Showing posts with label aktiviti blogger. Show all posts
Showing posts with label aktiviti blogger. Show all posts

Giveaway by Shida Radzuan

Saturday, October 02, 2021

Assalamualaikum dan selamat hari sabtu semua. Hari ini dua-oktober-dua-ribu-dua-puluh-satu. Di kesempatan ini jugak Eza nak meluangkan masa untuk join lagi satu GA daripada blogger Shida Radzuan. Blogger yang sudah lama bertapak di dunia blogging dan ramah semasa aktiviti blogwalking. Hehe. Always feel good dapat kenal blogger yang baik-baik ni. Alhamdulillah. 

Syarat senang sangat, jom la join sekali dengan click banner dekat atas ni. Apa yang Eza suka tentang blog Shida? Eza suka tengok blog yang simple dan sejuk mata tengok dengan rona warna biru putih. Gaya penulisan juga senang difahami dan menarik. Paling penting, blogger Shida ni ada singgah blog Eza. Terima kasih sangat tau, sebab selalu baik dan melawat blog Eza yang masih mencari identiti diri yang belum ditemui ini. Ecewah. Semoga blogger Shida semakin berjaya dalam kerjaya dan apa-apa bidang yang diceburi. 

Sekian dahulu entry kali ini. Till then. 😘

Read More

Giveaway Cipta Sajak Sempena Ulangtahun Kelahiran Ainnul Dania Huda

Thursday, September 30, 2021

Assalamualaikum semua. Hari ini Eza baru terkedek-kedek nak join Giveaway Cipta Sajak sempena Kelahiran Ainnul Dania Huda. Hari ni hari last day penyertaan, sudilah kiranya menerima sajak dari insan bergelar Eza Boom Boom. 

Nak join sekali, click banner atas ni ehh 😘

SELAMAT 17, GADIS MANIS

Ainnul, si gadis manis

 25 September 2021

Dihitung hari dengan jemari

Menanti tarikh teristimewa

Hari kelahiran sang puteri

Mengecapi usia tujuh belas 

Mensyukuri hadirmu di bumi Tuhan


Dania, si gadis manis

Hidup ini tidak dijanji mudah

Tetaplah kuat dalam perjuanganmu

Jangan pernah mengalah

Tempur selagi dayamu

Sehingga cita digenggam rapi


Huda, si gadis manis

Doa dan kasih sentiasa mengiringimu

Agar engkau selalu sihat

Agar engkau selalu bahagia

Agar engkau selalu ceria 

Agar engkau selalu berjaya

Dan agar engkau tahu hakikat kehidupan 

Memilih permata itu jauh lebih sukar 

Daripada terpijak taburan kaca yang melukakan


Ainnul Dania Huda yang manis,

Sentiasalah jadi yang terbaik

Seadanya dirimu

Semampunya dirimu

Sebagai anak

Sebagai cucu

Sebagai kawan

Dan sebagai makhluk indah ciptaan Tuhan

Yang memberi manfaat sebaiknya.


Selamat hari lahir Sang Puteri

Insan bernama Ainnul Dania Huda

            Selamat 17, Gadis Manis.           


Sekian dahulu penyertaan Eza nukilan malam 30 September 2021. First time buat sajak sempena birthday. Tiada kata selain doa-doa yang baik-baik untuk puteri kesayangan blogger Suria Amanda. Sajak ini juga bermakna untuk Eza kerana menukangi sajak ini dengan mendengar kata hati.

Syarat-syarat GA telah dipatuhi sepenuhnya. Jemput menilai dan paling penting terhibur melalui penulisan Eza ini. Hehe. 

Sekian, terima kasih.  


Read More

SUPRISE GIVEAWAY BY AIENIENKA

Wednesday, September 22, 2021

Assalamualaikum semua. Hai. Hari ni subuh-subuh ya update blog. Baru teringat nak join satu lagi GA. Risau balik kerja petang nanti, mula la tak larat nak buat apa-apa. Drama betul kau Eza. Ye la, otak penat kot. Hihi. 

Click banner atas ni kalau korang nak join sekali. Less than 24 hours left. Cepat korang😉

So dikesempatan ini, Eza join GA daripada rakan blogger, Aienienka. Harap masih sempat ya, last day is today 22 September 2021. So, nak cerita the best suprise yang pernah terjadi dalam hidup ini.. Gitewww. Paling ingat masa birthday tahun 2021, dapat banyak suprise daripada ahli keluarga, kawan-kawan dan staff di pejabat. Ada yang salah tarikh. Tapi tak mengapa, awal sehari je. Dalam empat biji kek yang diterima dengan berserta bouquet buah-buah, bunga dan coklat. Beberapa minggu tu makan kek sahaja, tambah husband tak gemar sangat makan manis agak sukar nak habiskan semua kek. Boleh tinggi sugar, jadi hyper! Hihik. 

Balik rumah dengan balloon semua semasa hari ulang tahun tu, paling suprise jiran baik sebelah rumah bagi sebiji buah mangga dinasour. Plus size. Aku idam-idamkan sangat setiap kali bukak gate. Pokok mangga dia depan rumah, memang seeable. Before tu berminggu-minggu sebut dan doa, semoga jiran terbuka hati nak sedekah buah tu. Husband sampai cakap, jom la kita bagitahu jiran kita nak beli. Eza kata tak apa lah, ada rezeki ada. Takda rezeki tak apa. Finally dapat pula masa birthday! MasyaAllah, suprise dari Allah. Jiran memang tak tahu menahu pasal hal birthday kejadah ni. Eza dengan tulus ikhlas cakap dengan dia, "Happy sangat kamek hari tok koh, cun birthday kamek kitak berik buah mangga tok. Makseh gilak-gilak!"😍😍😍😍😍

Alhamdulillah atas segala rezeki dan rahmat Allah. Masih diberi kesempatan untuk merasai kasih sayang makhluk dan Allah. Mahal atau murah harga sesuatu suprise itu, paling penting adalah keikhlasan. Betul dak? 

Done follow social media Aien kecuali Tik Tok ❌. 

  • Blog Instagram ✅
  • Personal Instagram ✅
  • Twitter ✅
  • Page Facebook Aienienka ✅
Ok sekian dulu entry penyertaan kali ini. Till then 😘

Read More

BIRTHDAY GIVEAWAY SHEILA INSPIRE

Saturday, September 18, 2021

Hi semua. Hari ini Eza nak luangkan masa untuk join Giveaway. Syarat simple sangat. Tarikh tutup pada 21 September ni, Isnin depan lah tu ya. Jom la join sekali jika berminat. 

Tekan je banner atas ni untuk join sama 😉. Di kesempatan ini, Eza ingin mengucapkan selamat menyambut ulang tahun kelahiran kepada penganjur, semoga murah rezeki dan dikurniakan kesihatan yang berpanjangan.

Syarat yang telah dilaksanakan adalah

Follow blog ✅

Follow IG ✅

Like page FB ✅

Akaun Tik Tok ❎


Itu je untuk entry kali ini. Bye!😄

Read More

Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100

Friday, September 10, 2021

Assalamualaikum korang. Hai Eza nak join GA malam ni. Hari ni tarikh tutupnya. Last day. Apa tunggu lagi tu? Let's! 😍

Entri yang Eza suka dalam blog awak adalah.. Jeng jeng jeng!

  1. #PUISI24 Nota Untuk Mu - Entri ni puisi istimewa bagi Eza. Bait kata disusun cukup menggambarkan penghargaan wujudnya figura yang bernama Mak yang masih disisi. 
  2. #PUISI8 Sabar - Entri ini cukup ringkas tetapi bermakna kerana penulis mungkin menghadapi situasi yang memerlukan kesabaran. Setiap kesabaran ada batasnya dan mungkin akan meletus lebih parah bila sabar itu tidak dapat dikawal lagi. 
Syarat Giveaway senang saja ya kawan-kawan.
Follow blog ✅
Like page FB ✅
Entri kesukaan ✅

Sekian dahulu entri penyertaan Eza. Jumaat, Sabtu dan Ahad memang timing untuk blogwalking. Salam kenalan dari Eza Boom Boom. Happy blogging semua. 💚

Read More

1st Giveaway Sempena B'day SA 6 June 2021

Wednesday, June 02, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca sekalian. Terima kasih singgah blog Eza. Hari ni nak join Giveaway dari rakan blogger kite. Kebetulan hari ni sangat energetik dan produktif sampai ke malam. Maklumlah kami kat Sarawak tengah cuti umum sempena perayaan Hari Gawai. Gayu guru gerai nyamai. Ooohaaaa!

Kita support Giveaway blogger Suria Amanda atau singkatnya SA. Simple sangat syaratnya. Dalam empat hari lagi akan melabuhkan tirai Giveaway. Tarikh tutup adalah pada 6 Jun ini sempena tarikh kelahiran penganjur. InsyaAllah, SA akan bakal meningkat usia dalam beberapa hari ni. 

Rakan blogger lain yang nak join, jemputlah click banner kat bawah ni ya. Jemput join sekali tau korang. Hadiah misteri, tak habaq lagi. Mana tau terpilih jadi bloglist pun dah happy sangat. 

Dalam kesempatan ini, Eza nak ucapkan Happy Birthday in Advance, Suria Amanda! Eza terjemahkan dalam gambar di bawah ya. 

Oklah, sekian dahulu. Terima kasih sudi baca. 😍😍😍

Read More

Giveaway Raya 2021 - Duit Raya by Bola Katok

Saturday, May 22, 2021

Assalamualaikum dan hai korang. Ini giveaway kedua Eza join hari ni. InsyaAllah. Selalu support aktiviti blogger lain, walaupun blog Eza ni suam-suam kuku je. Tabik spring la kat korang yang selalu update blog. Mana nak fikir idea, gambar, penulisan dan sebagainya. Syabas! Korang semua terbaik 😍😍😍. 

Blog Bola Katok ni Eza dah follow lama dah. So memang nak beri sokongan padu. Khabarnya giveaway pertama dia ni cari tujuh pemenang. Hadiah duit raya. Siapa nak bagi duit raya pada usiaku begini? Haha. No hal. Kita usaha dengan hantar penyertaan 😂. 

Eza tag rakan blogger yang terbaca/membaca entry Eza yang ini. Aci tak penganjur? Hihi. Korang jemputlah join sekali. Syarat simple sangat ni. Mana lah tau sama-sama menang duit raya. Eh? Haha. Oklah, korang boleh je click banner bawah ni tau jika nak join sekali. 

Tarikh tutup adalah 2 Jun 2021. Kat Sarawak pada masa itu cuti umum sebab ada perayaan Hari Gawai. Itu je bebel. Korang kena join sekali tau. Sekian dahulu, bye!

Read More

Happy Birthday Giveaway by Abam Kie

 Assalamualaikum dan salam sabtu guys. 😍

Hari ni memang hari yang Eza patut update belog. Weekend saja mampu. Di kesempatan ini, Eza nak support giveaway rakan blogger. Melalui pembacaan tadi, penganjur birthday 19 Mei ya. Happy birthday Abam Kie! Didoakan agar dimurahkan rezeki melimpah ruah dan umur yang penuh keberkatan. Happy-happy selalu dengan keluarga tersayang ya!

If korang nak join jugak, just click banner kat bawah ni. Eza dah siap-siap backlink ke entry penganjur. 

Syarat semua Eza dah buat. So korang cepat-cepat lah join ya. Tarikh tutup pada 31 Mei nanti. Jom lah support sama-sama. Sekian, terima kasih!😄

Read More

Segmen Bloglist Pertama by Faezah Mdnor

Sunday, May 02, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Terima kasih sudi singgah blog ini. Awak apa khabar? Semoga sihat selalu hendaknya. 

Pagi ini Eza nak join segmen blogger iaitu Kekja. Muda lagi orangnya. Jom kita support segmen beliau. Harap terpilih dalam kalangan lima blogger yang bertuah tu. Sebabnya, Kekja nak review blog sebagai hadiahnya. Blog Eza ni belum pernah kena review. So andai terpilih nanti, it would be an honour! 💙💛💚💜💖

Jangan buang masa lagi, jom join sekali. Click je banner di bawah ya. Syarat simple sangat. 

Tutup 10 Mei nanti tau. Happy blogging uolss! 

Read More

Segmen Bloglist Ramadan 1442H / 2021M

Sunday, April 11, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera para budiman yang sudi singgah di blog yang jarang update ini. Macam biasa, kita masih dalam momentum untuk support aktiviti rakan blogger kita. Kali ini Eza join Segmen Bloglist Ramadhan 1442H/2021M. Tarikh tutup segmen adalah esok hari bersamaan 12 April 2021 iaitu Isnin. Lalu jari jemari pun ligat menari untuk menghasilkan entry penyertaan ini. Nak join sama, click je banner bawah ni ya 💗

Harapan Eza dalam menyertai segmen ini adalah:

Semoga menjadi asbab kebaikan dalam menghasilkan entry yang bermanfaat kepada para pembaca sempena Bulan Ramadhan yang mulia. Semestinya jadual harian juga berbeza dengan adanya ibadah iftar, solat terawih, solat witir, tadarus Al-Quran dan bersahur. Moga dalam pada masa yang sama, jari-jari ini seiring dengan ilham yang mengalir untuk menulis yang baik-baik sahaja. 

Moga Ramadhan kali ini lebih baik dari tahun-tahun yang lalu. Sentiasa berdoa agar mendapat malam Lailatul Qadar. Malam Kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. Moga semangat sentiasa berkobar untuk mendapat hidayah, petunjuk, bimbingan dan kasih sayang Allah. Moga yang baik-baik sahaja untuk kita semua. Salam Ramadhan 1442 Hijrah. 

Terima kasih sudi baca. Jangan ponteng puasa tau!😊

Read More

Giveaway Sampul Raya Hipster

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Lama benor blog Eza bercuti ya. Jenguk selalu, updatenya tidak. Itulah namanya blogger separuh masa. Tapi untuk Eza special sikit sebab mostly update blog or jadi blogger masa weekend je. Haru betul 😓. Berbalik kepada penyertaan Giveaway Sampul Raya Hipster. Last week ada baca entry blogger lain join, memang berminat nak join sekali. Sebab Sampul Raya Hipster ini istimewa sikit bagi Eza, tak dapat kat mana-mana. Memang direka khas oleh penganjur kita tak lain tak bukan lagi adalah Blogger Fiza. Saya setuju dengan kenyataan beliau di blog, ada sentimental value hadiah Sampul Raya Hipster ni. 

CERITERA RAYA EZA BOOM BOOM 💗

Raya bagi Eza masa kat kampung dulu, persiapan raya memang selalu di saat-saat akhir. Malam raya jangan harap nak tidur awal. Kena iron baju semua orang. Kena kemas rumah. Kena simpan biskut dalam bekas. Kena basuh gelas raya. Tapi yang hairannya, suka sangat nak buat last minute ya. Bila diingat balik, moment kelam kabut itulah yang dirindui. Padahal raya pertama, buka rumah pun tak sebab raya kat rumah nenek dan saudara mara dulu di kampung. Melainkan ada Majlis Doa Selamat dan Kesyukuran di pagi raya. Ini memang jemput penduduk kampung untuk datang mengimarahkan majlis. Selain daripada itu, memang pintu tertutup. Makan juadah raya masakan air tangan mama tercinta selang 30 minit sambil menonton televisyen. Oh indahnya! Ayam masak merah mama paling sedap!

Moment paling bermakna masa acara bersalaman dengan babah dan mama. Masa bersalaman tu dengan iringan takbir raya di televisyen, air mata bercucuran serius tak boleh dibawa berbincang. Macam biasa kena salam, cium pipi dan peluk. Terhad dengan mama babah, kakak dan ipar sejantina. Gituu. Time ini, cahaya keinsafan ni biasanya bersinar seperti mengimbas kembali perbuatan-perbuatan yang perlu dimohon keampunan manusia. Moga hati ini juga mudah memaafkan manusia yang lain walaupun pernah dilukai. 

Akhir kata, mohon maaf zahir dan batin. Inilah cerita raya Eza. Rasa nak berkongsi pulak dekat entry ni. Lama tak menaip, berjela-jela pulak entry. Hehe. 

Syukur sempat join Giveaway Sampul Raya Hipster. Selalu support aktiviti blogger dan happy blogging tau!

Bye!

Read More

Giveaway Raya Bersama Shida Radzuan Blog

Saturday, March 27, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Lama tak update blog ya. Maklum sahaja balik kerja siap-siap masak then rasa kenyang. Mata pun layu. Dengan kurang sihatnya. Memang tertidur awal. Jadi hari ini bila tengok rakan blogger ada anjur Giveaway, haruslah beri sokongan padu. 

Nak join sekali, jemput click banner ni. 

Perasaan nak sambut Ramadhan dan Syawal pada tahun ini iaitu 1442 H. Eza ceritakan mengikut turutan bulan ya walaupun penceritaan ini pada 13 Syaaban. Okay, Eza mulakan penceritaan ya. 

Bulan Ramadhan Al-Mubarak penuh rahmat

Ramadhan kali ini, tahun kedua berpuasa dengan suami tersayang. Perasaannya agak teruja. Semangat nak sembahyang terawih di masjid berdekatan sebenarnya. InsyaAllah bila diizinkan Allah, kes COVID-19 pun mula menurun. Sembahyang dekat masjid ni aura dia lain, lebih ramai orang dan jumpa orang-orang yang sama-sama ingin mengerjakan ibadat di rumah Allah. Borak sia-sia memang taklah. Selalunya akan mengambil jalan untuk mendiamkan diri.Tak tahu nak diceritakan apa. Baik diam sahaja bukan? Rindu nak bersahur dan berbuka puasa dengan mama babah di kampung halaman. Menu semestinya teramat enak dengan masakan mama yang tiada tandingannya. MasyaAllah. Semoga segala ibadat kita pada tahun ini diterima Allah yang Maha Penyayang. 


Bulan Syawal Aidilfitri yang mulia

Perasaan menyambut syawal pula pada tahun ini agak sederhana dan minimalis konsepnya. Baju raya memang guna busana tahun lepas yang baru dipakai beberapa kali sahaja tahun lepas. Cuma ada syaratnya kami dua-dua kena weight loss dulu dalam dua bulan ini. Baju menyempit. Itulah kuat makan sangat. Bersenamnya kadang-kadang. InsyaAllah raya tahun ini akan disambut terutamanya hari raya pertama. Maklumlah di perantauan, sambut sehari dua cukuplah. Lain cerita pulak bila dapat balik kampung, sebulan tempoh raya sebulan itulah meraikan. Kita nantikan rezeki dan nikmat yang Allah nak berikan pada Syawal kali ini. 

Kali ini Eza nak tag rakan blogger Kak Mim dan Kak Shikin. Jemput join sekali ya. Hihi 💕😘

Oklah sekian dahulu entry penyertaan Eza. 
Moga yang baik-baik sahaja untuk kita semua. InsyaAllah. 

Read More

Giveaway SUKA-SUKA by anakomak6 - #EzaJoin

Saturday, March 13, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Macam biasa Eza meneruskan tradisi di hujung minggu untuk melakukan hobi yang menggembirakan iaitu berblogging. Hari ni nak join Giveaway (GA) rakan blogger yang memang Eza dah follow before GA ini dianjurkan. Oleh itu, dengan hati yang tak berbelah bahagi Eza menyertai giveaway beliau. Yehaaaa!

Niat dari awal pagi tadi memang begini tau, haraplah ada blogger yang anjur segmen ke, GA ke, contest ke.. Sebab nak post entry sendiri macam kena edit segala gambar dulu. Hehehe. Lambat lagi nak publish entrynya. Ok la korang. Jemputlah join sekali. 10 hari je tau blogger anakomak6 ni nak lancarkan GA dia. Click je banner atas ni untuk terus ke entry GA beliau. Mari support sesama, moga ukhuwah kekal abadi. Gituuuuuu. 😍

Nama GA pun suka-suka, Eza pun suka sangat nak join. 💙💚💛💜💗

Happy weekend uolsss. 

Read More

Birthday Giveaway by Eksplorasilea #EzaJoin

Friday, March 05, 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca sekalian. Hari ini Eza luangkan masa untuk join giveaway daripada salah seorang rakan blogger. Tarikh tutup 22 Mac nanti tau. Lama lagi, tapi tak apa kan join awal-awal ni. 

Syarat-syaratnya adalah:

Follow dua blog : Done 👍

Subscribe Youtube Channel: Done 👍

Copy paste banner Giveaway: Done 👍

Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen: Done 👍

Hadiahnya, tersenarai dalam bloglist beliau dan wang tunai. Menarik bukan? Jom la join sekali. Korang click je banner tu ya. 

Sekian dahulu. Bye!

Read More