Showing posts with label Segmen. Show all posts
Showing posts with label Segmen. Show all posts

TIPS BLOGGING: 11 CHECKLIST PENGANJURAN SEGMEN/GIVEAWAY/CONTEST

Tuesday, February 16, 2021

Hari ni Eza nak share salah satu tips blogging iaitu checklist penganjuran Segmen/Giveaway/Contest dan yang sewaktu dengannya terutama di blog. Penganjuran aktiviti bagi rakan-rakan bloggers jugak antara usaha dalam mengeratkan silaturrahim dalam kalangan blogger selain dapat meningkatkan traffik blog. Pada masa yang sama, amalan murni seperti memberi dan menerima hadiah juga terlibat dalam aktiviti ini. Bagi penganjur/pemberi hadiah akan lebih gembira apabila berkongsi rezeki. Manakala, penerima hadiah pula mensyukuri rezeki yang diterima. Rezeki ni kita tak boleh nak agak. Ada rezeki, Alhamdulillah. Terutamanya jika penganjur menggunakan kaedah ala-ala cabutan bertuah atau menggunakan random generator. Itulah nenek moyang kita ada menyebut, "Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia Allah sahaja yang tahu".

Checklist ni dalam bahasa melayunya adalah Senarai Semak. So, bolehlah kiranya dijadikan sebagai panduan bersama. Ini untuk rujukan sendiri sebenarnya. Tahun lepas dengan penganjuran segmen secara solo, Eza detect beberapa kelemahan dan kekurangan. Life is about learning process, right? Eza harap perkongsian ini ada manfaatnya kepada blogger-blogger yang belum pernah menganjurkan apa-apa Segmen/Giveaway/Contest dan sebagainya. Blog berbeza sedikit dengan sosial media lain seperti twitter yang memang aktif buat Segmen/Giveaway/Contest. Rasanya hari-hari ada je yang anjur benda tu semua. Retweet, follow, komen, siap! Ini perkongsian serba sedikit mengenai dunia twitter. 

Jom kita ambil tahu 11 [SEBELAS] CHECKLIST bagi penganjuran Segmen/Giveaway/Contest. Let's check it out:

  1. Nama Segmen/Giveaway/Contest - Nama ni penting bagi menarik minat rakan blogger untuk menyertai aktiviti yang kita anjurkan. Sekaligus bertindak sebagai platform agar blog kita lebih dikenali. Sangat digalakkan meletakkan sekali nama blog. Selalunya kalau Eza lupa nak bookmark sesuatu segmen yang Eza nak join, sekurang-kurangnya Eza akan ingat nama blog penganjur. Nama nak panjang ke pendek, terpulanglah. Sebab NAMA itu nanti yang menjadi title di entry-entry peserta. Contoh nama: SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST LETOPS BY EZA BOOM BOOM
  2. Objektif penganjuran - Setiap benda yang kita lakukan mesti ada tujuan dan matlamat yang ingin dicapai. Contohnya, mencari bloglist blog. Jadi segmen tersebut mempunyai tujuannya untuk mencari senarai blog yang hendak diletakan pada bloglist di sidebar. Ada juga objektif yang dinyatakan secara umum seperti bagi memeriahkan dunia blogging. Ini juga salah satu contoh objektif. Objektif yang tercapai akan menjadi kayu pengukur selepas selesainya sesuatu aktiviti tersebut. 
  3. Syarat Penyertaan - Kebiasaan syarat asas yang diletakkan adalah seperti follow blog, letak nama segmen dan banner disediakan penganjur serta tinggalkan link penyertaan di ruangan komen entry penganjuran. Syarat ini mesti dipatuhi agar peserta yang gagal mengikuti syarat ditetapkan boleh disqualified, penyertaan peserta itu boleh dibatalkan. 
  4. Tempoh masa penganjuran - Pendapat peribadi Eza, paling lama adalah dua minggu. Tapi terpulanglah kepada korang jugak. Semakin lama tempoh penganjuran, selagi itulah kita ada komitmen hendak dijaga. Jika dapat bagi komitmen yang terbaik, should be no problem. Masa tamat pun kena maklumkan sekali. Nak letak detail, bubuh sekali dengan jam berapa. Contohnya, tarikh tutup penyertaan adalah pada 16 Februari 2021 pada jam 8.00 malam. 
  5. Hadiah - Ini adalah pilihan. Nak bagi hadiah ataupun tidak. Tengok bajet yang korang ada. Contoh hadiah adalah barang-barang, wang tunai, vouchers, pemilihan blog yang terpilih jadi bloglist dan sebagainya. Jika rajin nak pergi pos barang, boleh tawarkan hadiah berupa barang-barang fizikal. Nak cepat settle, hadiah wang tunai. Zup zap transfer thru online banking. Settle. Hadiah ni selagi tak sampai ke tangan pemenang, selagi tu lah duk tak senang hati. 
  6. Banner Segmen/Giveaway/Contest - Banner ni penting untuk inform everything. Put all the information in one picture. Masuk la nama segmen, tempoh penganjuran, hadiah, syarat. Semua buh saja. Lagi padat lagi bagus. Nak buat banner segmen, senang sahaja ya. Boleh try aplikasi CANVA. Pantas dan cantik!
  7. Entry Senarai Peserta - Buat satu entry untuk menyenaraikan semua peserta yang menyertai aktiviti kita. Boleh update secara daily atau weekly, ikut kesesuaian masa korang. Fungsi senarai ni untuk semak in case ada penyertaan yang tercicir. So peserta yang dah join pun boleh detect, "Eh eh mana link blog saya, saya kan dah hantar link".  Boleh rujuk contoh di SINI.
  8. Maklum Balas kepada peserta yang menyertai - Tinggalkan komen dekat entry penyertaan peserta. Contohnya, "Terima kasih atas penyertaan Cik Boom Boom dalam Segmen Cikeboom Cikeboom, Cik adalah peserta yang ke-20. Happy blogging ya". So, peserta akan rasa dihargai dan maklum bahawa penyertaan mereka telah diterima oleh pihak penganjur. 
  9. Entry Tamat - Entry ini bertujuan untuk mengumumkan segmen/giveaway/contest telah tamat. Jadi sebarang penyertaan selepas tamat tempoh aktiviti tidak akan dilayan sama sekali. Dekat entry inilah korang akan bagitahu bila agaknya pemenang akan diumumkan. Jika entry tamat sudah posted, korang take your time untuk godek-godek balik entry peserta mengikut syarat ditetapkan dan buat shorlisted. Entry ni boleh je buat awal dan schedule kan mengikut masa tamat yang korang tetapkan.
  10. Entry Pengumuman Pemenang - Ini pun memerlukan satu entry bagi memaklumkan para pemenang yang telah berjaya. Mohon para peserta email maklumat yang diperlukan seperti nama penuh, alamat, nombor telefon atau nombor akaun bank jika memerlukan transaksi bank. In case aktiviti yang korang anjurkan takda pemenang mahupun pengalah, takda entry ni pun tak apa. Dalam entry ini korang zahirkan juga penghargaan kepada semua peserta dan sponsor (jika ada) atas kerjasama yang diberikan. Budi bahasa kan amalan mulia. 
  11. Maklum Balas kepada Pemenang - Bear in mind, setiap blogger ada masanya sendiri. Ada yang online weekend je, ada yang check blog tiga kali seminggu je. Oleh itu, penting bagi pihak penganjur untuk meninggalkan komen di entry penyertaan untuk memberitahu perkhabaran berita gembira mengenai kemenangan saudara/saudari tersebut. Jika dalam seminggu belum ada feedback lagi dari pemenang, usahakan untuk mencari info contact yang ada kat blog mereka. Sedaya upaya to reach them by email, phone or social media. Ini namanya, courtesy
Sekian sahaja perkongsian Eza mengenai 11 checklist penganjuran Segmen/Giveaway/Contest. Eza tak ada pengalaman luas beribu batu pun. Cuma nanti Eza boleh jadikan sebagai rujukan sendiri. Memang panjang entry ni kan. Suka je nak type explain panjang-panjang, dua malam baru siap. HAHA. Semoga bermanfaat ya. 

Eza doakan andai kata korang anjurkan sebarang Segmen/Giveaway/Contest, semoga dipermudahkan segala urusan dan berjaya mencapai objektif yang diimpikan. Selamat maju jaya! Happy blogging!
Read More

Segmen Bloglist Ombak Bergigi X Shopee Lisz Global Resources #Ezajoin

Saturday, February 13, 2021

Hai korang. Eza join segmen lagi ya. Mana tahu dapat tudung dan masuk bloglist Puan Penganjur Segmen. So, cuba je lah ya. Moga berjaya kepada awak Eza Boom Boom. 

Syaratnya mudah je seperti yang berikut:

Follow blog Ombak Bergigi - 👌

Follow Shopee Lisz Global Resources - Done 👌

Letak banner (click banner eh jika nak join sekali) dan tinggalkan link entry dekat ruangan komen entry segmen penganjur. 

Ok done. Nak hantar link ni, posto posto!

Read More

Segmen Pencarian Bloglist 2021 By NanieyBarnieyLurviey #EzaJoin

Hai korang. Hari ni Eza nak join segmen rakan blogger lagi. Alhamdulillah weekend ni banyak masa sikit untuk bersantai bersama blog tercinta. Senang je nak join. Syarat pun mudah. 

Syarat yang perlu dipatuhi:

Follow blog - Done👌

Follow Instagram - Done 👌

Letak banner atas ni (click banner jika nak join sekali) 👌 dan tinggalkan link penyertaan dekat ruangan komen entry segmen penganjur. 

Ok siap dah! Sekian dahulu ya😍

Read More

Segmen Blogwakling By Si Hati Berbolak Balik #Ezajoin

Friday, February 12, 2021

Assalamualaikum korang. Okay hari ni Eza nak join segmen blogwalking rakan blogger kita. Macam biasa Eza support untuk memeriahkan suasana di dunia blogging. Korang pun jemput la join sekali ya. 

Tekan je banner atas ni jika nak join sekali eh. 

Itu je. Simple sangat. 

Sekian 😘

Read More

Segmen Drop Your Link By Adinda Baizura Mazlan

Monday, February 01, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Sebagai pembuka hari pertama bulan Februari Eza nak support rakan blogger bernama Adinda Baizura Mazlan. Syarat simple dan mudah sangat. Tanpa melengahkan masa, mari kita bersama-sama memeriahkan segmen beliau. Mana tahu rezeki dapat masuk bloglist kedua beliau. Who knows right?

Ok done. Nak hantar link penyertaan dulu ya. Korang yang baca entry ni, kena join sekali tau. Hehe, Jom lah!

Bye!


Read More

Appreciation Post #3 - Thank you so much!

Monday, January 25, 2021

Ini merupakan entry penghargaan ya. Alhamdulillah. Terima kasih sangat sudi hasilkan entry untuk blog Eza Boom Boom yang baru bertapak ni. Dalam beberapa hari akan berganjak ke usia dua bulan. InsyaAllah akan lebih banyak perkongsian yang akan ditulis di blog ini. 

Terima kasih Eza ucapkan kepada Blogger Mama Yan. Eza suka guna Mama Yan, senang nak ingat. Nama sebenar beliau Puan Azian Khalil. Beliau merupakan salah seorang pemenang Lucky Participants untuk Segmen Pencarian Bloglist Letopss By Eza Boom Boom. Secara rasminya jugaklah semua pemenang tidak kira kategori 1 mahupun kategori 2 telah menerima hadiah masing-masing. Moga semua happy dengan hadiah tersebut dan teruskan berblogging ya. Tahniah lagi sekali dan jangan serik join segmen/contest/giveaway Eza lagi tau.

Jemput baca entry daripada Mama Yan:

Hadiah Dari Eza Boom Boom

Eza juga memohon kesempatan ini untuk memohon maaf jika ada terdapat kekurangan sepanjang segmen berlangsung sehinggalah pengeposan hadiah-hadiah segmen. InsyaAllah, Eza akan perbaiki lagi di masa-masa akan datang. 

Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan. Ditakdirkan jumpa semua bloggers yang senang berurusan dalam pengurusan hadiah dan memahami keadaan Eza. Planner Book tu nak habis bulan Januari 2021 baru sampai semua. Minta maaf tau atas kelewatan. Semoga hadiah tersebut dapat digunakan dan dimanfaatkan untuk memudahkan urusan seharian. 

Boleh baca sekali:

Sekian sahaja dulu. Terima kasih banyak lagi sekali!

Read More

Eza join SEGMEN: Pencarian Bloglist By Izatie Salim

Sunday, November 29, 2020

Assalaamualaikum dan hai semua. 

Tengah buat apa tu? Blog-walking ke? Kalau ada yang sesat ke blog Eza ni, selamat datang ya. Eza sentiasa mengalu-alukan kedatangan kawan blogger yang lain ke kebun blogging Eza ni. 

Ok, hari ini Eza nak join satu segmen. Katanya nak cari bloglist. Apa lagi, Eza terus berminat nak join. Memang hasrat dan harapan Eza nak berblogging semula ini untuk ramaikan rakan bloggers dan nak buat apa yang Eza suka. Contohnya membebel dekat blog ini. Agitcheew.

Click LINK ini kalau nak join sama.

Bloglist ini ada beberapa manfaatnya:

  1. Kita senang nak melawat blog yang ada dekat bloglist kita
  2. Kita bantu rakan bloggers naikkan traffik blog dia
  3. Merapatkan silaturrahim sesama bloggers
  4. Tambah followers sekaligus tambah kawan-kawan di alam maya
  5. Salah satu cara sokongan kita kepada rakan bloggers

So korang, jemputlah join sekali segmen ini. Masa kita dilanda pandemik COVID-19 ni, elok kita luangkan masa dengan aktiviti yang berfaedah. Jom la kita meriahkan semula arena blogging ni. 

Salam kenalan dari Eza.
Sayang selalu.


Read More