Showing posts with label Hi February. Show all posts
Showing posts with label Hi February. Show all posts

Hi February! Second month of the year

Monday, February 01, 2021

Kita masuk bulan kedua iaitu Februari bagi tahun 2021. Pejam celik pejam celik dah melepasi bulan Januari dan tibanya bulan Februari. Cepatnya masa berlalu. Hari ini masuk hari ke-32 dari 365 hari setahun. Nampaknya sibuk tahun lepas hampir menyamai kesibukan tahun ini. Bersedia sahaja untuk apa sahaja kemungkinan. Kes di kawasan Eza masih lagi tinggi. Entah bila akan turun kes. Doa untuk zon menjingga nampaknya jauh lagi perjalanan tersebut. 

Hai korang, apa khabar tu? Maaf ya lama tak blogwalking. Ada baca-baca entry baru korang, tapi tak tinggal komen. InsyaAllah nanti, Eza buat marathon blogwalking. Kepala pening-pening, susah sikit nak buat ayat. Banyak sangat fikir kot. Masih menstabilkan diri fizikal dan mental untuk terus bersemangat berkhidmat untuk negara. Ecewah. Doakan ya korang. 

Bulan Januari ni ada beberapa pencapaian yang membanggakan. Bangga untuk diri sendiri je lah. Nak tahu apa? Senarai adalah seperti yang berikut:

  1. Done beli Makita Metal Cutting Cold Cut Saw. Ini pencapaian husband la. Bagus peralatan ni nak potong besi. Cepat, potongan yang sempurna, tidak panas, serpihan yang minumum. Ini nampaknya Eza akan review la. Beli kat shopee je okay. Trusted seller. Dah guna dah pun, memang puas hati. 
  2. Done beli alas meja makan 8-seaters. Kenapa beli meja makan besar walaupun hidup berdua je, sebab nak semua tetamu duduk kat kerusi bila datang rumah kitorang. Family kitorang besar, lagipun spacing dapur luas lagi. Why not kan? Lama jugak dok fikir nak beli ke tak nak beli. Akhirnya beli jugak. Moga istiqamah ya hasrat nak mencantikkan rumah ni. Ini pun kalau cantik, Eza akan share nanti. Hope kualiti standing harganya. 
  3. Done received hadiah daripada blogger Shida. Belum sempat nak post entry lagi. InsyaAllah soon. Sebab belum photoshoot gambar. Alhamdulillah rezeki Eza dapat cenderahati daripada rakan blogger. Thank you kak Shida!
  4. Oh ya, kereta pun dah tukar kasut. Tukar tayarlah maksudnya. Dah 5 tahun pakai so walaupun masih elok lagi, Eza tukar je lah. Takut tayar buat perangai masa kegawatan ekonomi rumahtangga, tak ke naya nak membayarnya. Huhu.
  5. Berjaya masak bubur ayam. Lulus pada selera suami ni kira pencapaian besar tau. Sebab dialah raja cerewat pasal makanan ni. Renyah sikit langkah-langkah dia, tapi hasilnya sangat sedap. Ini pun bakal Eza kongsikan resipinya. Maklum sahajalah, musim hujan ni teringin pula nak masak bubur ayam. 

Manakala pencapaian entry post Eza kat blog pula belum menemui consistency. Goal Eza adalah 31 post. Cuma dapat capai 21 post sahaja. Maknanya, 67.7%. Peratus yang kurang memuaskan. Moga bulan Februari ni lebih banyak post dihasilkan dan boleh melawan keletihan selepas bertugas. Harapan Eza begitulah hendaknya. 

Itu je lah sedikit perkembangan semasa Eza. Maaf tau korang sebab belum berkesempatan nak ziarah blog korang. Entry ni kira random stori mori je lah di malam yang ditemani hujan dan kesejukan. Until next time. 

Bye!

Read More