Impian Inovasi, Seindah Cita-Cita

Tuesday, September 07, 2021

 Assalamualaikum dan salam sejahtera korang.

Hari ini Eza nak cerita mengenai inovasi. Mungkin hari-hari bekerja ni topik beginilah kan. Eza selalu nak fikir apa lagi untuk tambah baik untuk proses kerja. Tahun ketiga di jabatan orang lain ni, rasanya ada khabar angin kus-kus dan potensi untuk kembali ke jabatan asal. Untuk itu, ada beberapa urusan kerja lagi Eza tak buat inovasi. Entah sempat atau tak. Moga Allah bagi kesempatan, insyaALLAH. Lebih suka serah tugas benda yang kita dah atur flow baik-baik. Kita mudahkan urusan orang, Allah akan mudahkan urusan kita. 

Inovasi di sini membawa maksud kaedah mencari inisiatif untuk menghasilkan perkhidmatan/produk yang lebih baik sama ada dengan cara pengubahsuaian atau penambahbaikan. Ini bertujuan untuk meningkatkan kualiti dengan objektif yang lebih fokus dan bersasar. Ianya meliputi prosedur, kaedah dan cara bekerja mahupun dengan kemodenan teknologi. 

Cara berfikir lebih terbuka agar percambahan idea-idea ke arah yang positif. Bagi Eza, inisiatif Eza untuk buat inovasi kendiri ni sebab Eza nampak akar masalah yang jelas kelihatan. Mulanya nampak tidak memberi kesan kepada perkhidmatan, tetapi kebajikan anak-anak buah juga perlu dijaga. Untuk mereka tidak merasakan ketidakadilan, untuk mereka merasakan tidak semua ketua mendengar satu pihak sahaja, untuk mereka percaya professionalisme itu masih wujud. Moga mereka juga belajar untuk percaya dengan potensi diri tanpa budaya bodek yang tidak kesudahan. Eza sangat mengharapkan motivasi dan prestasi mereka sentiasa semakin baik apabila budaya kurang sihat tidak lagi dipratikkan. 

Jangan putus asa bila orang tak nampak pun inovasi yang dibuat. Walaupun dengan bertungkus lumus berfikir dan tambah baik proses hari demi hari. Bagi masa. Masa akan menentukan segalanya. Yes, yakin setiap kejadian itu ada time framenya. Bersangka baik. Tak perlu bersedih bila dipertikai atau diperlekeh. Tak ada inovasi terus perfect dalam sekelip mata. Keep on improving. Allah tahu engkau berusaha. 

Pernah kawan Eza bagitahu, susah untuk memperbetulkan apa yang kebiasaan yang salah. Seorang diri takkan mampu mengubah sesuatu struktur organisasi. Ya, memang susah. Namun selagi di situ, tidak salah untuk mencuba. Agar membiasakan yang betul itu menjadi kebiasaan. Mudahan, moga Allah izinkan aku rasakan kebahagiaan melihat itu suatu hari nanti. 

Semoga segala usaha yang diperjuangkan, bermanfaat kepada ramai orang. Perubahan makan masa, bukan sehari, seminggu, sebulan malah bertahun. Biarlah perlahan, rela hati ini sama-sama bertatih memberi tunjuk ajar. Dengan perlahan juga aku akan melepaskan bila tiba masanya nanti semuanya boleh berjalan dan berlari sendiri. 

Terima kasih Allah yang selalu memberi ilham yang baik-baik. Moga niat dan usaha yang baik akan mempersembahkan mutu perkhidmatan yang terbaik. Doaku begitu selalu. Always. 

Itu sahaja cerita hari ni. Korang okay tak tu?😉😊😀

Read More

Ikan Kembung Fresh Dari Laut

Sunday, September 05, 2021

 Assalamualaikum dan hai semua. 

Hujung minggu ni tengah buat apa? Masa hujung minggu ni sangat berharga untuk dihabiskan bersama keluarga. Very precious. Bagi suami Eza, masa inilah dia nak makan sedap bertambah nasi berpinggan-pinggan. Jadi sebagai isteri yang penyejuk hati dan mata, berusaha untuk masak menu yang istimewa selama dua hari berhujung minggu iaitu Sabtu dan Ahad. Agitchuu.

Bila pergi market, kami akan ronda dulu satu kali pusingan sebelum nak membeli bahan basah seperti ikan, udang dan sebagainya. Bagi insan bernama Eza ni mana tahu sangat pasal ikan mana satu yang segar dan mana satu yang dah lama. Itulah peranan suami untuk memilih ikan yang terbaik untuk dijadikan lauk kami berdua. Lagipun dia ada latar belakang yang berkaitan. Kita serah sahaja pada yang pakar. Dalam konteks ini Pakar Ikan! Haha. 😆😆

Inilah hasil tangkapan kami di Pasar Ikan. Ikan Kembung Betina beli 1 kilogram dengan harga RM26 tapi abang seller bagi less RM1, jadi dapatlah RM25. Thank you abang seller. Menurut suami, pembelian ikan itu mengikut kriteria dan informasi yang berikut, 

  • Ikan tersebut baru dapat dan belum diais lagi, jadi rasanya akan lebih sedap dan manis walaupun sekadar masakan ringkas.
  • Ikan Kembung Betina boleh diperolehi oleh nelayan di persisir pantai, tidak seperti Ikan Kembung Jantan yang perlu pergi ke tengah lautan. 
  • Kaedah yang digunakan untuk menangkap ikan kembung ini adalah memukat.
  • Berkemungkinan besar nelayan menggunakan mata pukat berukuran dua inci dan panjang pukat 30 hingga 50 utas. 
  • Ikan kembung tempatan ini rasanya lebih enak berbanding ikan kembung import. Sebab tu harganya lebih tinggi.
  • Secara umumnya, Ikan Kembung Jantan harganya lebih mahal berbanding Ikan Kembung Betina. 
Situasi di Pasar Ikan, biasanya suami akan siku Eza sikit supaya tak beli sebarang. Mata dia tajam sikit daripada Eza yang lurus pembaris ni. Eza memang mengaku lack of knowledge dan experience pasal ikan-ikan dan yang sewaktu dengannya. Tiberr buat pengakuan. Haha. Ye lah, kita bahagi la kemahiran, tak perlu tahu semua. Eza begitulah seadanya. 😂😂😂

Pasar Ikan tempat kami beli ini terletak di Jalan Bendahari belakang Hotel Pullman, Miri. Luas kawasan ni tak ada masalah untuk penjarakan sosial dan patuhi SOP semasa pandemik. Baru pertama kali pergi, insyaALLAH akan pergi lagi next time. 

Sekian dahulu la cerita hari ni. Banyak kerja rumah pending lagi ni. Tambah aku bawa balik kerja balik rumah minggu ni. Bertabahlah ya, enjoy the moment. 😘😘😘

Read More