Showing posts with label dotcom. Show all posts
Showing posts with label dotcom. Show all posts

DARI BLOGSPOT KE DOT COM

Sunday, December 13, 2020

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua warga pembaca sekalian walau di mana anda berada. Terima kasih singgah ke blog ini dengan senyuman. 

Ada sesiapa tak perasan pertukaran link baru ke blog Eza. Ke blog Eza ya bukan ke hati awak. Cia cia cia!

Ok sebelum ini, link blog Eza adalah:

http://paejahbebels.blogspot.com

Sekarang, blog Eza telah mengalami penghijrahan drastik kepada:

https://www.ezaboomboom.com

Orang kata, anjakan paradigma. Guna perkataan jargon pulak. Tak adalah. Eza just suka nak ber-dot-com sebab Eza memang nak serius berblogging. Dan Eza harap blog ini malar segar hingga ke 10 tahun dan ke 20 tahun akan datang. Minat Eza memang dalam penulisan kreatif. Jadi Eza rasa Eza tak patut nak bazirkan bakat yang diberikan oleh Allah. Dan macam selalu Eza tekankan, Eza harap setiap tulisan itu akan menjadi sesuatu yang bermanfaat walaupun sedikit. Kalau korang dapat banyak manfaat lagilah Alhamdulillah. 

Eza beli domain blog Eza ni daripada NetKL Network. Lepas tu, ada sahabat blogger Sii Nurul bantu Eza untuk atur setting. Ada problem sikit semalam, Eza minta tolong lagi dekat NetKL Network dekat Facebook mereka. So, settlelah urusan membeli domain untuk blog kesayangan Eza ni semalam, pada tarikh twelve twelve twenty twenty (12.12.2020). Happy me!

Untuk pengetahuan korang, blog Eza ni bermula dari zero. Even dulu memang kenal secara maya blogger Fiza dan Uncle Gedek. Excited bukan main bila dapat tahu, mereka masih lagi blogging. Serius happy sangat! Zaman 10 tahun lepas masa masih ambik diploma. Then, time degree dah deactivated/deleted blog. Rindu old times yang cerita-cerita pasal pergi travelling bajet guna hasil berjimat PTPTN. 

Awal nak bagitahu, jangan tanya apa kelebihan ada domain sendiri. Eza kena study dan experience sendiri dulu benda ni, baru dapat share. Eza jenis tak dapat reka cerita yang Eza tak tahu. Nerdnya kamu ni Eza! One fine day, I will share about it to you guys bila dah celik minda sikit pasal ni. 


To dear self, what should you do when you need to choose between two options?

Should I buy it?

or 

Should I not?

If it's still in your mind, it is worth taking risk. 
That's the reason why I bought this domain.


Thank you for reading guys!

Read More