Azam Baharu atau Renew Azam?

Saturday, January 02, 2021

Sinonim dengan permulaan awal tahun, sering berkait rapat dengan azam yang ingin dicapai oleh setiap individu. Bahasa ringkasnya, azam adalah apa kita nak capai pada tahun ini. Impian dan cita-cita sekaligus harapan kita bagi tahun ini. Ada orang, ada azam yang baru hendak dikejar. Ada orang pula, alamak tahun lepas tak tercapai pun. Kena perbaharui semula azam tersebut untuk tahun ini. Itu namanya, Renew Azam! Korang pulak macam mana? Eza harap azam korang tahun lepas tercapai dengan jayanya. 

Assalamualaikum dan salam sejahtera sidang pembaca sekalian. Apa khabar hari ni? Macam biasa, singgah blog Eza kena senyum tau. 

Okay, topik hari ini adalah mengenai azam. Perkataan A to the Z to the A to the M. Eza kongsikan enam ciri-ciri menetapkan azam dengan baik. Terlebih dahulu, ingin Eza maklumkan penulisan entry ini bersifat pandangan dan pendapat peribadi Eza sendiri. Azam yang baik akan memudahkan kita untuk mencapai apa yang diinginkan dalam tempoh satu tahun bersamaan 365 hari. Nak berazam, azam betul-betul. Kalau tak, jadilah hangat-hangat tahi ayam. So sayanglah sebab jadi sia-sia. Ciri-cirinya adalah seperti berikut:

Spesific 

Spesific atau dalam bahasa melayunya spesifik membawa maksud khusus. Maksudnya bukan azam yang secara am atau umum. Contohnya dalam bidang blogging. Azam aku nak post entry berjumlah paling minima 10 entry dalam satu bulan mengenai makanan. Ini secara jelas menggambarkan ciri azam yang spesifik. So dalam satu bulan itu, memang akan cari maklumat pasal makanan. Ataupun, korang pergilah jalan-jalan food hunting. Paling senang, post ajelah yang korang masak sendiri, telur goreng crispy. Makan dengan nasi panas, tuang kicap masin sikit. Settle satu entry makanan. Ini contoh je tau. 

Realistic

Realistic atau dalam bahasa melayunya realistik membawa maksud nyata. Kenyataan yang boleh dicapai. Tak berlebihan berazam seperti ingin mencapai kejora di angkasa. Ini imaginasi. Berlainan dengan azam yang ingin menjadi bintang menyinari kehidupan suami/isteri korang. Ini bolehlah korang kata, cia cia cia! Contohnya, sebagai blogger kita kena ada azam untuk merealisasikan pageviews dalam setahun ni nak capai 100k pageviews. Realistik bukan? Tak mustahil kalau selalu update blog. Tak kisahlah panjang ke pendek ke entry. Asal update. No idea nak post apa, join je mana-mana segmen/giveaway/contest dari blogger lain. 

Time Frame 

Dalam berazam ni, kita kena ada time frame iaitu tempoh masa. Ciri inilah yang akan push kita untuk terus capai apa yang kita cita-citakan. So, kita akan lebih disiplin sebab kita ada komitmen untuk accomplish sesuatu azam itu. Contohnya tempoh masa seperti, 3 hari, seminggu, dua minggu, sebulan mahupun setahun. Kena tetapkan time frame agar landasan tidak tersasar jauh ke gaung. Contohnya, Eza tengah melatih diri untuk menaip entry panjang dalam tempoh dua jam per entry termasuk semakan tatabahasa, ejaan dan grafik. Ye ye, ini semua perlukan latihan. Kejayaan tak datang bergolek ya tuan-tuan dan puan-puan yang dikasihi sekalian. 

Effort

Bila dah ada azam, paling penting ada effort yang membawa maksud usaha. Berusahalah dengan sedaya upaya untuk menggapai azam. Tanpa usaha tiadalah kejayaan. Usaha pula perlu konsisten dan berterusan. Berlatih menaip dalam masa dua jam sambil memikirkan content yang baik juga antara contoh effort. Sebab Eza suka buat sharing mengikut pandangan Eza. Eza selalu harap sharing Eza akan bermanfaat kepada setiap orang yang membacanya. Lagi satu contoh, bila kita tahu tempat kerja kita mempunyai persekitaran yang toksik. Please, don't be a TOXIC PERSON and that's the NOBLE EFFORT. Be the one who support each other. Azam yang baik-baik macam ni, Allah pun sayang. Kesian tau dengar orang meluah perasaan kena buli kat tempat kerja. Pity them. May Allah protect them. 

Leave it to Allah

Bila ke-empat-empat ciri menepati syarat menetapkan azam dengan baik, kita serahkan segala urusan kita dengan Allah. Percaya dengan kuasa Allah, Allah Maha Besar. Allah akan bantu kita untuk mencapai azam yang kita kehendaki mengikut apa yang terbaik bagi Allah. Kena ingat, setiap kehidupan tiada yang sempurna. Ada masa Allah beri ujian, ada masa Allah bagi hadiah yang tidak disangka-sangka. Tiada apa yang kita punya, semua Allah yang punya. Oleh itu, belajar mensyukuri nikmat yang diberikan walaupun sedikit apatah lagi bila mendapat nikmat yang besar. Arena blogging bukanlah satu pertaruhan untuk menentukan siapa paling berjaya atau sebaliknya. Kepada Allah yang memberi rezeki dan ilham, alhamdulillah. 

Reward yourself

Akhir sekali, reward yourself lebih membawa maksud menghargai pencapaian diri sendiri. Kiranya bagi hadiah untuk diri sendiri. Something special untuk awak yang special. Contoh, beli telekung Siti Khadijah. Sebab harga ratusan, bila achieved satu azam jemputlah beli ya! Itu kalau nak beli telekung la, sebab telekung Eza bawah RM100 semua. Contoh lain, beli sejadah gebu gebas supaya boleh lama di tikar sembahyang. Maaf ye korang, contoh islamik bebenor. Ikut la korang nak beli apa ya untuk reward diri sendiri. Pergi makan kat hotel, beli kunyit (dibaca: emas), beli handbag, asalkan korang happy dan riang gembira. Hidup ni kena buat apa yang buat kita happy. Hidup orang lain jangan dikesah sangat. Orang lain happy, kita patut happy sekali. Arasso?


Sekian dahulu perkongsian Eza mengenai AZAM di tahun baharu tidak kiralah di tahun ini, depan dan seterusnya. Jadi, Eza nak tanya ni.. Korang ada azam baharu ke renew azam? Jom kabo kat ambo 😉. 


Till then 💕

Read More

I SURVIVED 2020, I AM READY 2021!

Friday, January 01, 2021

Thank you a year of twenty-twenty. 
To those people who are kind, caring and inspiring to me, thank you. 
For all the lessons throughout the year, thank you. 
Thank you for making my life easier, when it gets hard. 
Thank you for your love, support and encouragement. 
Thank you to all front-liners for fighting so hard in combating COVID-19.
Thank you very much 2020. It wasn't easy for me, indeed. 
But, I survived 2020.

Welcome twenty-twenty-one.
Happy new year 2021, a year older. 
Start a new life. Reset the mind set. 
Forgive people. Be kind to people.
Help each other. We should lift each other up. 
More happiness, more love, more sleep. 
Less drama, less tears, less stress.
Be thankful, be grateful, be blessed.
I am ready, 2021.


Assalamualaikum dan salam sejahtera sidang pembaca budiman. Happy new year 2021! First entry di tahun baharu pastinya menyajikan entry yang bermakna bagi Eza tahun ini. Boleh bayangkan Eza type entry fresh-fresh ni lepas makan sarapan yang agak mewah (dibaca: kuantiti yang banyak, masak berdua dengan suami dengan penuh kasih sayang, sedap pulak. Alhamdulillah). Makan masa jugak ya nak fikir ayat dengan perut kenyang ni. 

Bagi pencapaian 2020 kita mulakan mengikut cabang-cabang kehidupan serta rumusannya. HAHA. Amboi, rumusan bagai. Haruslah, suka suki je nak cerita. Chill-chill je di hari jumaat yang pertama di tahun baharu yang mulia. 

  • Arena Blogging
Detik permulaan berblogging adalah pada 29 November 2020. Keputusan yang begitu besar untuk dibuat dengan izin suami. Alhamdulillah, sehingga Satu-Januari-DuaPuluh-DuaPuluhSatu pun masih berblogging. Pencapaian entry yang dibuat sebanyak 28 entry. 4 entry di bulan November, manakala 24 entry di Bulan Disember. Perancangan Eza sebenar adalah satu entry satu hari. Nampaknya tidak kesampaian kerana terdapat beberapa hari tak ter-update dek keletihan dan ketandusan idea. Nampaknya, Eza kena sedia scheduled entry around 5 entry sebagai back up. Jadi, blog Eza akan sentiasa aktif dalam menyalurkan informasi yang bermanfaat kepada para pembaca. Tahun ini juga, Eza sempat menganjurkan SATU SEGMEN iaitu Segmen Pencarian Bloglist Letopss By Eza Boom Boom. Followers blog setakat ini adalah 71 orang. Terima kasih tau korang sudi follow blog Eza ni. Semoga kita semua sentiasa bersemangat dalam membangunkan kerjaya/hobi sebagai blogger ke tahap yang lebih tinggi di seantero dunia. Cewah!
  • Arena Pekerjaan
Bagi arena pekerjaan pula, bagi Eza sangat tough tahun ini. Walaupun tough, banyak perkara jugak Eza belajar. Entah berapa kali pergi berurut tahun ni sebab sakit badan. Kerja tak lah angkat-angkat barang berat pun. Otak kena ligat berfikir. Boleh dikatakan stress dengan urusan kerja. Tak boleh nak explain banyak. HAHA. Mana ada kerja yang senang. Kerja paling senang selalu curi tulang, punch card then menghilang. Orang yang betul-betul kerja, rasa tau pahit manis sesuatu pekerjaan. Bila satu kerja tu dapat dibuat dengan cukup cemerlang, kepuasan tu terasa macam nak melompat-lompat. YES dengan tangan digenggam kuat. Apa yang paling penting dalam bekerja, hormat jawatan orang lain. Walaupun serendah-rendah gred, mahupun servis sokongan seperti cleaner dan security. Mereka juga ada perasaan. Tinggi pangkat tapi perangai tak professional, ke laut jugak orang pandang. 

  • Arena Kehidupan
Mengenai kehidupan yang ada pasang surutnya. Bersabarlah. Paling penting, ada toleransi sesama kita. Alhamdulillah, tahun 2020 adalah tahun yang banyak memberi khidmat dan bantuan. Masih didik diri untuk selalu bersedekah. Agama dah ajar, untuk menjadi orang kaya kena banyak sedekah. Duit kita pun pinjaman Allah, Allah jugaklah pemberi rezeki kepada kita semua. Lagipun, nikmat sedekah ni yang Eza paling suka bila tengok orang gembira. MasyaAllah, gembira berbunga-bunga hati Eza. Secara tak langsung, husband pun terikut sekali. Terharu sangat. Terima kasih Allah. Tahun ini juga Eza mula berkebun. Mini kebun je lah ya. Tanam cili, kacang panjang, bendi, timun, kailan krinting, mulberry dan terung asam. Best aktiviti berkebun ni, tak perlu beli sayur. Sayur yang mengeluarkan hasil yang lebih, kami sedekah kepada  keluarga dan kawan-kawan. 
  • Arena Persahabatan 
Terus terang dalam persahabatan ni Eza bukanlah orang yang ramai kawan. Yes memang senang nak bergaul dengan orang, cuma tak rapat. Faham tak beza tu? Eza ada masalah sikit untuk memberi kepercayaan tu dekat orang. Pengalaman itu mengajar kita, bukan? Sahabat yang rapat boleh dikira dengan jari. Itupun jauh-jauh dekat semenanjung sana. Seorang kawan yang rapat dengan Eza di tempat kerja, kena cuti sakit tahun ini. Ini Eza sedih sangat. Bila dia bagitahu diagnose sakit dia, berderai air mata Eza. Dia baik sangat. Dia selalu tanya khabar Eza. Dia selalu bagi semangat as she knew my job memang tak lekang dengan stress dan perangai manusia yang entah apa-apa. Cepat sembuh kawan. Cepat balik kerja. I miss you! Sahabat-sahabat Eza yang lain tu memang yang kenal Eza dari zaman study dan same batch lapor diri kerja. Semua jauh-jauh. Sahabat paling dekat husband Eza sendiri. Paling penyabar. Paling terindah (Err salah tatabahasa 😆). Paling baik. Semoga yang baik-baik untukmu, Dadi!
  • Arena Keluarga
Mengenai hal keluarga, Eza jarang nak cerita. Nama pun keluarga, keep it within your family. Orang luar nak tahu, sorry naik lorry lah. Busy body sangat ya sampai kena tahu hal keluarga orang. Jagalah family sendiri, mungkin ada yang tak cukup makan. Bantu. Bukan nak sibuk hal keluarga orang pulak. Not nice lah macam tu ladies. Orang share, then you know. Orang tak nak share, jangan sibuk korek dan tanya. Eza bukanlah tak nak expose hal keluarga tetapi dunia sekarang ni kena hati-hati. Bila tunjuk bahagia, muncul hati-hati yang dengki. Better lagi kebahagiaan yang dirasai, keluarga itu saja yang tahu. Lebih mendamaikan dan menyemarakkan kasih sayang seisi keluarga. Gituu? So, pencapaian peribadi Eza di peringkat keluarga adalah menyampaikan niat sendiri nak belikan mama gelang kunyit, belikan mama babah kereta baharu, handphone baharu suami, trip ikut balik Mukah kampung husband dan pergi mengail udang galah. Alhamdulillah atas segala nikmat. Tak perlulah Eza share secara terperinci. Cukuplah untuk makluman sahaja sebab semuanya dari Allah jua. Kebahagiaan itu tidak ternilai harganya, mencukupi kami bahagia dengan cara kami sendiri 😍. 


Sekian untuk kali ini. Ini pun panjang betul ya. Ada ke yang baca sampai baris ni? Dua jam type entry ni campur masa edit gambar. HAHA. Gigihnya 1 Januari 2021 engkau Eza. 

Sampai berjumpa lagi. Tahun baru, kena azam baharu!
Till then. 😍😍😍

Read More