Showing posts with label Shopee. Show all posts
Showing posts with label Shopee. Show all posts

Monday, February 22, 2021

Review Table Cloth Dining Table - Shopee je!

Korang tengah usha-usha lapik meja ke tu? Haaa, Eza hari tu dah beli satu tau. Beli dekat Shopee je. Senang dan cepat je sampai walaupun post dari negara China. Lapik meja atau table cloth ni antara aksesori untuk menceriakan meja makan yang sendu. Macam meja makan kat rumah Eza ni lah, solid wood je sebelum ni. Memang panorama kayu-kayuan ya. Beli masa nak raya tahun lepas. Baru tahun ni terima hidayah nak hias-hias bagai. Bajet keseluruhannya adalah dalam RM200 lebih jugak la. Mahal ke tidak, macam mahal jugak kan. Alaaa Eza, kan dah lepas dah. Duit boleh cari. Memandai je kan sedapkan hati sendiri. 




Table Cloth Dining Table ni sebenarnya ratus kali jugak fikir nak beli ke tidak. So eye-catching. Omputeh kata, something that is eye-catching is very noticeable. Berhari-hari jugak belek shopee. Betul ke berbaloi beli ni? Tanya pendapat husband jugak. Dia jawab gini, "awak beli je lah, kan duit awak". Supportive sangat. Dah kempis duit nanti, saya minta sumbangan kewangan baru awak tahu. Itu cakap dalam hati je. HAHA. 

Cantik tak?


Ini display. Bantal kecik tu tak termasuk eh. Jangan terpedaya. 


Gambar-gambar kecuali atas sekali tu ambik kat kedai kat Shopee

Inilah perkiraan yang sebenar ya. 



So Eza summarize bajet mengikut barang yang Eza beli untuk dekorasi meja makan. 

Table Cloth Dining Table ukuran 140cm x 240cm - RM72.34
PVC Transparent Table Cloth beli 2.5m (1m x RM48) - RM120
Placemat (8 helai x RM2) - RM16
Pokok hijau seketul - RM16.90

Total: RM225.24

Pembelian kat Shopee adalah Table Cloth Dining Table tu je. Colour pink la semestinya. Ada garis warna warni pastel. Barangan lain tu aku beli kat kedai hardware dan DIY je. PVC transparent tu Eza pun tak tahu kenapa mahal. Eza main taram je beli. Sebab harga dekat shopee lagi mahal, so kira jimat sikit beli terus dekat hardware favourite kedai husband Eza tu. Setakat ni kena air panas tak kecut la PVC tu. Syukur alhamdulillah. 

If korang nak beli jugak boleh la click LINK SHOPEE ini. Macam-macam saiz ada tau. Korang beli je ikut saiz yang korang nak. Overall Eza memang berpuas hati dengan kualiti kain. Sesuai beno dengan harganya. Warna pun cantek. Sejuk je mata memandang. Nak protect table cloth tu, korang beli la PVC transparent tu untuk menyelamatkan hati korang bila tengok tertumpah kari ke kicap ke. Bak kata makcik yang aku jumpa masa beli PVC transparent tu, katanya dia dah guna nak dekat lima tahun. So harapannya agar PVC transparent tu berprestasi tinggi dan membanggakan setanding dengan harga.

Itu je lah perkongsian Eza hari ni. Tolong doakan idea Eza mencurah-curah lepas cerita pasal lapik meja ni. Rare tak cerita pasal lapik meja? Tak ada maknanya Eza oii. Aktiviti hari sabtu hari tu main deko-deko di samping kepenatan ke sana ke sini. Banyak lagi bahagian rumah yang tak deko lagi pun. Masih jauhnya perjalanan rumah idamanku syurgaku. Belum sampai tahap hotel berbintang-bintang. Bit by bit lah ya. Buat mana yang mampu dahulu. 

Sekian dahulu perkongsian Eza ya. Terima kasih sudi baca. 

Sunday, February 07, 2021

Pengalaman Shopee 2.2 Chinese New Year Sale 2021 - Bajet RM50, Beli 4 barang

Dua Februari 2021 (02.02.21) hari tu, Shopee ada buat Chinese New Year Sale 2021 tau. So, memang harga barang jatuh mendadak dan kita sebagai pembeli pun dapat jimat banyak. Tambahan masa tu nak release sikit otak, shopee adalah terapi minda yang sangat berkesan. Believe it or not, it worked. Happy sangat dapat bershopping di malam hari. Masa kerja dok la dapat nak bershopee bagai, agak-agaklah. Selalu Eza sempat order makan je. Nak berShopee ni, tunggulah balik rumah dulu. Benda boleh tunggu, tak lari Shopee dikejar. Gituuu. 

Dengan bajet hanya RM50. Eza transfer masuk ke Shopee Wallet, nanti senang nak buat pembayaran menggunakan Shopee Pay. Kira berbaloi jugak sale kali ni, tahniah Shopee. Smooth je urusan pembelian pada hari sale. Dapat free postage ke Sarawak, dapat redeem banyak coins. Paling penting dapat harga yang terbaik dan termurah! Alhamdulillah. Bajet RM50 tu Eza memang tetapkan sendiri sekadar reward sendiri, kalau lebih sangat berbelanja nanti nak makan apa sampai tunggu gaji. Berbelanja berpada-pada ya. Nawaitu awal pun nak happykan diri sendiri sahaja. 

Ok ini adalah barang-barang yang Eza beli. Lihat senarai di bawah berserta maklumat harga ya.  

Barang Pertama: Face Shield with a pouch. Beli ni sebab sangat perlu. Memang kena pakai sentiasa di tempat kerja. Hari tu beli half shield dekat Super Save, harga RM2.99. Nak cantik lagi beli lah di shopee, macam-macam ada, warna pun banyak. Ikut je nak warna apa. Eza pilih Matte White dengan shield transparent. Satu set RM6.97. Beli dua set, jumlah harga adalah RM13.94. Free postage. Beli dua sebab one for me, one for him.

Barang Kedua: Penimbang berat badan digital. Penimbang ni boleh menampung berat badan sehingga 180 kilogram. Ini antara alatan penting untuk memulakan program menurunkan berat badan. Memandang treadmill digunakan sekali sekala saja. Insaflah wahai Eza Boom Boom ooiii. Treadmill tu bukan beli pakai daun, tiga bulan kumpul duit. Tau dakkkk?! Dengan adanya penimbang digital ni senanglah nak pantau berat badan kami suami isteri. Harga RM11.00. Postage dapat discount dan Eza ada redeemed point. Final harga adalah RM11.64. Berbaloi bukan?

Barang Ketiga: Lunch box bag ada thick aluminium foil dan waterproof. Ada zip jugak. Eza pilih saiz large. Beli dua bag dengan warna berbeza. Ini kegunaan nak bawak bekal makan tengahari dan jugak husband bolehlah letak bekalan makanan bila pergi memancing nanti. Saiz Large berukuran 25x16x34cm. Harga satu bag adalah RM8.00. Eza beli dua dapat shop voucher dan redeemed coins, dapatlah harga terakhir yang dibayar sebanyak RM13.30. Harap sangat worth buying. 

Barang Keempat: Sunglasses untuk pakai masa driving. Eza lama dah tak driving. Sebab husband rajin hantar pergi kerja walaupun di WFH or in Malay called as BDR. So, acah-acah sweetlah beli spec sepasang dengan suami. Pilihan Eza sunglasses berwarna black. Harga sepasang sunglasses adalah RM8.10. Lepas tu dapat free shipping, shop voucher, dan redeemed coins. Harga untuk dua pasang sunglasses jatuh kepada RM7.65. Sangat sangat murah okay. 


Pengiraan untuk empat jenis barang yang Eza beli adalah:

RM13.94 + RM11.64 + RM13.30 + RM7.65 = RM46.53

Baki yang tinggal daripada permulaan bajet RM50 adalah RM3.47. Baki tu dibawa ke hadapan untuk pembelian akan datang. Barang ni semua tak sampai lagi tau. Dah sampai nanti, tengoklah kerajinan nak review. Hihi. Harap semua barang ni bermanfaat dan diterima dalam keadaan elok-elok belaka. Terima kasih Shopee!

Sekian dahulu. Bye!

TUAIAN MENJADI