Showing posts with label Keindahan pantai. Show all posts
Showing posts with label Keindahan pantai. Show all posts

KEINDAHAN PANTAI MENDAMAIKAN HATI

Wednesday, December 23, 2020

 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Terima kasih singgah blog Eza dengan senyuman 😀. 

Alhamdulillah, kurang lebih dua tahun dah menetap dan bekerja di mana tempat Eza menjalani kehidupan sekarang. Dekat bandar ni, ada pantai. Tak seperti tempat asal Eza yang hanya ada sungai-sungai untuk dipandang bila hati gundah gulana. 

Bunyi deruan ombak bagi Eza adalah satu terapi ketenangan. Cantiknya ciptaan Allah. Semuanya sempurna pada tempatnya. MasyaAllah. Angin sepoi-sepoi bahasa menggambit hati yang keresahan. Bila rasa ingin menangis, pantai jugalah tempat dituju (sejadah tidak dilupakan). Melihat ombak datang dan pergi. Seperti memberi makna masalah dalam kehidupan pun begitu, datang dan pergi. Ada masanya, ombak yang datang besar dan tinggi. Risau bagaimanalah nasib para nelayan yang tengah mencari rezeki di lautan. Bertempur dengan ombak bukanlah perkara mudah. Sempat Eza titipkan doa mudahan selamat semua mereka pulang ke pangkuan keluarga membawa hasil tangkapan pada hari tersebut. 😇


Animated Photo kat atas ni merupakan hasil video yang kemudiannya Eza save dalam format GIF. Eza ambik video ini selepas aktiviti gotong royong bertiga dengan seorang lagi sahabat suami untuk membersihkan kawasan tempat letak perahu (Parking perauk padah orang Sarawak). Selesai kerja pembersihan melibatkan pemotongan rumput dan pencucian perahu yang hanya digunakan empat kali sahaja tahun ini, kami berdua menuju ke pantai tersebut. Jarak dengan berjalan kaki hanya dalam kira-kira 50 langkah. Dari pagi hingga berganjak tengahari akhirnya semua kerja tersebut selesai. Best jugak aktiviti macam ni, bantu suami. Bukan bantu sangat pun, lebih kepada teman suami. Ambil gambar, ambil video. Selain bantu sapu-sapu rumput sikit, sedia air minuman dan start enjin mesin rumput. Eza okay je lah start mesin rumput tu. Berkali-kali juga baru hidup enjin. HAHA. Paling penting, never ever give up. Buat je lah sampai jadi 😂!

Ok, gambar di atas merupakan percubaan Tutorial: How To Add Animated Photo Into Blog Entry. Terima kasih Blogger Wak Lat atas perkongsian tutorial atas pertanyaan Eza sendiri di ruangan komen entry beliau. Hasilnya, Eza berjaya! Alhamdulillah. Jika ada sesiapa yang berminat, dipersilakan untuk tekan link di atas untuk ke blog beliau ya. 

Sebenarnya, nak cerita pasal animated photo je. Tapi banyak pulak idea lain yang berkaitan. Moga ada manfaatnya. Sekarang ni masih musim tengkujuh. Janganlah pergi ke persisiran pantai ya. Bahaya jika angin kuat dan ombak besar. Jaga keselamatan diri sendiri ya!

Esok Eza masih kerja sampai 31 Disember. Korang yang dah cuti tu, Eza ucapkan selamat bercuti bersama keluarga tercinta. Jangan fikir hal kerja dah kecuali diperlukan 😆. Enjoy your holiday cikeboom cikeboom saudara saudari semua. 

Till then. 💕💕

Read More