Showing posts with label public holiday. Show all posts
Showing posts with label public holiday. Show all posts

Long Weekend - Tiga Hari Di Bulan Februari 2021

Sunday, February 14, 2021

 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. 

Gelaran long weekend diperolehi sekiranya dalam sesuatu minggu tersebut ada Public Holiday atau Cuti Umum pada Jumaat ataupun Isnin. Bagi bulan Februari ini, Public Holiday atau Cuti Umum  jatuh pada tarikh 12 dan 13 Februari 2021 iaitu Jumaat dan Sabtu. Tambah hari Ahad, dapatlah long weekend itu. Bestnya hidup tiga hari weekend. Memang detik yang paling Eza tunggu-tunggu memandang rezeki untuk Work From Home (WFH) belum ada lagi. Jadi, nikmat rehat itu sangat dihargai sepenuh jiwa raga. Banyak benda boleh settle di rumah ni seperti kemas dapur, restock barang rumah, cuci cadar, tuala dan banyak lagi lah. Nampaknya aktiviti berkebun ditunda dahulu kerana cuaca kurang mengizinkan. Tengok tanaman yang ada pokok roselle sahaja yang membuahkan hasil selain pokok cili sepohon. Sedih sungguh ya. Next week la nak baja pokok tu semua, kemungkinan kurang kasih sayang 😢. 

Rehat tiga hari ni bagi Eza sangat best. Santai badan dan minda. Umur dah meningkat ni, selalu pula beli minyak angin, lenguh-lenguh badan. Blog pun meriah je updatenya. Eza selalu akan support aktiviti blogger lain yang anjurkan segmen, giveaway, contest dan sebagainya jika diizinkan waktu dan kesempatan. Selain itu, Eza juga aktif di Instagram dan Twitter. Facebook ada jugak, tapi tak reti nak aktif macam mana. HAHA. Lain kali lah share ya kalau followers or friends dah banyak sikit. Segan Eza dibuatnya. In case korang scroll media sosial dan jumpa account Eza, dipersilakan je follow dan add friend. No problem 👌.

Walaupun boleh dikatakan berehat selama tiga hari ni, Eza ada je semak-semak email untuk urusan kerja. Mana yang dapat settle segera, dapatlah Eza siapkan. Mana yang tak terdaya otak ini berfikir, Eza fikir esok lah ya. Haa, Eza ada sesi perkongsian atas talian sebenarnya. Slide tak ready lagi ni. Nervous la pulak nak bercakap ni. Tengok mood esok nak macam mana, recording atau live. Takut ketaq suara, orang tak faham pulak apa yang Eza cuba sampaikan ni. All is well, you can do it darling Eza Boom Boom!

Bulan Februari ni pulak investment Eza banyak ke buku also known as book. Dalam lima buah jugak sudah dibeli. Masih menunggu sampai ke tangan. Tiga dari lima tu buku resipi. Eza sangat perlukan buku resipi yang tangible ya sekarang ni. Semoga ilmu pengetahuan mengenai masak memasak akan bertambah dengan pesatnya. Rindu masakan mama sebenarnya. Kami suami isteri ni tak sama bangsa ya, memang agak banyak perbezaan dari aspek makanan. Tapi bagi Eza boleh je makan masakan style mereka. Dia je lah memilih sangat, allergic itu ini. Tak apa sayangku, asal awak sihat walafiat dan cukup makan. Syukur alhamdulillah. 

Ok lah. Ini borak-borak kosong je. Korang suka ke baca entry macam ni? 😅😅 Oklah, Eza nak prepare slide dulu. InsyaAllah esok tak letih balik kerja, Eza update lagi ya. Bye!

Read More

Kisah CNY, alamak salah rumah!

Friday, February 12, 2021

Selamat menyambut Tahun Baharu Cina bagi masyarakat cina yang menyambutnya. Happy Chinese New Year, Gong Xi Fa Cai! Hari ini 12 Februari  2021 dan esok 13 Februari 2021 merupakan cuti umum (public holiday) bagi seluruh rakyat Malaysia. 

Masa Eza dalam usia lingkungan sekolah rendah kejadian ini berlaku. Namun masih segar diingatan. Rumah kami sekeluarga, eh rumah abah lah terletak di tanah persendirian dan geografinya adalah tanah bukit. Jiran kami kebanyakkan adalah masyarakat Tiong Hua. Area rumah cikgu yang ajar subjek Fizik pun di kawasan kejiranan. Maaf cikgu Fizik saya dapat B saja masa SPM walaupun saya suka je cikgu dan minat subjek ni. Haa, tiber cerita pasal Fizik pulak. 

Biasanya, ada budak-budak kampung akan beraya pergi rumah ke rumah jiran tetangga untuk berkunjung. Selain nak ziarah tu, dapatlah angpow sekali. Adik-beradik Eza tak dapatlah nak pergi raya-raya macam tu sebab mama abah strict sikit. Jadi masa cuti perayaan macam ni, memang duduk rumah sahaja. Buat ulangkaji pelajaran. Pendidikan sangat penting ya dalam keluarga kami, dapat markah pen rona merah pun takut nak balik rumah. Tak sanggup nak tengok muka abah kecewa dengan keputusan exam. Tapi ada je lah subjek dapat gagal, kehidupan mana tak bergelora kan. Huhuk.

Nak dijadikan cerita, ada sekumpulan budak ni datang hingga depan pintu rumah kami masa CNY. Mungkin mereka ingat kawasan tu semua berbangsa Cina. Walaupun tanglung tak pasang, Dung Dung Chai tak panggil ke rumah. So, abah pun bagitahu kat mereka semua, "Adik-adik semua, maaf kami bukan orang Cina kami tak sambut Tahun Baharu Cina. Boleh pergi rumah depan sana. Terima kasih". Mereka pun berlalu pergi ke rumah jiran yang lain. 

Hihi. Itulah kenangan CNY Eza masa kecil. Malam tadi, masa bertelefon dengan mama bunyi mercun tu memang jelas dan nyata walaupun jam baru jam 7.30 malam. Boom! boom! Dengan percikan bunga api yang berwarna warni menghiasi langit kelam. Meriah bukan kawasan perumahan kami? Itulah kebiasaannya yang terjadi setiap tahun. Kami saling menghormati perayaan orang lain. Benda tak ada isu, tak perlu dijadikan isu. 

Itu sahaja cerita sempena CNY. 

Sekian dahulu, bye!

Read More