Showing posts with label blogger. Show all posts
Showing posts with label blogger. Show all posts

Vector dan Doodle Eza Boom Boom

Tuesday, December 15, 2020

Assalamualaikum semua. Apa khabar hari ni? Harap semuanya sentiasa bersemangat waja. Terima kasih kerana sudi singgah ke Blog Eza Boom Boom dengan senyuman. 😊

So, Eza nak borak mengenai kenangan lalu mengusik jiwa. Sebab setiap kenangan tu akan hilang kalau tidak disimpan sebaiknya. Biasalah kita manusia mudah lupa. Benda boleh simpan kita simpan. Oleh kerana itu, Eza letak di blog kesayangan ini kenangan manis buruan seluruh kerabat semut. Semut kan suka gula yang sifatnya manis!

Bila throwback atau #tikambelakang masa zaman blogging dulu, ada jugak dapat beberapa hadiah daripada rakan blogger. Eza dapat dua benda yang sifatnya sama iaitu gambar. Satu adalah vector. Satu lagi adalah doodle. Pemberian rakan blogger suatu masa dahulu. Dapat hadiah ni pun Eza happy sangat. So blessed actually merasai kasih sayang sesama blogger walaupun sekadar di alam maya. 

Prinsip Eza senang je, kita tak kenal orang tu kita kena bersangka baik. So kita kena fikir yang baik-baik pasal orang itu. Macam tu jugak dekat dunia blogging. Anggap aje la semua blogger baik-baik ya. Orang buat jahat dekat kita, barulah kita kata dia jahat. Betul dak?😏😒😞

PERTAMA ialah:


Vector ini dihadiahkan oleh Blogger Fiza. Boleh rujuk entry Fiza pada 26 Disember 2011, sembilan tahun lepas. Dapat hadiah sebab berjaya teka vector artis Lisa Surihani paling pantas. Sangat bermakna dan nostalgia ya hadiah ni. Gambar turun kelas pakai tudung warna merah jambu, baju kurung pun warna merah jambu tanpa bunga. POLOS! Tahun 2020 ni, baju warna pink pun tak ada. Alahai. By the way, korang boleh baca je entry tu dekat LINK ini. Terima kasih banyak awak, Blogger Fiza.

KEDUA ialah:


Doodle ini Eza dapat dari Blogger Cahaya Pencinta. Comel sangat doodle ni, dia sampai terangkan kenapa dan bagaimana pemilihan warna untuk doodle ini. Eza sangat menghargainya. Terima kasih banyak. Walaupun, blog dia macam tak aktif lagi tapi kenangan ini tetap manis sampai bila-bila. Boleh baca entry dia pada 03 Februari 2012 bersamaan lapan tahun yang lepas dekat LINK ini. 

Inilah cerita dia mengenai macam mana dia describe Eza sebagai blogger. Antara sedutannya adalah:

Last but not least, dua gambar ini antara tinggalan blog Eza yang terdahulu. Eza memilih untuk diletakkan semula di dalam blog ini untuk simpanan diri sendiri. Setiap kenangan manis itu bisa mengukir senyuman yang cukup indah. Bahagia. Pandanglah semua benda dengan penuh kesyukuran, dari itulah kita akan merasai nikmatnya kasih sayang kurnia Allah. 

Terima kasih sangat-sangat. Alhamdulillah. 😇

Till then. 💕

Read More

Eza join SEGMEN: Pencarian Bloglist By Izatie Salim

Sunday, November 29, 2020

Assalaamualaikum dan hai semua. 

Tengah buat apa tu? Blog-walking ke? Kalau ada yang sesat ke blog Eza ni, selamat datang ya. Eza sentiasa mengalu-alukan kedatangan kawan blogger yang lain ke kebun blogging Eza ni. 

Ok, hari ini Eza nak join satu segmen. Katanya nak cari bloglist. Apa lagi, Eza terus berminat nak join. Memang hasrat dan harapan Eza nak berblogging semula ini untuk ramaikan rakan bloggers dan nak buat apa yang Eza suka. Contohnya membebel dekat blog ini. Agitcheew.

Click LINK ini kalau nak join sama.

Bloglist ini ada beberapa manfaatnya:

  1. Kita senang nak melawat blog yang ada dekat bloglist kita
  2. Kita bantu rakan bloggers naikkan traffik blog dia
  3. Merapatkan silaturrahim sesama bloggers
  4. Tambah followers sekaligus tambah kawan-kawan di alam maya
  5. Salah satu cara sokongan kita kepada rakan bloggers

So korang, jemputlah join sekali segmen ini. Masa kita dilanda pandemik COVID-19 ni, elok kita luangkan masa dengan aktiviti yang berfaedah. Jom la kita meriahkan semula arena blogging ni. 

Salam kenalan dari Eza.
Sayang selalu.


Read More

First Entry: Being a blogger again

 Assalamualaikum and hi guys.. Apa khabar?

Yeah, aku jadi blogger lagi. Blog dahulu memang dah lama deactivated. So biarlah cerita-cerita dahulu dilupakan dan kita mulakan hidup baharu ya. 

Since benda typing dan writing ni memang tak dapat berpisah walaupun aku dah layan neflix, layan Kdrama. Sebab itu, wujudlah sebuah blog dengan izin suami yang tercinta dengan nama blog yang lebih sempoi. 

Oh ya, nak dijadikan cerita alhamdulillah aku bertemu jodoh dengan suami pada tahun lepas. Tahun yang banyak keajaiban. Tahun yang membahagiakan. Tahun yang istimewa. Next time, aku share pasal kehidupan selepas berumahtangga ya. Syukur ke hadrat Ilahi, kami sudah berjodohan selama setahun dengan direstui kedua-dua belah keluarga. Rindunya dengan keluarga, cepatlah pandemik berakhir. Please go away COVID-19!

Blog kali ini aku namakan sebagai Paejah Bebels. Sebabnya, aku memang lebih suka menaip perkataan daripada membebel dengan mulut. Aku susah nak explain something gunakan kata-kata sebab aku jenis detail dan a bit complicated. Err.. Sebenarnya aku malas nak cakap banyak. End up lebih baik aku diam saja. Hahaha. The fact is bila aku dengar orang membebel aku macam automatik mengantuk. Tak kira di pejabat atau di rumah. Mungkin ada had perkataan untuk pendengaran  aku sampaikan ke otak. Kalau lebih, effectnya terus ngantuk atau tanda awalnya sakit kepala. Haha. 

Dulu aku pun guna nama Eza Boom Boom acah-acah nama pena. Aku tak dapat fikir nama lain, jadi aku kekalkan je la. Dulu nama blogspot aku masyaAllah panjangnya, (cheksunnyboomboom@blogspot.com). Sekarang, aku dah insaf sikit. Mungkin nak dekat angka 30 ni, aku nak yang simple-simple je. Blog ini aku harap dapat bertahan lama sebagai hobi masa lapang, luahan sesi-sesi perasaan, motivasi dan banyak lagi aku nak share. 

Sampai jumpa lagi tau. 

Aku nak hias-hias blog tu bagi cantek. Follow la kalau sudi ya!

Adious amigos, bai bai!


Read More