Showing posts with label Blogger Sarawak. Show all posts
Showing posts with label Blogger Sarawak. Show all posts

Birthday Giveaway by Eksplorasilea #EzaJoin

Friday, March 05, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca sekalian. Hari ini Eza luangkan masa untuk join giveaway daripada salah seorang rakan blogger. Tarikh tutup 22 Mac nanti tau. Lama lagi, tapi tak apa kan join awal-awal ni. 

Syarat-syaratnya adalah:

Follow dua blog : Done 👍

Subscribe Youtube Channel: Done 👍

Copy paste banner Giveaway: Done 👍

Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen: Done 👍

Hadiahnya, tersenarai dalam bloglist beliau dan wang tunai. Menarik bukan? Jom la join sekali. Korang click je banner tu ya. 

Sekian dahulu. Bye!

Read More

Hello March. Third month of the year!

Tuesday, March 02, 2021

Selamat datang ke bulan Mac 2021. Sekejabnya dah bulan ketiga dalam tahun ini. Cepatnya masa berlalu. Dalam kalendar Islam, kita dah masuk bulan Rejab. Lepas Rejab, Syaaban dan seterusnya Ramadhan. Petanda kita tak lama lagi nak puasa. Kawan-kawan yang muslimah, dah habis ganti puasa tak tu? Siapa yang belum tu, cepat-cepatlah ganti eh. Masa tak menunggu kita. 


Minggu ni macam mood ke laut sikit. Entah rasa sedih sangat. Emosi terganggu. Ada beberapa pemergian kawan-kawan sama tempat kerja. Sebak. Tak tahu nak gambarkan perasaan ini. Dalam masa terdekat jugak, sahabat baik Eza kehilangan ayah kesayangan beliau. Ya Allah, maaf tau awak. Belum dapat telefon awak dalam masa terdekat. Teringat kat awak pun, berkolam air mata saya. Awak sabar ya, awak kuat kan. Saya sayang kat awak tau. Allah sayang kat awak. Semoga roh rakan dan arwah ayah sahabat Eza ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman dan beramal soleh. Mohon kawan-kawan sedekahkan Al-Fatihah buat mereka yang telah meninggalkan kita. Moga Allah sentiasa pelihara kita untuk membuat kebaikan kepada semua orang.


Homesick juga. Rindu sangat dengan mama babah. Lama sangat dah tak balik. Dengar suara hanya di telefon, weekend hari tu video call. Ya Allah, rindunya. Sumpah sangat rindu. Benda yang paling Eza syukuri sebab mama abah Eza baik sangat. Selalu doakan, selalu cerita benda yang baik-baik, suka sebut yang baik-baik supaya Eza tak sedih. 

Lepas tu, tengok patient sakit dalam hati selalu cakap kesian pakcik ni, kesian makcik ni, kesian adik ni. Ada yang berkerusi roda. Ada yang kudung. Bergenang lagi air mata. Hati tisu betul kamu ya Eza. Entahlah. Moga pulih perasaan yang sayu-sayu ni. Bantu Eza, ya Allah. 

By the way, pencapaian blog Eza bulan Februari adalah 64% dengan penghasilan entry blog sebanyak 18 entries sahaja. Prestasi menurun dari bulan Januari ya. Tak apalah. InsyaAllah bulan ni nak post entry best-best. Masuk bulan ketiga ada blog Eza Boom Boom ni. Muda lagi usianya. Harap sangat memberi manfaat kepada pembaca. 

Itu sahaja cerita hari ni. Korang jaga diri baik-baik tau. Bye!
Read More

[TQ Post #4] - Terima Hadiah Dari Rakan Blogger

Saturday, February 27, 2021

Assalamualaikum semua dan salam berhujung minggu. Entry kali ini penghargaan untuk rakan blogger lagi. Alhamdulillah kebelakangan ni ada rezeki menang segmen. Salah satunya segmen yang satu ni. Hadiahnya berbentuk intangible, bukan fizikal. Tapi bagi Eza intangible ke tangible ke, hadiah tetap hadiah. Orang doa kita baik-baik pun satu hadiah jugak kan. Alhamdulillah. 

Hari tu Eza ada join segmen tau. Boleh baca ENTRI ni untuk tengok entry penyertaan Eza. Mudah sangat syaratnya, so cepat je Eza join. 

Ini pula ENTRI Pengumuman Pemenang dari blogger penganjur. Jom la usha tengok Eza pemenang yang ke berapa? Alhamdulillah. Pemenang dipilih melalui random generator. So memang ada tuah Eza ya di segmen tersebut untuk tersenarai dalam bloglist kedua blogger Adinda Baizura Mazlan. Jom la singgah blog dia dan follow terus eh. Support each other kan adalah amalan mulia. 

Eza rasa Eza pun nak wujudkan bloglist kedua untuk blogger yang selalu drop comment kat blog Eza tanda penghargaan dan terima kasih. Thank you sangat tau. Dengan harapan ianya akan memudahkan Eza melawat blog blogger lain atau bahasa blog dipanggil blogwalking. Singkatannya, we called as BW. Even korang tak tahu bila la Eza nak marathon kat blog korang, korang tetap tinggalkan komen. Sabar sekejab ya, nanti sampai jugak Eza ke blog korang. InsyaAllah. 

Sekian sahaja dahulu entry Eza petang ni. Malam sikit Eza menaip lagi entry baharu. Santai berhujung minggu bersama seisi keluarga. 

Read More

TIPS BLOGGING: 11 CHECKLIST PENGANJURAN SEGMEN/GIVEAWAY/CONTEST

Tuesday, February 16, 2021

Hari ni Eza nak share salah satu tips blogging iaitu checklist penganjuran Segmen/Giveaway/Contest dan yang sewaktu dengannya terutama di blog. Penganjuran aktiviti bagi rakan-rakan bloggers jugak antara usaha dalam mengeratkan silaturrahim dalam kalangan blogger selain dapat meningkatkan traffik blog. Pada masa yang sama, amalan murni seperti memberi dan menerima hadiah juga terlibat dalam aktiviti ini. Bagi penganjur/pemberi hadiah akan lebih gembira apabila berkongsi rezeki. Manakala, penerima hadiah pula mensyukuri rezeki yang diterima. Rezeki ni kita tak boleh nak agak. Ada rezeki, Alhamdulillah. Terutamanya jika penganjur menggunakan kaedah ala-ala cabutan bertuah atau menggunakan random generator. Itulah nenek moyang kita ada menyebut, "Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia Allah sahaja yang tahu".

Checklist ni dalam bahasa melayunya adalah Senarai Semak. So, bolehlah kiranya dijadikan sebagai panduan bersama. Ini untuk rujukan sendiri sebenarnya. Tahun lepas dengan penganjuran segmen secara solo, Eza detect beberapa kelemahan dan kekurangan. Life is about learning process, right? Eza harap perkongsian ini ada manfaatnya kepada blogger-blogger yang belum pernah menganjurkan apa-apa Segmen/Giveaway/Contest dan sebagainya. Blog berbeza sedikit dengan sosial media lain seperti twitter yang memang aktif buat Segmen/Giveaway/Contest. Rasanya hari-hari ada je yang anjur benda tu semua. Retweet, follow, komen, siap! Ini perkongsian serba sedikit mengenai dunia twitter. 

Jom kita ambil tahu 11 [SEBELAS] CHECKLIST bagi penganjuran Segmen/Giveaway/Contest. Let's check it out:

  1. Nama Segmen/Giveaway/Contest - Nama ni penting bagi menarik minat rakan blogger untuk menyertai aktiviti yang kita anjurkan. Sekaligus bertindak sebagai platform agar blog kita lebih dikenali. Sangat digalakkan meletakkan sekali nama blog. Selalunya kalau Eza lupa nak bookmark sesuatu segmen yang Eza nak join, sekurang-kurangnya Eza akan ingat nama blog penganjur. Nama nak panjang ke pendek, terpulanglah. Sebab NAMA itu nanti yang menjadi title di entry-entry peserta. Contoh nama: SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST LETOPS BY EZA BOOM BOOM
  2. Objektif penganjuran - Setiap benda yang kita lakukan mesti ada tujuan dan matlamat yang ingin dicapai. Contohnya, mencari bloglist blog. Jadi segmen tersebut mempunyai tujuannya untuk mencari senarai blog yang hendak diletakan pada bloglist di sidebar. Ada juga objektif yang dinyatakan secara umum seperti bagi memeriahkan dunia blogging. Ini juga salah satu contoh objektif. Objektif yang tercapai akan menjadi kayu pengukur selepas selesainya sesuatu aktiviti tersebut. 
  3. Syarat Penyertaan - Kebiasaan syarat asas yang diletakkan adalah seperti follow blog, letak nama segmen dan banner disediakan penganjur serta tinggalkan link penyertaan di ruangan komen entry penganjuran. Syarat ini mesti dipatuhi agar peserta yang gagal mengikuti syarat ditetapkan boleh disqualified, penyertaan peserta itu boleh dibatalkan. 
  4. Tempoh masa penganjuran - Pendapat peribadi Eza, paling lama adalah dua minggu. Tapi terpulanglah kepada korang jugak. Semakin lama tempoh penganjuran, selagi itulah kita ada komitmen hendak dijaga. Jika dapat bagi komitmen yang terbaik, should be no problem. Masa tamat pun kena maklumkan sekali. Nak letak detail, bubuh sekali dengan jam berapa. Contohnya, tarikh tutup penyertaan adalah pada 16 Februari 2021 pada jam 8.00 malam. 
  5. Hadiah - Ini adalah pilihan. Nak bagi hadiah ataupun tidak. Tengok bajet yang korang ada. Contoh hadiah adalah barang-barang, wang tunai, vouchers, pemilihan blog yang terpilih jadi bloglist dan sebagainya. Jika rajin nak pergi pos barang, boleh tawarkan hadiah berupa barang-barang fizikal. Nak cepat settle, hadiah wang tunai. Zup zap transfer thru online banking. Settle. Hadiah ni selagi tak sampai ke tangan pemenang, selagi tu lah duk tak senang hati. 
  6. Banner Segmen/Giveaway/Contest - Banner ni penting untuk inform everything. Put all the information in one picture. Masuk la nama segmen, tempoh penganjuran, hadiah, syarat. Semua buh saja. Lagi padat lagi bagus. Nak buat banner segmen, senang sahaja ya. Boleh try aplikasi CANVA. Pantas dan cantik!
  7. Entry Senarai Peserta - Buat satu entry untuk menyenaraikan semua peserta yang menyertai aktiviti kita. Boleh update secara daily atau weekly, ikut kesesuaian masa korang. Fungsi senarai ni untuk semak in case ada penyertaan yang tercicir. So peserta yang dah join pun boleh detect, "Eh eh mana link blog saya, saya kan dah hantar link".  Boleh rujuk contoh di SINI.
  8. Maklum Balas kepada peserta yang menyertai - Tinggalkan komen dekat entry penyertaan peserta. Contohnya, "Terima kasih atas penyertaan Cik Boom Boom dalam Segmen Cikeboom Cikeboom, Cik adalah peserta yang ke-20. Happy blogging ya". So, peserta akan rasa dihargai dan maklum bahawa penyertaan mereka telah diterima oleh pihak penganjur. 
  9. Entry Tamat - Entry ini bertujuan untuk mengumumkan segmen/giveaway/contest telah tamat. Jadi sebarang penyertaan selepas tamat tempoh aktiviti tidak akan dilayan sama sekali. Dekat entry inilah korang akan bagitahu bila agaknya pemenang akan diumumkan. Jika entry tamat sudah posted, korang take your time untuk godek-godek balik entry peserta mengikut syarat ditetapkan dan buat shorlisted. Entry ni boleh je buat awal dan schedule kan mengikut masa tamat yang korang tetapkan.
  10. Entry Pengumuman Pemenang - Ini pun memerlukan satu entry bagi memaklumkan para pemenang yang telah berjaya. Mohon para peserta email maklumat yang diperlukan seperti nama penuh, alamat, nombor telefon atau nombor akaun bank jika memerlukan transaksi bank. In case aktiviti yang korang anjurkan takda pemenang mahupun pengalah, takda entry ni pun tak apa. Dalam entry ini korang zahirkan juga penghargaan kepada semua peserta dan sponsor (jika ada) atas kerjasama yang diberikan. Budi bahasa kan amalan mulia. 
  11. Maklum Balas kepada Pemenang - Bear in mind, setiap blogger ada masanya sendiri. Ada yang online weekend je, ada yang check blog tiga kali seminggu je. Oleh itu, penting bagi pihak penganjur untuk meninggalkan komen di entry penyertaan untuk memberitahu perkhabaran berita gembira mengenai kemenangan saudara/saudari tersebut. Jika dalam seminggu belum ada feedback lagi dari pemenang, usahakan untuk mencari info contact yang ada kat blog mereka. Sedaya upaya to reach them by email, phone or social media. Ini namanya, courtesy
Sekian sahaja perkongsian Eza mengenai 11 checklist penganjuran Segmen/Giveaway/Contest. Eza tak ada pengalaman luas beribu batu pun. Cuma nanti Eza boleh jadikan sebagai rujukan sendiri. Memang panjang entry ni kan. Suka je nak type explain panjang-panjang, dua malam baru siap. HAHA. Semoga bermanfaat ya. 

Eza doakan andai kata korang anjurkan sebarang Segmen/Giveaway/Contest, semoga dipermudahkan segala urusan dan berjaya mencapai objektif yang diimpikan. Selamat maju jaya! Happy blogging!
Read More

Long Weekend - Tiga Hari Di Bulan Februari 2021

Sunday, February 14, 2021

 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Gelaran long weekend diperolehi sekiranya dalam sesuatu minggu tersebut ada Public Holiday atau Cuti Umum pada Jumaat ataupun Isnin. Bagi bulan Februari ini, Public Holiday atau Cuti Umum  jatuh pada tarikh 12 dan 13 Februari 2021 iaitu Jumaat dan Sabtu. Tambah hari Ahad, dapatlah long weekend itu. Bestnya hidup tiga hari weekend. Memang detik yang paling Eza tunggu-tunggu memandang rezeki untuk Work From Home (WFH) belum ada lagi. Jadi, nikmat rehat itu sangat dihargai sepenuh jiwa raga. Banyak benda boleh settle di rumah ni seperti kemas dapur, restock barang rumah, cuci cadar, tuala dan banyak lagi lah. Nampaknya aktiviti berkebun ditunda dahulu kerana cuaca kurang mengizinkan. Tengok tanaman yang ada pokok roselle sahaja yang membuahkan hasil selain pokok cili sepohon. Sedih sungguh ya. Next week la nak baja pokok tu semua, kemungkinan kurang kasih sayang 😢. 

Rehat tiga hari ni bagi Eza sangat best. Santai badan dan minda. Umur dah meningkat ni, selalu pula beli minyak angin, lenguh-lenguh badan. Blog pun meriah je updatenya. Eza selalu akan support aktiviti blogger lain yang anjurkan segmen, giveaway, contest dan sebagainya jika diizinkan waktu dan kesempatan. Selain itu, Eza juga aktif di Instagram dan Twitter. Facebook ada jugak, tapi tak reti nak aktif macam mana. HAHA. Lain kali lah share ya kalau followers or friends dah banyak sikit. Segan Eza dibuatnya. In case korang scroll media sosial dan jumpa account Eza, dipersilakan je follow dan add friend. No problem 👌.

Walaupun boleh dikatakan berehat selama tiga hari ni, Eza ada je semak-semak email untuk urusan kerja. Mana yang dapat settle segera, dapatlah Eza siapkan. Mana yang tak terdaya otak ini berfikir, Eza fikir esok lah ya. Haa, Eza ada sesi perkongsian atas talian sebenarnya. Slide tak ready lagi ni. Nervous la pulak nak bercakap ni. Tengok mood esok nak macam mana, recording atau live. Takut ketaq suara, orang tak faham pulak apa yang Eza cuba sampaikan ni. All is well, you can do it darling Eza Boom Boom!

Bulan Februari ni pulak investment Eza banyak ke buku also known as book. Dalam lima buah jugak sudah dibeli. Masih menunggu sampai ke tangan. Tiga dari lima tu buku resipi. Eza sangat perlukan buku resipi yang tangible ya sekarang ni. Semoga ilmu pengetahuan mengenai masak memasak akan bertambah dengan pesatnya. Rindu masakan mama sebenarnya. Kami suami isteri ni tak sama bangsa ya, memang agak banyak perbezaan dari aspek makanan. Tapi bagi Eza boleh je makan masakan style mereka. Dia je lah memilih sangat, allergic itu ini. Tak apa sayangku, asal awak sihat walafiat dan cukup makan. Syukur alhamdulillah. 

Ok lah. Ini borak-borak kosong je. Korang suka ke baca entry macam ni? 😅😅 Oklah, Eza nak prepare slide dulu. InsyaAllah esok tak letih balik kerja, Eza update lagi ya. Bye!

Read More

[TQ Post #2] Terima Hadiah Dari Rakan Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Kembali lagi kita dalam rancangan TQ Post kali kedua. Dapat hadiah lagi. Alhamdulillah. Mana nak dapat hadiah bergolek. Syukur sangat atas rezeki yang diberikan. Hadiah ini diberikan oleh rakan blogger Dunia Sebenar Shida. Siapa tak kenal bukan? Antara blogger yang lama jugak telah bertapak di dunia blogging.

Nak tahu macam mana boleh dapat hadiah ni? Korang boleh baca entry berikut:

ENTRI 1

ENTRI 2

Hadiah ini menjadi kenang-kenangan di kemudian hari. Lain kali boleh throwback. Eza nak create banyak lagi moment blogging selagi masih bergelar blogger. Dulu tak simpan pun kenangan tu semua. Sayang bila dikenang semula. So, simpanlah dalam blog siap-siap. Bila rindu boleh baca balik. 

Eza suka je blogging ni sebab dapat banyak baca cerita-cerita blog korang. Mengenali tanpa perlu menilai. Itulah yang paling best sekali. Baca entry sedih, sedih jugak lah Eza. Baca entry ada ilmu, bertambah juga ilmu Eza. Pendeknya, blogging memang sangat fun dan jadi hobi yang berfaedah untuk Eza. 

Inilah hadiah yang Eza dapat 😍:


Nice sangat kan dapat kalendar rona kebiruan. Kreatif dan praktikal. Eza boleh simpan di workstation Eza kat rumah ni. Terima kasih tau  Blogger Shida sudi kirim dan bagi Eza kalender ni. 

Sekian dahulu ya! Jumpa lagi 😘



Read More

Segmen Bloglist Ombak Bergigi X Shopee Lisz Global Resources #Ezajoin

Saturday, February 13, 2021

Hai korang. Eza join segmen lagi ya. Mana tahu dapat tudung dan masuk bloglist Puan Penganjur Segmen. So, cuba je lah ya. Moga berjaya kepada awak Eza Boom Boom. 

Syaratnya mudah je seperti yang berikut:

Follow blog Ombak Bergigi - 👌

Follow Shopee Lisz Global Resources - Done 👌

Letak banner (click banner eh jika nak join sekali) dan tinggalkan link entry dekat ruangan komen entry segmen penganjur. 

Ok done. Nak hantar link ni, posto posto!

Read More

Segmen Blogwakling By Si Hati Berbolak Balik #Ezajoin

Friday, February 12, 2021

Assalamualaikum korang. Okay hari ni Eza nak join segmen blogwalking rakan blogger kita. Macam biasa Eza support untuk memeriahkan suasana di dunia blogging. Korang pun jemput la join sekali ya. 

Tekan je banner atas ni jika nak join sekali eh. 

Itu je. Simple sangat. 

Sekian 😘

Read More

Thes's Love Giveaway - #Ezajoin

Tuesday, February 09, 2021

Hi korang. Hari ni Eza nak join Giveaway daripada rakan blogger. Syarat mudah je, simple omputih kata. 

  • Follow blog - Done 
  • Follow IG Account - Done
  • Comment blog - Blog sangat kemas. Concept minimalist. Less is more orang kata. Sejuk mata tengok, senang nak baca. Eza ikutkan hati nak jugak blog design ala-ala begitu, tapi tak reti. Ilmu hias blog macam ni je la. Itupun try and error tengok tutorial blog orang. Mana yang jadi itulah yang dikekalkan. Mana yang failed, Eza try lagi next time. So, keep it up tau awak! 😍 Happy blogging!
  • Nak join sekali, click je banner warna merah jambu atas ni eh. Okay lah, Eza nak hantar penyertaan dah.
Till then. 😘

Read More

Hi February! Second month of the year

Monday, February 01, 2021

Kita masuk bulan kedua iaitu Februari bagi tahun 2021. Pejam celik pejam celik dah melepasi bulan Januari dan tibanya bulan Februari. Cepatnya masa berlalu. Hari ini masuk hari ke-32 dari 365 hari setahun. Nampaknya sibuk tahun lepas hampir menyamai kesibukan tahun ini. Bersedia sahaja untuk apa sahaja kemungkinan. Kes di kawasan Eza masih lagi tinggi. Entah bila akan turun kes. Doa untuk zon menjingga nampaknya jauh lagi perjalanan tersebut. 

Hai korang, apa khabar tu? Maaf ya lama tak blogwalking. Ada baca-baca entry baru korang, tapi tak tinggal komen. InsyaAllah nanti, Eza buat marathon blogwalking. Kepala pening-pening, susah sikit nak buat ayat. Banyak sangat fikir kot. Masih menstabilkan diri fizikal dan mental untuk terus bersemangat berkhidmat untuk negara. Ecewah. Doakan ya korang. 

Bulan Januari ni ada beberapa pencapaian yang membanggakan. Bangga untuk diri sendiri je lah. Nak tahu apa? Senarai adalah seperti yang berikut:

  1. Done beli Makita Metal Cutting Cold Cut Saw. Ini pencapaian husband la. Bagus peralatan ni nak potong besi. Cepat, potongan yang sempurna, tidak panas, serpihan yang minumum. Ini nampaknya Eza akan review la. Beli kat shopee je okay. Trusted seller. Dah guna dah pun, memang puas hati. 
  2. Done beli alas meja makan 8-seaters. Kenapa beli meja makan besar walaupun hidup berdua je, sebab nak semua tetamu duduk kat kerusi bila datang rumah kitorang. Family kitorang besar, lagipun spacing dapur luas lagi. Why not kan? Lama jugak dok fikir nak beli ke tak nak beli. Akhirnya beli jugak. Moga istiqamah ya hasrat nak mencantikkan rumah ni. Ini pun kalau cantik, Eza akan share nanti. Hope kualiti standing harganya. 
  3. Done received hadiah daripada blogger Shida. Belum sempat nak post entry lagi. InsyaAllah soon. Sebab belum photoshoot gambar. Alhamdulillah rezeki Eza dapat cenderahati daripada rakan blogger. Thank you kak Shida!
  4. Oh ya, kereta pun dah tukar kasut. Tukar tayarlah maksudnya. Dah 5 tahun pakai so walaupun masih elok lagi, Eza tukar je lah. Takut tayar buat perangai masa kegawatan ekonomi rumahtangga, tak ke naya nak membayarnya. Huhu.
  5. Berjaya masak bubur ayam. Lulus pada selera suami ni kira pencapaian besar tau. Sebab dialah raja cerewat pasal makanan ni. Renyah sikit langkah-langkah dia, tapi hasilnya sangat sedap. Ini pun bakal Eza kongsikan resipinya. Maklum sahajalah, musim hujan ni teringin pula nak masak bubur ayam. 

Manakala pencapaian entry post Eza kat blog pula belum menemui consistency. Goal Eza adalah 31 post. Cuma dapat capai 21 post sahaja. Maknanya, 67.7%. Peratus yang kurang memuaskan. Moga bulan Februari ni lebih banyak post dihasilkan dan boleh melawan keletihan selepas bertugas. Harapan Eza begitulah hendaknya. 

Itu je lah sedikit perkembangan semasa Eza. Maaf tau korang sebab belum berkesempatan nak ziarah blog korang. Entry ni kira random stori mori je lah di malam yang ditemani hujan dan kesejukan. Until next time. 

Bye!

Read More

Segmen Drop Your Link By Adinda Baizura Mazlan

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Sebagai pembuka hari pertama bulan Februari Eza nak support rakan blogger bernama Adinda Baizura Mazlan. Syarat simple dan mudah sangat. Tanpa melengahkan masa, mari kita bersama-sama memeriahkan segmen beliau. Mana tahu rezeki dapat masuk bloglist kedua beliau. Who knows right?

Ok done. Nak hantar link penyertaan dulu ya. Korang yang baca entry ni, kena join sekali tau. Hehe, Jom lah!

Bye!


Read More

Aiskrim Magnum White Almond & Lipton Teh Tarik Sandwich

Tuesday, January 26, 2021

Bulan Januari 2021, cuaca majoritinya hujan membasahi bumi. Bila selalu hujan, rindu akan mentari. Tertunggu-tunggu munculnya matahari. Bau baju yang dijemur di bawah terik matahari, istimewa baunya. Jemur bantal pun best, sebab ada bau matahari dan hangat haba mentari. Indah sungguh ciptaan Allah. 

Masa cuaca panas, memang akan tercari-cari makanan yang sejuk-sejuk. Kena cari aiskrim, hati pun sejuk sekali. Magik betul ya! Korang macam tu jugak ke?

Nak dijadikan cerita, Eza dan suami pun singgah la stesen minyak Petronas. Bestnya pergi isi minyak ni, boleh usha sekali aiskrim baru-baru yang ada. Memang tak ketinggalan zaman. Ada je aiskrim baru yang ada di freezer aiskrim tu. Tak kira brand. Tinggal kita nak pilih je lagi yang mana satu pujaan hati. 

So review Eza adalah seperti yang berikut:

Aiskrim ini memang favourite weolls. Harga dalam harga RM4.90. Eza suka round off je harga jadi RM5.00 standard harga dia memang gitu. Plus minus 50 sen ikut kedai. Rasanya memang terbaik. Kami bagi 10/10. Suka beli aiskrim ni dari zaman bertunang. Salutan white chocolate yang crunchy. Memang sedap la aiskrim ni. Serius! Banyak-banyak flavour Magnum ni, kami kekal memilih aiskrim ni sebagai aiskrim favourite. 

Ini pun not bad jugak rasanya. Eza suka je beli aiskrim yang Eza tak pernah try lagi. Ada rasa pahit-pahit sikit. But, still acceptable. Habis juga aiskrim tu dan telah selamat di dalam perut. Korang jangan risau ya, memang ada rasa teh tarik dalam aiskrim ni. Tak lari jauh rasa, just lidah Eza rasa ada sedikit pahit teh. Harganya pula lebih murah. So, korang jemputlah try sekali. 

Masa beli aiskrim ni, cuaca panas. Lepas tu both of us macam serabut kepala pasal kerja, so we decided to buy ice cream. Husband lebih dominan dengan pilihan aiskrim. Memang aiskrim Magnum White Almond jugak pilihan utama. Eza pula lebih suka try dan error. Who knows ada aiskrim yang lagi sedap kan. Never try never know! Hihik. Itu semua alasan mu wahai Eza!

Ok la. Ini je nak cerita. First time type entry blog guna handphone sambil tengok berita. Husband atur joran. Zzz. Menarik bukan? Haha.

Till then. 
Read More

Giveaway Sii Nurul - #EzaJoin

Sunday, January 24, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Cepat-cepat Eza nak join Giveaway Sii Nurul ni tanda sokongan. Orangnya sangat helpful bila kita bertanya perihal blog. Nice young lady! Semoga semakin berjaya dalam dunia blogging. Eza kena banyak belajar lagi ni dari Blogger Sii Nurul ni. InsyaAllah, jika diizinkan Allah akan berjaya juga mengikut jejak langkah beliau. Sama-sama kita doakan. Hihik. 

Syarat mudah sangat. Macam biasa kena follow blog Sii Nurul dan blog kedua beliau. Follow Facebook page Sii Nurul. Itu je. siap! Nak join sekali, tekan banner bawah ni ya. 

Ok done, happy blogging semua! Till then. 

Read More

Appreciation Post #2 - Terima Kasih Daun Keladi

Entry Appreciation Post ini akan muncul apabila ada entry mengenai blog Eza. Entry jenis ini diwujudkan bagi memberi peluang kepada Eza untuk menghargai rakan bloggers yang lain. Pastinya, entry seperti ini akan menjadi kenangan yang manis bila dikenang semula atau #throwback pada suatu hari nanti. 

Pada kali ini, Eza nak mengucapkan terima kasih kepada blogger As Samsudin atas entry yang bertajuk:

Menang Hadiah Segmen By Eza Boom Boom

Jemputlah baca entry tersebut. Blogger As Samsudin merupakan salah seorang pemenang dalam kategori Lucky Participant untuk Segmen Pencarian Bloglist Letopss By Eza Boom Boom yang berakhir dengan jayanya pada hujung tahun 2020. Beliau ada reveal hadiah yang dimenangi dalam entry tersebut. Jemput baca tau!

Terima kasih As sebab sudi terima hadiah yang Eza kirimkan daripada Bumi Kenyalang. Risau jugak Eza sebab ada kelewatan sedikit dalam pengeposan hadiah. Bila dah settle semua rasa lega sangat-sangat. Selagi tak settle, selagi tu lah dok fikir hari-hari. 

Jujurnya, Eza pun senang jugak berurusan dengan Blogger As Samsudin ni. Alhamdulillah, Mama Yan pun dah terima dengan selamat hadiah yang Eza kirimkan. Selesai akhirnya keseluruhan penyampaian hadiah bagi segmen pertama Eza. InsyaAllah ada rezeki lagi next time, Eza akan anjur segmen lagi untuk semua rakan bloggers. Semoga ukhuwah yang dibina walaupun di alam maya tetap baik dan harmoni sampai bila-bila. 

Click untuk baca: Appreciation post #1

Salam sayang buat semua 💗.

Till then. 

Read More

Chosen As A Top and Lucky Commentator, Horey!

Tuesday, January 19, 2021

Dalam dunia blogging, komunikasi antara bloggers berlaku apabila aktiviti BLOGWALKING dilakukan. Kemudian meninggalkan komen di entry blog yang dilawati. Begitulah juga Eza yang suka marathon di blog-blog korang terutamanya yang tersenarai dalam Bloglist Petani Letopss Berjaya (boleh tengok di sidebar). Kebiasaannya kunjungan balas lawatan blogger yang meninggalkan jejak di blog Eza Boom Boom ni, Eza akan buat pada Jumaat malam. Masa ni dah yip yip yappy sebab esoknya tak kerja. Tapi, bila dah start Zon Merah ni telefon pun memang akan selalu berdendang. Berdendang mari berdendang, berdendang di seluruh alaaaaaam.. 📻

Alhamdulillah, rezeki ni datang bergolek. Kalau dah rezeki tak ke mana. Kalau tak ada rezeki pun, tak boleh buat apa. Begitulah kehidupan. Perlu disyukuri selalu agar rezeki sentiasa melimpah ruah. Okaylah dipendekkan cerita, Eza berjaya melayakkan diri sebagai Top Commentator di dua buah blog. 

1. Top Komen 2020 - Geng Kuat Komen di Blog Dunia Sebenar Shida

Memang happy sangat sebab Eza tersenarai dalam dua kategori tau. Adakah ini mimpi? Oh tidak, ini memang hakikat sebenar ya. Dua kategori tersebut adalah:

- Geng Kuat Komen Disember 2020 (Tempat ke-10)

- Top 20 Geng Kuat Komen (Jun - Disember 2020) - Eza tempat ke-19


2. Top Commentator Jurnal Shikin Razali Bulan Januari 2021

Kredit gambar kepada Blog Jurnal Shikin Razali

- Eza dapat tempat ke-10 dan bertuah untuk menerima hadiah daripada Blogger Shikin Razali

- Tersenarai dalam Special Bloglist Until 31st January 2021 selama satu bulan. 

Terima kasih banyak kepada kedua-dua blogger yang dinyatakan di atas. Benarlah orang dulu-dulu kata, tuah ayam nampak di kaki.. Tuah Eza Boom Boom nampak di blog. Hihi, gurau je ok! Eza sangat-sangat hargai kerana terpilih dalam kalangan yang bertuah dan banyak komen kat blog Dunia Sebenar Shida dan Jurnal Shikin Shazali. Semoga ukhuwah kita sesama blogger sentiasa mekar dan harmoni. 

Happy blogging uolss!😎

Sampai jumpa lagi di next entry 😉



Read More