Best aktiviti berkebun ni, tak perlu beli sayur. Sayur yang mengeluarkan hasil yang lebih, kami sedekah kepada  keluarga dan kawan-kawan. 
  • Arena Persahabatan 
Terus terang dalam persahabatan ni Eza bukanlah orang yang ramai kawan. Yes memang senang nak bergaul dengan orang, cuma tak rapat. Faham tak beza tu? Eza ada masalah sikit untuk memberi kepercayaan tu dekat orang. Pengalaman itu mengajar kita, bukan? Sahabat yang rapat boleh dikira dengan jari. Itupun jauh-jauh dekat semenanjung sana. Seorang kawan yang rapat dengan Eza di tempat kerja, kena cuti sakit tahun ini. Ini Eza sedih sangat. Bila dia bagitahu diagnose sakit dia, berderai air mata Eza. Dia baik sangat. Dia selalu tanya khabar Eza. Dia selalu bagi semangat as she knew my job memang tak lekang dengan stress dan perangai manusia yang entah apa-apa. Cepat sembuh kawan. Cepat balik kerja. I miss you! Sahabat-sahabat Eza yang lain tu memang yang kenal Eza dari zaman study dan same batch lapor diri kerja. Semua jauh-jauh. Sahabat paling dekat husband Eza sendiri. Paling penyabar. Paling terindah (Err salah tatabahasa 😆). Paling baik. Semoga yang baik-baik untukmu, Dadi!
  • Arena Keluarga
Mengenai hal keluarga, Eza jarang nak cerita. Nama pun keluarga, keep it within your family. Orang luar nak tahu, sorry naik lorry lah. Busy body sangat ya sampai kena tahu hal keluarga orang. Jagalah family sendiri, mungkin ada yang tak cukup makan. Bantu. Bukan nak sibuk hal keluarga orang pulak. Not nice lah macam tu ladies. Orang share, then you know. Orang tak nak share, jangan sibuk korek dan tanya. Eza bukanlah tak nak expose hal keluarga tetapi dunia sekarang ni kena hati-hati. Bila tunjuk bahagia, muncul hati-hati yang dengki. Better lagi kebahagiaan yang dirasai, keluarga itu saja yang tahu. Lebih mendamaikan dan menyemarakkan kasih sayang seisi keluarga. Gituu? So, pencapaian peribadi Eza di peringkat keluarga adalah menyampaikan niat sendiri nak belikan mama gelang kunyit, belikan mama babah kereta baharu, handphone baharu suami, trip ikut balik Mukah kampung husband dan pergi mengail udang galah. Alhamdulillah atas segala nikmat. Tak perlulah Eza share secara terperinci. Cukuplah untuk makluman sahaja sebab semuanya dari Allah jua. Kebahagiaan itu tidak ternilai harganya, mencukupi kami bahagia dengan cara kami sendiri 😍. 


Sekian untuk kali ini. Ini pun panjang betul ya. Ada ke yang baca sampai baris ni? Dua jam type entry ni campur masa edit gambar. HAHA. Gigihnya 1 Januari 2021 engkau Eza. 

Sampai berjumpa lagi. Tahun baru, kena azam baharu!
Till then. 😍😍😍

Read More

CUTI KRISMAS, BLOG PUN CUTI..

Sabtu, Disember 26, 2020

 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Semalam rasanya mood bercuti Eza amat tinggi ya. Rajin blogwalking je ke blog rakan-rakan yang ada kat reading list. Lepas tu, nak kemaskan blog. Jadi kena search tutorial yang sesuai digunakan. Banyak benda pulak tak reti. New interface ni ada yang tak boleh guna tutorial yang blogger dulu-dulu buat. So, sebab macam helpless Eza biarkan je la. Bukan tak gigih, gigih tu yang akan datang kemudian. Boleh kan gitu? Hihik. 

Mengenai perayaan Krismas, Eza sempat beraya pada malam 24 haribulan tu dekat rumah rakan sekerja yang baik dengan kami dua suami isteri. Ukhuwah yang baik perlu dikekalkan. Salah faham perlu dihindari. Sebab hidup ini untuk bahagia dan membahagiakan. Tak lama mana pun mereka pun perlu pergi ke gereja dan kami pun ada perkara lain yang perlu diuruskan. Done ngabang raya Krismas bagi tahun 2020. Ngabang dalam dialek Sarawak adalah aktiviti menziarahi ataupun berkunjung ke rumah.

Haa, semalam jugak Eza ada buat kek. Bancuhan kek yang memang ada dalam paket box beli kat Mall. Cuma tambah butter, air dan telur. Tak perlu Eza mention brand apa ye, sebab apa sebabnya tak jadi. Memang boleh dapat makan. Tapi, tak melepasi piawaian standard Eza sendiri. Hmmm, hambar dan gagal. Excited nak buat kek sebab oven yang dibeli di shopee belum digunakan sejak beli bulan puasa yang lepas. Masa beli tu semangat berkobar-kobar, konon nak buat biskut dan kek sendiri masa raya. Non-hado, kita main tunjuk je kek tu semua. Siap order dari Bintulu lagi dekat kawan sama SBP Eza dulu. So, semalam tu sempurnalah majlis perasmian oven Eza ya. Perasmian bagai, ye kena guna perkataan rasmi kan baru first time pakai oven tu. Hihik. 

Husband balik dari offshore, dia merasalah jugak kek tu. Dia cakap, "Cecah dengan teh panas sedap tok mami...". Ye lah tu. Jaga hati isteri nampak. Haha. Pagi ni, sambunglah ya menu kek sponge tak menjadik untuk sarapan. Memang sedia dengan set teh panas. 

Itu sahajalah cerita pagi Sabtu. Happy weekend!

Till then. 

Read More

KEINDAHAN PANTAI MENDAMAIKAN HATI

Rabu, Disember 23, 2020

 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Terima kasih singgah blog Eza dengan senyuman 😀. 

Alhamdulillah, kurang lebih dua tahun dah menetap dan bekerja di mana tempat Eza menjalani kehidupan sekarang. Dekat bandar ni, ada pantai. Tak seperti tempat asal Eza yang hanya ada sungai-sungai untuk dipandang bila hati gundah gulana. 

Bunyi deruan ombak bagi Eza adalah satu terapi ketenangan. Cantiknya ciptaan Allah. Semuanya sempurna pada tempatnya. MasyaAllah. Angin sepoi-sepoi bahasa menggambit hati yang keresahan. Bila rasa ingin menangis, pantai jugalah tempat dituju (sejadah tidak dilupakan). Melihat ombak datang dan pergi. Seperti memberi makna masalah dalam kehidupan pun begitu, datang dan pergi. Ada masanya, ombak yang datang besar dan tinggi. Risau bagaimanalah nasib para nelayan yang tengah mencari rezeki di lautan. Bertempur dengan ombak bukanlah perkara mudah. Sempat Eza titipkan doa mudahan selamat semua mereka pulang ke pangkuan keluarga membawa hasil tangkapan pada hari tersebut. 😇


Animated Photo kat atas ni merupakan hasil video yang kemudiannya Eza save dalam format GIF. Eza ambik video ini selepas aktiviti gotong royong bertiga dengan seorang lagi sahabat suami untuk membersihkan kawasan tempat letak perahu (Parking perauk padah orang Sarawak). Selesai kerja pembersihan melibatkan pemotongan rumput dan pencucian perahu yang hanya digunakan empat kali sahaja tahun ini, kami berdua menuju ke pantai tersebut. Jarak dengan berjalan kaki hanya dalam kira-kira 50 langkah. Dari pagi hingga berganjak tengahari akhirnya semua kerja tersebut selesai. Best jugak aktiviti macam ni, bantu suami. Bukan bantu sangat pun, lebih kepada teman suami. Ambil gambar, ambil video. Selain bantu sapu-sapu rumput sikit, sedia air minuman dan start enjin mesin rumput. Eza okay je lah start mesin rumput tu. Berkali-kali juga baru hidup enjin. HAHA. Paling penting, never ever give up. Buat je lah sampai jadi 😂!

Ok, gambar di atas merupakan percubaan Tutorial: How To Add Animated Photo Into Blog Entry. Terima kasih Blogger Wak Lat atas perkongsian tutorial atas pertanyaan Eza sendiri di ruangan komen entry beliau. Hasilnya, Eza berjaya! Alhamdulillah. Jika ada sesiapa yang berminat, dipersilakan untuk tekan link di atas untuk ke blog beliau ya. 

Sebenarnya, nak cerita pasal animated photo je. Tapi banyak pulak idea lain yang berkaitan. Moga ada manfaatnya. Sekarang ni masih musim tengkujuh. Janganlah pergi ke persisiran pantai ya. Bahaya jika angin kuat dan ombak besar. Jaga keselamatan diri sendiri ya!

Esok Eza masih kerja sampai 31 Disember. Korang yang dah cuti tu, Eza ucapkan selamat bercuti bersama keluarga tercinta. Jangan fikir hal kerja dah kecuali diperlukan 😆. Enjoy your holiday cikeboom cikeboom saudara saudari semua. 

Till then. 💕💕

Read More

About Me: The Author

Selasa, Disember 22, 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca sekalian. Terima kasih singgah blog Eza dengan senyuman. 

Mari mengenali pemilik blog ini yang menggunakan nama penanya sebagai Eza Boom Boom. Berusia 29 tahun pada tahun 2020. Berasal dari Utara Bumi Kenyalang, Sarawak. Mempunyai hobi membaca dan menanam sayuran di kebun belakang rumah. 

Menceburkan diri dalam dunia blogging bermula November 2020 sehingga kini. Mempunyai minat yang mendalam dalam bidang penulisan yang lebih santai dan bukan fiksyen. Blog ini lebih cenderung menceritakan mengenai gaya hidup penulis (lifestlye blogger) yang merangkumi pelbagai sudut kehidupan seperti motivasi, tips tanaman, tips blogging, pengalaman peribadi, ulasan-ulasan produk yang telah digunakan dan sebagainya. 

Dari aspek pendidikan, Eza Boom Boom memiliki Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran (Kepujian) Kelas Pertama. Beliau merupakan alumni Universiti Teknologi Mara (UiTM). Penglibatan aktif beliau pada zaman persekolahan tertumpu kepada pengucapan awam termasuklah bahas, syarahan agama dan pantun.

Kini, beliau sedang bertugas di sektor awam. Beliau merupakan part-time blogger yang mengisi masa lapangnya dengan menghasilkan sesebuah entry yang mencukupi syarat yang ditetapkannya sendiri iaitu informasi, menarik, infografik, penggunaan bahasa yang baik dan karya yang asli. 

Harapan beliau agar bakat penulisannya akan berkembang ke tahap yang lebih baik seterusnya mencapai impian sebagai seorang blogger yang berjaya suatu hari nanti. Beliau juga merupakan salah seorang penulis dalam kalangan penulis wanita Sarawak yang bakal menghasilkan sebuah buku pada tahun 2021. 

Sebarang pertanyaan lanjut mahupun kolaborasi review (ulasan produk), advertisement (iklan) dan advertorial, boleh hubungi Eza Boom Boom di alamat email ini ezaboomboom@gmail.com.

Kepada Allah yang selalu memberi ILHAM, alhamdulillah. 😍

Selamat maju jaya dan terus berjaya, Eza Boom Boom! Sekian, terima kasih. 

Read More

HADIAH SUAMI: XIOMI POCO X3 NFC 6GB RAM 128GB ROM

Ahad, Disember 20, 2020

Assalamualalaikum dan salam sejahtera para pembaca sekalian. Terima kasih singgah blog Eza Boom Boom dengan senyuman. 

Apa aktiviti korang seharian di hujung minggu ya? Mesti berehat bersama seisi keluarga bukan. Memang kebiasaannya begitu. Setelah penat membanting tulang dari Isnin sampai Jumaat. Mencari rezeki untuk keluarga, mana ada kerja yang senang kecuali curik tulang!

Yesterday, Eza ada program yang perlu dihadiri. Satu pagi dan satu lagi sebelah petang. Pagi Eza guna baju bertema merah, petang guna baju tema biru. By the way, kalau korang ada baca komen Eza kat blog korang dan perhati jam dalam 4.30 ke 5.00 pagi tu memang Eza ya. Bukan orang lain. HAHA. Awal Eza bangun setiap hari. Dah terbiasa kot mata ni. Time tu jugak la Eza buat draft post untuk new entry. Aman damai ya suasana pada hening-hening pagi. Husband Eza cakap kalau kita awal bangun, masa yang kita ada sehari tu lebih banyak untuk diluangkan kepada aktiviti yang bermanfaat. Lepas kahwin begitulah ya, dah jadi habit awal bangun di pagi hari. Sekian cerita part tu. HAHA. Hashtag #readersperlutahu 

So, selepas selesai program kedua Eza teruslah meneruskan perjalanan ke Mall untuk beli hadiah istimewa untuk husband tercinta. Of course lah dia ikut sekali pergi Mall 😆. Lama dah menabung untuk beli hadiah dia ni. Bukan apa, effort kena ada kan. Nak bagi orang hadiah ada syaratnya jugak tau. Pertama, kena bagi apa yang terbaik di mata kita. Kedua, bagi dengan seikhlas hati. Jika dua syarat ni ada, you're at the right track!



Ok, nak dijadikan cerita tajuk di atas adalah hadiah beliau. Betul, XIOMI POCO X3 NFC 6GB RAM 128GB ROM. Sebuah handphone baharu yang dibeli cash. Tak suka nak hutang kalau beli phone. Sebab tu pilih dan beli handphone dengan harga yang affordable. Husband dah latih untuk beli apa-apa aset/barangan di bawah RM10k, kami kena kumpul duit month by month, berjimat cermat amalan mulia. 

Untuk entry ini, Eza ceritakan serba sedikit spesifikasi handphone XIOMI POCO X3 NFC. Untuk review penuh, Eza akan post new entry selepas penggunaan sebulan. Kelebihan dan kekurangan (jika ada). 


Dengan harga RM1099. Telefon bimbit jenama XIOMI POCO X3 NFC 6GB RAM 128GB ROM yang dilancarkan pada 8 september 2020 memiliki kekuatan dan keistimewaannya yang tersendiri.

  • Saiz skrin - 6.67" (inches). Maksudnya skrinnya cukup luas ya, saujana mata memandang. 
  • Camera - 64MP (wide). Handphone ni for sure takda masalah mengenai camera. Cantik je gambar-gambar yang diambil. Sharpness, low light. Great!
  • 6GB RAM - Snapdragon 732G. 6GB RAM ini mencukupi untuk bertindak pantas. Jadi taklah lag or loading je memanjang. Lagipun snapdragon tu memang sesuai dengan individu kaki games macam husband Eza ni. Contohnya, bagi permainan MOBILE LEGEND. Dia cakap TAKDA MASALAH dan running smooth!
  • Battery - Li-Po 5160mAH (non-removable) dengan adanya fast charging 33W melalui USB-C. Penggunaan yang lama dan cas yang cepat. Ini yang diperlukan ya dalam sesebuah handphone tuan-tuan dan puan-puan. Renyah juga nak cas handphone memanjang, bawa powerbank. So, this one adalah spec yang eza titikberatkan jugak sebelum buat pembelian.
  • Storage - 128 GB. Bolehlah simpan gambar-gambar dan fail-fail kerja. Tak perlulah husband delete everyday benda yang tak penting dalam phone dia seperti sebelum ni. Tapi, whatsapp dari orang yang merapu dan merepek kena delete la. Sakit mata dan sakit hati. HAHA! Oh dude, your message is deserved to be deleted. 
  • Infrared port - YES. Oh yeah, bagi spec ni memang husband suka sangat. Dengan adanya infrared port ini anda boleh mengawal peralatan elektrik seperti televisyen, penghawa dingin, kipas dan termasuklah peralatan berkaitan jenama Xiomi dengan menggunakan phone ini saja. So dia senang nak control on off air con, on off televisyen. Mudah sangat!
So secara kesimpulannya, phone ni dalam kategori worth buying ya. Kami pun hanya golongan rakyat kategori marhaen sahaja dan pemilihan telefon adalah mengikut kemampuan kami. So, post ini adalah pandangan dan ulasan peribadi Eza dan suami setelah memiliki phone tersebut. Benda yang kita dah miliki, baru dapat review kan. 

Sekian dulu, cerita hari ni. Esok cerita lain pulak ya. 
Till then, kesayangan semua. 

Read More

Vector dan Doodle Eza Boom Boom

Selasa, Disember 15, 2020

Assalamualaikum semua. Apa khabar hari ni? Harap semuanya sentiasa bersemangat waja. Terima kasih kerana sudi singgah ke Blog Eza Boom Boom dengan senyuman. 😊

So, Eza nak borak mengenai kenangan lalu mengusik jiwa. Sebab setiap kenangan tu akan hilang kalau tidak disimpan sebaiknya. Biasalah kita manusia mudah lupa. Benda boleh simpan kita simpan. Oleh kerana itu, Eza letak di blog kesayangan ini kenangan manis buruan seluruh kerabat semut. Semut kan suka gula yang sifatnya manis!

Bila throwback atau #tikambelakang masa zaman blogging dulu, ada jugak dapat beberapa hadiah daripada rakan blogger. Eza dapat dua benda yang sifatnya sama iaitu gambar. Satu adalah vector. Satu lagi adalah doodle. Pemberian rakan blogger suatu masa dahulu. Dapat hadiah ni pun Eza happy sangat. So blessed actually merasai kasih sayang sesama blogger walaupun sekadar di alam maya. 

Prinsip Eza senang je, kita tak kenal orang tu kita kena bersangka baik. So kita kena fikir yang baik-baik pasal orang itu. Macam tu jugak dekat dunia blogging. Anggap aje la semua blogger baik-baik ya. Orang buat jahat dekat kita, barulah kita kata dia jahat. Betul dak?😏😒😞

PERTAMA ialah:


Vector ini dihadiahkan oleh Blogger Fiza. Boleh rujuk entry Fiza pada 26 Disember 2011, sembilan tahun lepas. Dapat hadiah sebab berjaya teka vector artis Lisa Surihani paling pantas. Sangat bermakna dan nostalgia ya hadiah ni. Gambar turun kelas pakai tudung warna merah jambu, baju kurung pun warna merah jambu tanpa bunga. POLOS! Tahun 2020 ni, baju warna pink pun tak ada. Alahai. By the way, korang boleh baca je entry tu dekat LINK ini. Terima kasih banyak awak, Blogger Fiza.

KEDUA ialah:


Doodle ini Eza dapat dari Blogger Cahaya Pencinta. Comel sangat doodle ni, dia sampai terangkan kenapa dan bagaimana pemilihan warna untuk doodle ini. Eza sangat menghargainya. Terima kasih banyak. Walaupun, blog dia macam tak aktif lagi tapi kenangan ini tetap manis sampai bila-bila. Boleh baca entry dia pada 03 Februari 2012 bersamaan lapan tahun yang lepas dekat LINK ini. 

Inilah cerita dia mengenai macam mana dia describe Eza sebagai blogger. Antara sedutannya adalah:

Last but not least, dua gambar ini antara tinggalan blog Eza yang terdahulu. Eza memilih untuk diletakkan semula di dalam blog ini untuk simpanan diri sendiri. Setiap kenangan manis itu bisa mengukir senyuman yang cukup indah. Bahagia. Pandanglah semua benda dengan penuh kesyukuran, dari itulah kita akan merasai nikmatnya kasih sayang kurnia Allah. 

Terima kasih sangat-sangat. Alhamdulillah. 😇

Till then. 💕

Read More

DARI BLOGSPOT KE DOT COM

Ahad, Disember 13, 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua warga pembaca sekalian walau di mana anda berada. Terima kasih singgah ke blog ini dengan senyuman. 

Ada sesiapa tak perasan pertukaran link baru ke blog Eza. Ke blog Eza ya bukan ke hati awak. Cia cia cia!

Ok sebelum ini, link blog Eza adalah:

http://paejahbebels.blogspot.com

Sekarang, blog Eza telah mengalami penghijrahan drastik kepada:

https://www.ezaboomboom.com

Orang kata, anjakan paradigma. Guna perkataan jargon pulak. Tak adalah. Eza just suka nak ber-dot-com sebab Eza memang nak serius berblogging. Dan Eza harap blog ini malar segar hingga ke 10 tahun dan ke 20 tahun akan datang. Minat Eza memang dalam penulisan kreatif. Jadi Eza rasa Eza tak patut nak bazirkan bakat yang diberikan oleh Allah. Dan macam selalu Eza tekankan, Eza harap setiap tulisan itu akan menjadi sesuatu yang bermanfaat walaupun sedikit. Kalau korang dapat banyak manfaat lagilah Alhamdulillah. 

Eza beli domain blog Eza ni daripada NetKL Network. Lepas tu, ada sahabat blogger Sii Nurul bantu Eza untuk atur setting. Ada problem sikit semalam, Eza minta tolong lagi dekat NetKL Network dekat Facebook mereka. So, settlelah urusan membeli domain untuk blog kesayangan Eza ni semalam, pada tarikh twelve twelve twenty twenty (12.12.2020). Happy me!

Untuk pengetahuan korang, blog Eza ni bermula dari zero. Even dulu memang kenal secara maya blogger Fiza dan Uncle Gedek. Excited bukan main bila dapat tahu, mereka masih lagi blogging. Serius happy sangat! Zaman 10 tahun lepas masa masih ambik diploma. Then, time degree dah deactivated/deleted blog. Rindu old times yang cerita-cerita pasal pergi travelling bajet guna hasil berjimat PTPTN. 

Awal nak bagitahu, jangan tanya apa kelebihan ada domain sendiri. Eza kena study dan experience sendiri dulu benda ni, baru dapat share. Eza jenis tak dapat reka cerita yang Eza tak tahu. Nerdnya kamu ni Eza! One fine day, I will share about it to you guys bila dah celik minda sikit pasal ni. 


To dear self, what should you do when you need to choose between two options?

Should I buy it?

or 

Should I not?

If it's still in your mind, it is worth taking risk. 
That's the reason why I bought this domain.


Thank you for reading guys!

Read More

#Ezajoin - "Giveaway by Rasyidahsheresimpleblog"

Jumaat, Disember 11, 2020

 Assalamualaikum dan hye reader semua 😍

Eza join lagi Giveaway rakan blogger. Jemput join sekali. Syarat pun mudah je. Apa tunggu lagi, klik je banner bawah ni okay. 

Till then,

Terima kasih sudi singgah blog Eza 💕

Read More

EZA JOIN - "SAYANG GIVEAWAY BY SYEEDA SANIEY"

Khamis, Disember 10, 2020

 Assalamualaikum dan hai semua saudara saudari pembaca blog Eza..

Malam ini Eza tertarik nak join segmen rakan blogger ya. Sangat simple. So, entry Eza yang ini pun akan pendek jugak la ya. Jika rakan-rakan blogger yang lain nak join, klik saja banner di bawah. 

Sekian, terima kasih. 

Read More

Laptop buat hal!

Selasa, Disember 08, 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. 😁😁😁

Apa khabar korang? Dua hari Eza bercuti tak ada post baru. Hari Ahad, sibuk dengan aktiviti keluarga. Macam biasa Isnin Eza memang selalunya agak mencabar dengan urusan kerja ya. 

Nak dijadikan cerita, Eza dah tekad sampai pasang niat tau nak blogging sungguh-sungguh supaya one day jadi blogger yang berjaya. Untuk tujuan itu, peralatan seperti laptop contohnya perlulah berada dalam keadaan yang tip top. Untuk pengetahuan semua, laptop ni Eza beli masa masih kerja kontrak dekat sebuah jabatan pada tahun 2014. Abah yang teman beli pada masa itu. Kalau tak silap harga laptop ini tak mahal sangat la sebab gaji time tu gaji harian sahaja. Bawah RM2k. Oleh kerana harganya sedemikian, prestasi pun seperti yang dijangka. Agak lambat nak start semua benda. Nak tunggu loading.. Boleh sidai baju dulu. Laptop masih pusing-pusing loading.. 

Macam lirik lagu Didi and Friends, 

"Tayar bas berpusing-pusing, tayar bas berpusing-pusing, sepanjang hari..... "

Oleh kerana perkara ini sangat menguji kesabaran jiwa raga, so Eza pun upgradelah kepada Solid State Drives (SSD) 2.5" 240GB dengan bayaran termasuk upah perkhidmatan pemasangan adalah RM210. Hasilnya, memang sangat laju ya. Ujian kesabaran Eza itu dengan rasminya berakhir. Dengan duit, boleh settle 😅😅😅.

NAMUN...

Masalah lain pulak yang timbul apabila laptop Eza tak mengeluarkan bunyi langsung 😡😡💣💣. Padahal sebelum hantar ke kedai komputer bukan main Eza layan youtube menyanyi riang. Laptop Eza hanya akan berbunyi apabila disambung dengan wayar speaker, earphone/headphone, bluetooth speaker SAHAJA. So, agak kurang berpuas hatilah perasaanku ini. Dengar pulak kena tambah bayaran kalau nak ganti kabel kecik yang berkemungkinan penyebab faulty. Memang baran ya Eza petang tu ditambah pula angin pun tak begitu baik seiring cuaca asyik nak hujan je menangisi bumi bertemankan angin kencang dan kilat sambung menyambung (Wah kemain kau Eza, main sambung je ayat berbaur emosi dengan cuaca! 😂)

Sekarang ini, Eza dalam proses nak try sound installer (betul ke ni eh?) yang bersesuaian dengan laptop Eza setelah mendapat khidmat nasihat kawan Eza yang bertugas di Unit ICT. HAHA. Dia cakap kena try and error. So, Eza akan try sampai jadik (Mampu ke?). Cara-cara yang ada dekat Google mahupun Youtube untuk pulihkan sound laptop, Eza dah cuba berulang kali. Dan berulang kali itu jugalah GAGAL 💔💔💔. 

Eza rasa kalau seminggu ni tak bagus jugak, bayar je lah lagi untuk repair. Rasa tak sempurna pulak laptop ni tanpa suara/bunyi. Please remind diri sendiri ya Eza, "Duit boleh cari". Hasutan betul ya ayat tu. Korang kena faham, ini namanya sesi luahan. HAHA. 



Begitulah kisahnya, point Eza sebenarnya ada tiga je:
  1. Tak semua yang kita rancang tu semuanya akan menjadi. Kita hanya mampu merancang, Allah jua yang menentukannya. 
  2. Nak lajukan laptop, tukar la kepada SSD 2.5" terpulang berapa storage yang korang nak. Eza fikir banyak kali, Eza just perlu dalam 240GB. 
  3. Usahalah dengan apa cara sekalipun, kalau dah penat mencuba baru give up. Hantar je lah laptop ni ke kedai tu semula. Selesai masalah 😅. 
Korang yang sentiasa sudi baca blog ini, Eza ucapkan terima kasih daun keladi. 💋💕
Read More

TIPS BLOGGING: BLOGWALKING KE SANA KE SINI

Sabtu, Disember 05, 2020

 Assalamualaikum dan salam berhujung minggu. 

Apa khabar kawan-kawan blogger sekalian? 4 hari Eza tak update apa-apa new post ya. Previous post adalah 1 Disember. Apa tidaknya, memang keletihan dengan tugasan di siang hari. Minggu yang agak mencabar sampaikan balik rumah pun tidur awal before jam 9.00 malam. Letih sungguh ya otak berfikir. Namun hari ini, itu semua tolak sahaja ketepi, kita fikirkan semula Isnin depan. 

Kerja takkan selesai selagi kita masih dalam perkhidmatan. Jadi, hadapi sahaja dengan senyuman. Melihat ragam orang di tempat kerja, caca marba. Ada yang boleh dicontohi, ada yang boleh dielakkan, ada yang merisaukan. Itulah kehidupan kan. Tidak dijanjikan bulan bintang jatuh ke riba. Maka, berusahalah dengan gigih untuk rezeki yang lebih diberkati. 

Ok, panjang sungguh Eza bebel sebab tak berblogging lebih 3 hari. Haha! Itu memang hakikat ya. Eza tak rajin mana nak cerita hal kerja kat blog ni. Tapi mana yang dapat diambil iktibar, dipersilakan ya. 

Kita kembali ke Sri Pentasss.. #tiberrrr 😂😂😂

____________________________________________

BLOGWALKING merupakan gabungan perkataan BLOG dan WALKING. Definisi blogwalking adalah kita berkunjung/melawat/singgah blog orang lain. Biasanya, aktiviti blogwalking akan melibatkan blog yang tersenarai dalam bloglist atau reading list kita. Biasanya Eza berkesempatan untuk melakukan blogwalking semasa hujung minggu atau hari-hari cuti riang ria. Pendeknya, bukan semasa hari bekerja. My first trial untuk ber-blogwalking semasa working days menemui KEGAGALAN. Apa tidaknya, awal sangat mata mengantuk. Zzzz.. 😴😴😴

Aktiviti blogwalking mempunyai kepentingan/kelebihannya tersendiri:

  • Melatih diri untuk menjadi pembaca setia (loyal reader). Selalunya orang-orang loyal ini akan disayangi 😉😉😉. Sekaligus, blog kita pun akan selalu dilawati. 
  • Memupuk minat membaca pelbagai jenis genre bacaan. Setiap blog mempunyai identiti tersendiri meliputi cara penulisan, gaya bahasa, gaya penceritaan dan sebagainya. Terdapat kepelbagaian blog seperti masakan, informasi, gaya hidup dan sebagainya. Blog Eza ini macam biasalah, janjiku bahagia sahaja 😆😆😆.
  • Pencambahan idea dan penambahbaikan blog. Kita akan dapat idea-idea malar segar bila melawat ke blog yang sudah lama bertapak atau kata lainnya blogger berpengalaman. Dari situ, kita akan dapat menghasilkan suatu post yang berkualiti. Dari penambahbaikan pula, kita boleh menilai kesesuaian sesuatu gadget untuk diletak atau dibuang melalui aktiviti blogwalking ini. 
  • Beri sokongan kepada rakan bloggers yang lain. Biasakan diri untuk meninggalkan jejak seperti di ruangan komen dan shoutbox bagi tujuan interaksi. Kita juga boleh menzahirkan sokongan melalui penyertaan Segmen/Contest/Giveaway anjuran bloggers lain. Sokongan antara satu sama lain adalah penting ya adik, abang dan kakak. 
  • Berupaya untuk meningkatkan followers blog. Orang suka blog kita, orang akan follow. Orang tak sudi follow apakan daya. Jangan sekali-kali paksa kecuali suami sendirik 😜😜😜. HAHA.

Selesailah sudah lima kelebihan dan kepentingan BLOGWAKLING yang Eza boleh kongsikan dengan pakej infografik sekali. Kalau memanjang je kita update post kita tanpa beramah mesra dengan blogger lain, macam syok sendiri pulak ya. Kita dalam sebuah komuniti alam maya ini, kita memerlukan orang lain untuk menceriakan kehidupan yang begitu banyak pancarobanya. Ecewah!

Penulisan Eza dalam blogging ini, Eza sedaya upaya untuk menulis perkara yang bermanfaat walaupun sedikit. Semoga pembacaan korang di blog ini mendapatkan ilmu baharu dan perkongsian yang bermakna. 

Selamat berhujung minggu. 
Eza nak start jalan-jalan ke blog korang.
Salam kenalan dan salam ukhuwah fillah abadan abada. 

Read More

HORMAT itu mahal harganya

Selasa, Disember 01, 2020

Assalamualaikum semua. Salam sejahtera warga pembaca sekalian. Hari ini hari pertama bulan Disember. Tinggal 30 hari lagi untuk melangkah ke tahun baharu 2021. Tahun yang mempunyai seribu satu cerita yang sukar diungkapkan dengan kata-kata. 

Menyentuh mengenai nilai HORMAT. Kami suami isteri bertugas dalam satu jabatan yang sama tetapi berlainan unit. Jadi, hal-hal kerja yang melibatkan kedua belah pihak senang sampai ke telinga masing-masing. Urusan kerja perlu dilaksanakan dengan professional dan sedaya upaya tidak melibatkan emosi yang berlebihan. 

One day, husband said to me.. "Saya respect dengan cara awak bekerja. Even masih baru dalam perkhidmatan (almost 5 years), tapi cara awak bekerja boleh dijadikan contoh. Tak curi tulang dan sebagainya. Saya percaya bila awak ada rezeki naik pangkat nanti, awak akan jadi ketua yang baik." 😭😭 (Masa dengar ini Eza cool je, dalam hati sebaknya)

Sebenarnya, kata-kata husband itu amat menyentuh hati Eza. Dia nampak macam tak kisah pun tetapi seorang yang memerhati. Perasaan terharu macam menang anugerah. Sebak pun ada. Bagusnya penilaiannya di mata yang tersayang, semoga begitu juga di mata Tuhan. Selama ini, memang cakap kat diri sendiri "whatever you do, do the best you can do!" 😃

Apa yang Eza nak sampaikan sebenarnya, tak kira kita baru masuk kerja atau sudah bergelar senior buatlah sesuatu dengan terbaik. Walaupun mungkin tidak terbaik untuk orang lain, memadai terbaik untuk diri sendiri. Sampai satu masa, kita rasa bahagia dengan pekerjaan yang kita lakukan. 

Hormat ini mahal harganya. Tak semestinya kita pangkat tinggi orang akan hormat kita. Orang tak akan pandang pangkat pun kalau awak kerja aniaya orang, teriak orang sana sini. Jaga etika bekerja semasa di tempat kerja. Hal kerja, kerja. Hal peribadi tolak tepi, bawaklah hal peribadi tu dekat tepi laut semasa bersantai bersama keluarga. 

Secara jujurnya, Eza sangat respect dengan orang bersungguh kerja. Bukan depan je baik, rajin dan segala sifat positif ditonjolkan secara jelas. Tetapi, jadilah diri sendiri. Semampunya awak, seadanya awak. Jadilah diri awak yang sebenar. Sebabnya, kalau lakonan semata-mata, takut awak penat dengan lakonan sendiri. 

Pekerjaan yang baik adalah rezeki yang berkat. Buatlah dengan seikhlas hati. Gaji kecil tidak mengapa, yang penting mencukupi untuk keluarga. Bila gaji besar pula pastikan sumbernya dari yang halal sahaja dan tiada ketirisan di mana-mana. 

Menghormati dan dihormati adalah perkataan yang berbeza. Raihlah nilai hormat dengan amanah serta rasa tanggungjawab kepada diri sendiri, unit, jabatan, dan organisasi. 

Sekian dulu dari Eza 💕.

Ada flu sikit, semoga disegerakan kesembuhan.

Wassalam. 

Read More

PENANGGUHAN URUS NIAGA ASB DAN ASN 2020/2021

Isnin, November 30, 2020

Hai semua. Hari ini hari terakhir Bulan November 2020. Hari Isnin pulak tu. Isnin Eza memang selalu busy sebab time ni la nak catch up balik semua benda yang telah terjadi dan akan terjadi yang memerlukan tindakan segera. Isnin yang penat, tapi biasalah tu. Eza sempat blogwalking mana yang sempat je lah tadi. 😄

SAVE THE DATE YA.

Okay kita berbalik semula ke tajuk kita iaitu Penangguhan Urus Niaga bagi Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Amanah Saham Nasional (ASN). 

Tarikh-tarikh penting adalah:

22 Disember 2020 - 3 Januari 2021 ☝

Tempoh penangguhan urus niaga. Time ini jangan pulak nak masuk dan keluar duit ya. Kena sabar dan tunggu dengan berhemah. Mereka nak kira duit tu berbillion-billion. Kita bagi mereka masa ya. 

4 Januari 2020 ✌

Pembukaan semula urus niaga. Masa ini barulah korang boleh pergi pejabat ASNB yang berdekatan. Maklumlah dividen keluar. Entah berapa ya kita akan dapat tahun ini? Semoga percentagenya tidak begitu mengecewakan. 

Eza memang menyimpan di ASB everymonth tanpa gagal. Guna je auto labur, senang dan pantas transaksi yang dibuat. 

Bila dunia kini diduga dengan pandemik, sentiasalah beringat akan tabungan di hari kemudian. Ramai yang susah mencari sesuap nasi demi kelangsungan hidup. Bagi kita yang mempunyai kerjaya, beringatlah sebelum terlambat. Wujudkan simpanan dan ingatlah masa depan bukan perkara yang boleh dijangka. 

We should save money. Jimat okay!

Read More

THROWBACK KOLEKSI HEADER BLOG DAHULU

Ahad, November 29, 2020

 Assalamualaikum dan hai semua. 😊

Entry malam ini mengenai kenangan blog Eza dulu-dulu. Kita mengimbau kembali pada tahun 2011. Masa ni Eza masih study diploma dekat UiTM dihatiku 😉. Header blog penting bagi Eza sebab ianya merupakan pandangan pertama (first impression) pembaca kepada pemilik blog. 

Nak dijadikan cerita, banyak kali jugak la Eza tukar-tukar header pada zaman itu. Dari tema warna oren ke hitam putih dan sebagainya. Dalam dunia blogging ni kena berani try and error. Sebab Eza rasa takda orang kisah pun design blog kita macam mana, yang paling utama sejuk mata kita sendiri yang memandangnya 👀. Setuju tak?

Eza felt very thankful kepada blogger yang sangat baik hati pada ketika itu sehingga sudi design header blog Eza secara percuma mahupun berbayar. Semuanya Eza kenang hingga ke tahun 2020 dan insyaAllah selamanya 😊.


Pertama [1]:

Terima kasih kepada blogger Geekzster's world atas header free ini.

Kedua [2]:


Terima kasih kepada blogger Nurulain1101 atas design header ini. 


Ketiga [3]:

Header ketiga ni Eza dah tak ingat siapa yang tolong buatkan. Haha, dulu muda remaja suka buat DUCK FACE 😂😂😂. Well, dulu kini dan selamanya memang kena confident ya walaupun segan jugak dibuatnya 👀. 

Namun, semua ini adalah kenangan. Kenangan yang begitu bermakna. Tidak semua kenangan perlu dilupakan. Ada pahit dan ada yang manis. Kenangan pahit kita kena belajar melepaskan perlahan-lahan dan bersikap memaafkan. Manakala, kenangan manis hendaklah selalu dipupuk agar sentiasa segar diingatan. 

Terima kasih yang sudi follow blog Eza ini. Semoga bersemai silaturrahim sampai bila-bila 😍😍😍.

Stay safe stay healthy you all💙💚💛💜💓

Read More

Eza join SEGMEN: Pencarian Bloglist By Izatie Salim

Assalaamualaikum dan hai semua. 

Tengah buat apa tu? Blog-walking ke? Kalau ada yang sesat ke blog Eza ni, selamat datang ya. Eza sentiasa mengalu-alukan kedatangan kawan blogger yang lain ke kebun blogging Eza ni. 

Ok, hari ini Eza nak join satu segmen. Katanya nak cari bloglist. Apa lagi, Eza terus berminat nak join. Memang hasrat dan harapan Eza nak berblogging semula ini untuk ramaikan rakan bloggers dan nak buat apa yang Eza suka. Contohnya membebel dekat blog ini. Agitcheew.

Click LINK ini kalau nak join sama.

Bloglist ini ada beberapa manfaatnya:

  1. Kita senang nak melawat blog yang ada dekat bloglist kita
  2. Kita bantu rakan bloggers naikkan traffik blog dia
  3. Merapatkan silaturrahim sesama bloggers
  4. Tambah followers sekaligus tambah kawan-kawan di alam maya
  5. Salah satu cara sokongan kita kepada rakan bloggers

So korang, jemputlah join sekali segmen ini. Masa kita dilanda pandemik COVID-19 ni, elok kita luangkan masa dengan aktiviti yang berfaedah. Jom la kita meriahkan semula arena blogging ni. 

Salam kenalan dari Eza.
Sayang selalu.


Read More