Koleksi Pantun Ucapan Tahun Baharu by Eza Boom Boom

Ahad, Januari 03, 2021

Koleksi pantun sempena tahun baharu ini merupakan antara cara untuk mengucapkan tibanya tahun baharu. Tahun baharu merupakan tititk tolak permulaan yang segar. Semoga kekal bersemangat dan positif dalam menjalani 365 hari yang penuh warna warninya. Pantun-pantun ini merupakan hasil nukilan asli Eza sendiri. Pantun dicipta dalam satu rangkap. Satu rangkap akan mengandungi dua baris atas sebagai pembayang, manakala dua baris ke bawah adalah maksud pantun. 

Jika ada sesiapa yang ingin menggunakan untuk sebarang teks pengacaraan majlis atau atas apa tujuan sekalipun, mohon jasa baik untuk meninggalkan komen di entry ini ataupun boleh menghubungi Eza seperti yang tertera di About Me: The Author atau di ruangan sidebar PUAN TANAH. Memang niat untuk berkongsi, namun Eza tak nak hasil seni ini diplagiat sesuka hati tanpa dikreditkan kepada penulis asal. Terima kasih kerana menghargai dan menghormati bakat seni Eza. 

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Salam sejahtera. Terima kasih atas kesudian tuan-tuan dan puan-puan semua ke blog Eza. Semoga hari yang dilalui dihadapi dengan senyuman. 

Tanpa melengahkan masa lagi, Eza kongsikan enam rangkap pantun bertemakan tahun baharu untuk tatapan sidang pembaca:

Pantun 1:

Sayang-sayang buah kepayang
Sayang kekanda pasang pelita
Tahun lalu sudah melayang
Tahun ini menanam cita.

Pantun 2:

Pantun 3:

Hati senang dusun berbuah
Dahan pokok dikerat-kerat
Tahun baharu di sambut meriah
Ikatan keluarga terpatri erat

Pantun 4:


Pantun 5:

Awas taulan bila bertiti
Dalam sungai terlihat bayang
Mulia peribadi kaya pekerti
Indah budi orang pun sayang

Pantun 6:


Sekian dahulu, perkongsian untuk hari ini. Jumpa lagi di sesi pantun akan datang. 
Till then 💙💚💛💜💓

Read More

Azam Baharu atau Renew Azam?

Sabtu, Januari 02, 2021

Sinonim dengan permulaan awal tahun, sering berkait rapat dengan azam yang ingin dicapai oleh setiap individu. Bahasa ringkasnya, azam adalah apa kita nak capai pada tahun ini. Impian dan cita-cita sekaligus harapan kita bagi tahun ini. Ada orang, ada azam yang baru hendak dikejar. Ada orang pula, alamak tahun lepas tak tercapai pun. Kena perbaharui semula azam tersebut untuk tahun ini. Itu namanya, Renew Azam! Korang pulak macam mana? Eza harap azam korang tahun lepas tercapai dengan jayanya. 

Assalamualaikum dan salam sejahtera sidang pembaca sekalian. Apa khabar hari ni? Macam biasa, singgah blog Eza kena senyum tau. 

Okay, topik hari ini adalah mengenai azam. Perkataan A to the Z to the A to the M. Eza kongsikan enam ciri-ciri menetapkan azam dengan baik. Terlebih dahulu, ingin Eza maklumkan penulisan entry ini bersifat pandangan dan pendapat peribadi Eza sendiri. Azam yang baik akan memudahkan kita untuk mencapai apa yang diinginkan dalam tempoh satu tahun bersamaan 365 hari. Nak berazam, azam betul-betul. Kalau tak, jadilah hangat-hangat tahi ayam. So sayanglah sebab jadi sia-sia. Ciri-cirinya adalah seperti berikut:

Spesific 

Spesific atau dalam bahasa melayunya spesifik membawa maksud khusus. Maksudnya bukan azam yang secara am atau umum. Contohnya dalam bidang blogging. Azam aku nak post entry berjumlah paling minima 10 entry dalam satu bulan mengenai makanan. Ini secara jelas menggambarkan ciri azam yang spesifik. So dalam satu bulan itu, memang akan cari maklumat pasal makanan. Ataupun, korang pergilah jalan-jalan food hunting. Paling senang, post ajelah yang korang masak sendiri, telur goreng crispy. Makan dengan nasi panas, tuang kicap masin sikit. Settle satu entry makanan. Ini contoh je tau. 

Realistic

Realistic atau dalam bahasa melayunya realistik membawa maksud nyata. Kenyataan yang boleh dicapai. Tak berlebihan berazam seperti ingin mencapai kejora di angkasa. Ini imaginasi. Berlainan dengan azam yang ingin menjadi bintang menyinari kehidupan suami/isteri korang. Ini bolehlah korang kata, cia cia cia! Contohnya, sebagai blogger kita kena ada azam untuk merealisasikan pageviews dalam setahun ni nak capai 100k pageviews. Realistik bukan? Tak mustahil kalau selalu update blog. Tak kisahlah panjang ke pendek ke entry. Asal update. No idea nak post apa, join je mana-mana segmen/giveaway/contest dari blogger lain. 

Time Frame 

Dalam berazam ni, kita kena ada time frame iaitu tempoh masa. Ciri inilah yang akan push kita untuk terus capai apa yang kita cita-citakan. So, kita akan lebih disiplin sebab kita ada komitmen untuk accomplish sesuatu azam itu. Contohnya tempoh masa seperti, 3 hari, seminggu, dua minggu, sebulan mahupun setahun. Kena tetapkan time frame agar landasan tidak tersasar jauh ke gaung. Contohnya, Eza tengah melatih diri untuk menaip entry panjang dalam tempoh dua jam per entry termasuk semakan tatabahasa, ejaan dan grafik. Ye ye, ini semua perlukan latihan. Kejayaan tak datang bergolek ya tuan-tuan dan puan-puan yang dikasihi sekalian. 

Effort

Bila dah ada azam, paling penting ada effort yang membawa maksud usaha. Berusahalah dengan sedaya upaya untuk menggapai azam. Tanpa usaha tiadalah kejayaan. Usaha pula perlu konsisten dan berterusan. Berlatih menaip dalam masa dua jam sambil memikirkan content yang baik juga antara contoh effort. Sebab Eza suka buat sharing mengikut pandangan Eza. Eza selalu harap sharing Eza akan bermanfaat kepada setiap orang yang membacanya. Lagi satu contoh, bila kita tahu tempat kerja kita mempunyai persekitaran yang toksik. Please, don't be a TOXIC PERSON and that's the NOBLE EFFORT. Be the one who support each other. Azam yang baik-baik macam ni, Allah pun sayang. Kesian tau dengar orang meluah perasaan kena buli kat tempat kerja. Pity them. May Allah protect them. 

Leave it to Allah

Bila ke-empat-empat ciri menepati syarat menetapkan azam dengan baik, kita serahkan segala urusan kita dengan Allah. Percaya dengan kuasa Allah, Allah Maha Besar. Allah akan bantu kita untuk mencapai azam yang kita kehendaki mengikut apa yang terbaik bagi Allah. Kena ingat, setiap kehidupan tiada yang sempurna. Ada masa Allah beri ujian, ada masa Allah bagi hadiah yang tidak disangka-sangka. Tiada apa yang kita punya, semua Allah yang punya. Oleh itu, belajar mensyukuri nikmat yang diberikan walaupun sedikit apatah lagi bila mendapat nikmat yang besar. Arena blogging bukanlah satu pertaruhan untuk menentukan siapa paling berjaya atau sebaliknya. Kepada Allah yang memberi rezeki dan ilham, alhamdulillah. 

Reward yourself

Akhir sekali, reward yourself lebih membawa maksud menghargai pencapaian diri sendiri. Kiranya bagi hadiah untuk diri sendiri. Something special untuk awak yang special. Contoh, beli telekung Siti Khadijah. Sebab harga ratusan, bila achieved satu azam jemputlah beli ya! Itu kalau nak beli telekung la, sebab telekung Eza bawah RM100 semua. Contoh lain, beli sejadah gebu gebas supaya boleh lama di tikar sembahyang. Maaf ye korang, contoh islamik bebenor. Ikut la korang nak beli apa ya untuk reward diri sendiri. Pergi makan kat hotel, beli kunyit (dibaca: emas), beli handbag, asalkan korang happy dan riang gembira. Hidup ni kena buat apa yang buat kita happy. Hidup orang lain jangan dikesah sangat. Orang lain happy, kita patut happy sekali. Arasso?


Sekian dahulu perkongsian Eza mengenai AZAM di tahun baharu tidak kiralah di tahun ini, depan dan seterusnya. Jadi, Eza nak tanya ni.. Korang ada azam baharu ke renew azam? Jom kabo kat ambo 😉. 


Till then 💕

Read More